Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Pasaule cieš no sapņu trūkuma epidēmijas

Ārā snieg un pūš negants vējš. Es izmisīgi brienu kalnup pa šauru, augstu ēku ieskautu ielu. Esmu krūtīm piespiedusi bērnu, kam mugurā ir tikai krekliņš, bet kājās istabas čības. Vajadzētu viņu ietīt vismaz kādā šallē, nodomāju, bet šalles man nav. Līdz galam tā arī netieku, jo pamostos. Nakts. Istabā stindzinošs aukstums, kā plānajās angļu mājās ziemā mēdz gadīties.

Nevarētu teikt, ka sapnis ir bijis patīkams, un nevarētu teikt, ka es priecājos par faktu, ka man bija iespēja to redzēt. Bet miega un sapņu eksperts Dr.Rubins Naimans teiktu, ka man ir grēks sūdzēties. Ja sapņoju, tātad veselīgi guļu. Izrādās, tas ir rets gadījums mūsdienu pasaulē, kura cieš no akūtas un smagas sapņu trūkuma epidēmijas.


Devalvētie sapņi

Arizonas universitātes profesora R.Naimana lekcija Dziedējošais miegs, dziedējošie sapņi ir kļuvusi par hitu ASV un Lielbritānijā. Pētnieks ieguvis iesauku Sapņu guru. Taču pats R.Naimans norāda, ka būtībā tikai apstiprinājis jau sen zināmas patiesības ar mūsdienu pētījumiem. Piemēram, kad viņš vēl bija bērns, mātes pirmā reakcija uz jebkuru sūdzību par veselību bija trīs jautājumi: "Vai esi paēdis? Vai esi pakakājis? Vai labi gulēji?" "Tā bija tautas diagnostika", saka R.Naimans. Turklāt māte gribēja arī sīkumos zināt, ko Rubins redzējis sapnī.

"Šodien mēs dzīvojam devalvēto sapņu laikmetā," saka miega eksperts. Sapņi kļuvuši lieki un kaitinoši. Tos nestāstām mātei vai kolēģiem, jo "skaitās" tikai tā dzīve, kuru dzīvojam nomodā, kurā gūstam panākumus. Tā ir mūsu "normāluma mēraukla". Bet sapņi? Mūsdienu mammas bērniem par sapņiem nejautā. Ja tomēr gadās uzklausīt kādu īpaši biedējošu nakts murgu, mammas saka - tas taču ir "tikai" sapnis. "Pārāk tālu aizgājuši no dabas. Esam zaudējuši mākslu atpūsties," saka R.Naimans. "Hipnu (grieķu miega dievs) esam aizsūtījuši trimdā."

R.Naimans norāda, ka nievājoša attieksme pret sapņiem ir nepamatota, jo tie pilda būtisku uzdevumu. "Sapnis ir psiholoģiska izstaipīšanās, joga dvēselei - lēna pastiepšanās, atbrīvošanās." Ja mūsu naktsmiers ir īss un bez sapņiem, atbrīvošanās iespēja mums ir laupīta.

Ienaidnieks - gaisma

Bezmiegs, obstruktīvās miega apnojas sindroms (galvenais simptoms - krākšana) un citi miega traucējumi rada riskus veselībai: novājinātu imūnsistēmu un lielāku risku saslimt ar vīrusu infekcijām, lieko svaru (jo ķermeņa raidītie enerģijas trūkuma signāli tiek uztverti kā izsalkums) un ir lielāka insulta iespējamība.

Ko darīt, lai atgūtu veselīgu miegu un spēju sapņot? R.Naimans atzīst, ka mūsdienu dzīvesveids rada daudz šķēršļu veselīgai sapņošanai, taču tie ir novēršami. Pirmais no tiem ir gaisma. "Ne velti Hipns ir tumsas dievietes dēls." Sapņu pilns miegs nav iedomājams bez tumsas. Mirgojošs televizora ekrāns, guļamistabas aizkari, kas laiž cauri ielas apgaismojumu, bremzē melatonīna jeb miega hormona ražošanu, jo ķermenis ir ieprogrammēts to ražot tumsā. Otrs traucēklis ir mūsdienu cilvēku kaislība uz alkoholu un kafiju - piemēram, rīta tasītes kofeīns asinīs ir atrodams pat 12 stundas pēc kafijas izdzeršanas, bet, ja pēc rīta kafijas bijušas vēl vairākas tasītes dienas laikā, to efekts iestiepjas dziļi naktī.

Dabiska, atjaunojoša miega un sapņu ienaidnieks ir miega zāles. "Tās vajadzētu lietot tikai ārkārtējos apstākļos. Ja nevar iztikt bez palīglīdzekļiem, labāk izmantot dabiskus produktus, piemēram, baldriānu un kumelītes. Un visbeidzot - jāmaina attieksme pret sapņiem. Sadraudzējieties ar saviem sapņiem un esiet atvērti visam, ko tie atnes." Arī tad, ja sapnī redzētais saskan ar kādu no visbiežāk sastopamajiem motīviem - bēgšana, nespēja kustēties, kailums, lidošana, nāve, sekss ar nepazīstamiem cilvēkiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko