Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Pasaule no cita skatpunkta

Parasta vasaras nometne, kurā bērni un jaunieši brokasto. Čalu un smieklu pavadīta, no šķīvjiem pazūd maize un no bļodiņām tiek tukšots ievārījums. Brokastotājiem pievienojas vīrs ar sirmiem matiem un mazu, baltu bārdiņu. Tas ir zviedru fotogrāfs Klints Diksons, kurš ar jauniešiem pārrunā kopā pavadītās dienas fotografējot. Viņa mācekļu prieks "dot pieci" fotogrāfam ir neaprakstāms! Viņi kopā piedalās projektā, kura moto ir: "Mēs visi esam vienlīdzīgi. Ikviens no mums ir īpašs."

Viņi netiek novērtēti


Velku biedrība jau vairākus gadus vasarās rīko nometnes Iesim kopā! bērniem ar smagiem veselības traucējumiem un viņu ģimenēm. Šogad sadarbībā ar Zviedrijas vēstniecību Latvijā un vairākiem citiem atbalstītājiem nometne pāraugusi projektā, kurā ar bērniem strādā un darbojas ne vien pedagogi, bet arī fotogrāfs Klints Diksons.

Pirmais posms no 14.līdz 23.jūlijam notika Cēsu rajonā Spāres speciālajā internātskolā, un tajā piedalījās 11 skolas vecuma jauniešu ar vidēji smagiem un smagiem garīgās attīstības un citiem funkciju traucējumiem, kuri ikdienā dzīvo ģimenēs. Uz nometni viņi bija ieradušies kopā ar vienu no vecākiem. Kamēr bērni mācījās fotografēt un izklaidējas, vecāki tikās ar dažādu nozaru speciālistiem.

Nometnes laikā zviedru fotogrāfs ar tulka palīdzību bērniem mācīja, kā fotografēt, - viņš izstāstīja audzēkņiem, kā top fotogrāfijas, izdalīja fotokameras un mācīja fotografēt, kopā ar jauniešiem attīstīja fotogrāfijas un analizēja, kādas tās izdevušās.

Šī nebija pirmā reize, kad K.Diksons strādā ar bērniem - pirms tam viņš pats esot organizējis līdzīgas nometnes Zviedrijā un Lietuvā. Sarunā ar Dienu K.Diksons uzsver, ka bērni ar traucējumiem patiesi ir īpaši, bet diemžēl nereti netiek pietiekami augstu novērtēti: "Pirms daudziem gadiem cilvēkus ar veselības traucējumiem ieslodzīja istabā un nelaida sabiedrībā. Arī patlaban diemžēl liela sabiedrības daļa vēl nav pieradusi pieņemt citādos - viņi nekaunīgi lūr virsū." Fotogrāfs stāsta, ka Zviedrijā jau kādu laiku vairs nesaka - garīgi atpalicis. Korekti esot sacīt - cilvēks ar funkcionāliem traucējumiem.

Prožektoru gaismā


Viens no fotogrāfa mērķiem ir uzlabot bērnu pašapziņu. "Iespējams, bērns nespēj parunāt, bet viņš izpaužas fotogrāfijā un ir tik interesanti pavērto pasauli no viņa skatpunkta!" skaidro K.Diksons. Viņš aizrautīgi stāsta par kādu nometnes dalībnieku, kuram ir problēmas gan ar roku, gan kāju darbību. Klints pieliek viņam pie acs fotoaparātu un jaunietis koriģē, sakot - uz augšu vai uz leju. Pēc tam jaunais cilvēks nokoncentrējas un svinīgi nospiež pogu.

Laikā no 24. līdz 26.jūlijam līdzīga nometne notiek bērnu sociālās aprūpes centrā Baldone, kur fotografēšanas mākslu apgūst bez vecāku gādības palikušie centra jaunieši. Augustā un septembrī K.Diksons jauniešu radītās fotogrāfijas sagatavos izstādes formātam, ierāmēs tās un no 23. līdz 29.septembrim Rīgas Kultūras aģentūras Rīgas mākslas telpā būs abu nometņu jauniešu darbu fotoizstāde, kuru papildinās K.Diksona paša uzņemtās fotogrāfijas ar viņa audzēkņiem. "Šie bērni ir pelnījuši būt slavas gaismā. Iespējams, viņi nekad nenokļūs Holivudā, un tas nemaz nav nepieciešams. Ir svarīgi, ka, ierodoties uz izstādi, viņiem būs gandarījums par paveikto. Bērni būs prožektoru apgaismoti un apbrīnoti," aizrautīgi stāsta Klints. Rudenī katrs no jauniešiem pats varēs izstāstīt, kāpēc izvēlējās fotografēt tieši to, kas redzams viņa fotogrāfijās.

"Tas ir brīnišķīgs izpausmes veids," saka fotogrāfs. Viņš cer, ka kopā pavadītais laiks jauniešiem paliks spilgtā atmiņā un fotografēšana kļūs par viņu hobiju, par prieka avotu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko