Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Piedzērušies gliemeži Mārtiņa Sirmā dārzā

Netaisīt revolūciju, bet padarīt visu vēl mazliet garšīgāku - tāda ir LNT raidījuma Ēdienkaratē vadītāja Mārtiņa Sirmā dārza iekārtošanas stratēģija. Viņš starp vecvecāku stādītajām puķēm iekombinējis aromātiskas garšvielas un citu ēdamu zāli. Drīzumā raidījums tiks filmēts Dikļos, kur Sirmie ir viena no senākajām vietējām dzimtām.

Līkumojot pa balti grantēto lauku ceļu, garām pabraukt grūti - Mārtiņš mājas lievenī jau iztālēm māj ar roku. Līdzi līgojas dārzs. Klusi skan vēja zvani vecā ābelē, uz nebēdu čivina putni.

Virtuve dārzā


"Bērnībā es te katru koku esmu izložņājis, zinu, cik kurā ābelē augstu var kāpt," Mārtiņš stāsta par māju, kuru vecvecāki nopirka pēc atgriešanās no Sibīrijas. Šī vasara Mārtiņam saimnieka godā te pirmā: "Doma dzīvot Dikļos piecus gadus formējās, kamēr noformējās." Tagad "stratēģiski svarīgākais ir nesačakarēt to, ko vecāki un vecvecāki dārzā jau izdarījuši", smejot skaidro pavārs. "Jāskatās, kas kur izaug, šitādās dobēs ir ļoti daudz kas. Nezinu, kurā gadā un kurā brīdī kas līdīs laukā," Mārtiņš rāda uz lapu pudurīšiem, kuri izklaidus uzdīguši ap māju.

Tepat zālienā uz restēm Mārtiņš, baltiem dūmiem vijoties, cep gaļu - dārza pārvēršana par virtuvi un ēdamistabu šādā vidē ir pašsaprotama. Tepat arī zaļumi, kurus saplūkt salātiem, piejaukt olīveļļu - gatavs!

"Estragons, timiāns, te vēl dīgst majorāns," namatēvs rāda uz paša veidotiem akcentiem - smaržīgiem puķupodiem pie durvīm. Dobēs burkāni, dilles, romiešu salāti, da figa spināti, parastie un sarkanie salāti, redīsi, Parīzes burkāni... Kas tie tādi? "Nu, viss, kas ir maziņš un apaļš, saucas Parīzes," smejas Mārtiņš. Daudzgadīgs pārsteigums izdīdzis pašā salātu dobes vidū - izrādījās nevis puķe, bet lakšu paveids, pavārs sniedz lapu, kas garšo kā lociņi.

Piedzērušies gliemeži


"Kādreiz to darīju ar diezgan lielu riebumu, bet tagad... laikam gadi nāk virsū," saimnieks rāda tālākās garās vagas. Tajās Mārtiņš gaida patisonus, brokoļus, ziedkāpostus, kāpostus, salātus, sviesta pupiņas, sīpolus, papriku, pa ķirbim un citus gardumus, kas saplānoti uz divām A4 lapām, "lai ir no rokas mutē".

Pagaidām te lielākie ir zemeņu puduri, kuri mijas ar ķiploku lakstiem. "Konsultējos ar profesionālu agronomi, kura braukā pa ārzemju kongresiem. Viņa teica, ka ķiploku stādīšana pie zemenēm ir mīts." Eksperte ieteikusi citu gliemežu apkarošanas recepti, kuru Mārtiņš izmēģināšot: "Konservu bundžu ierok zemē, pielej ar aliņu. Tad gliemeži apdzeras un nosprāgst. Bet nevar jau labu alu tur liet!"

Starp dobēm slejas neliela siltumnīca, kurā aug baziliks, cukīni un vairāki tomātu ceri: "Man patīk tie mazie, kroplīgie plūmjtomātiņi. Kaimiņos tantei ir arī vērša sirdis, mums tāda kopdarbība. Pavāram nedrīkst būt mīļākā garšviela, produkts... Kad baziliks ir labākais, tad arī mīļākais.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko