Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Posmu starp darba zaudēšanu un jauna darba atrašanu izmantojiet savā labā!

Lielās atlaišanas tagad izjūtu arī uz savas ādas. Drīz arī es būšu bezdarbnieks. Taču atlaišanai sekoja viegla eiforijas sajūta. Tas bija pats lielākais pārsteigums. Un vēl lielāks pārsteigums bija, kad parunāju ar vienu otru paziņu — izrādās, ne man vienam ir brīvībā palaistā putniņa sajūta. Laikam tomēr darbu uztvēru kā slogu, ko savas ģimenes labklājības vārdā nesu pēdējos divus gadus, — tā kādā interneta blogā atzinies bezdarbnieks ar segvārdu Egleskoks.

Ne vienmēr darba zaudējums ir tik nomācošs un stresa pārpilns. Tam ir arī pozitīvā puse. Darba uzteikums var būt iespēja aizcirst durvis rutīnai deguna priekšā un sākt visu no jauna. Varbūt tieši to cilvēks ilgus gadus klusībā vēlējies. Tikai nav uzdrošinājies, jo rokas saistīja stabilitāte, pieradums, atalgojums, kredīti un atbildība par ģimeni.

Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) dati liecina, ka jūlija otrajā pusē Latvijā bez darba palikuši 132 tūkstoši cilvēku. NVA direktore Baiba Paševica prognozē, ka jauns bezdarba vilnis būs augusta beigās un septembra sākumā — tā tradicionāli noticis pat treknajos gados.

Iespēja pievērsties sev

Pirms drudžainas jauna darba meklēšanas ievelciet dziļi elpu un pievērsieties sev — cilvēkam, kurš zaudējis darbu, iesaka www.careerplanner.com vadītājs Maikls T.Robinsons. Vairs nav katru rītu līdz astoņiem jāpaspēj nokļūt darbā. Mierīgi varat atļauties darīt, ko vēlaties. Kad pēdējo reizi tā bijis? Šķiet, skolas gados vasaras brīvlaikā!

Robinsons iesaka jauniegūto brīvo laiku izmantot pastaigām. Tās ne tikai dos mazliet miera uztrauktajam prātam un saglabās vingrumu ķermenī, bet arī ļaus padomāt par svarīgo: "Ja jums ir liekais svars vai jūtaties vienkārši saļumis, izmantojiet šo laiku, lai pieradinātu sevi pie veselīga dzīvesveida!"

Posms starp darba zaudējumu un jauna darba atrašanu var palīdzēt sakārtot sevi fiziski un garīgi. Pārskatīt, vai dzīve tiešām ir tāda, kādu vēlaties. Varbūt ir kaut kas gluži "traks", ko sen esat vēlējies, un tagad, paliekot bez darba, ir īstais laiks to realizēt?

Šī gada sākumā BBC News lasīju par kādu apdrošināšanas brokeri, kurš pēc darba zaudēšanas pievērsās senam sapnim — kļūt par pils dārznieku. 11 gadu viņš bija nostrādājis par brokeri. Pirms atlaišanas viņam pat prātā nenāca, ka jebkad dzīvē varētu profesionāli pievērsties savam hobijam. "Dažkārt tieši tas, ka esi piespiests pie zemes, palīdz ieraudzīt jaunas iespējas," tagad stāsta daiļdārznieks Nīls Millers (43).

Labs piemērs citiem

Nonākšana bezdarbniekos var dot labu mācību citiem — pierādot, ka var izķepuroties, nezaudējot pašapziņu. Eksperti iesaka apdomāt, kādi ir jūsu talanti, un izvērtēt labo, kas dzīvē dots. Pašcieņas pilna rīcība, zaudējot darbu, var būt piemērs jūsu bērniem, kā rīkoties pašiem līdzīgos brīžos.

Runājiet par darba zaudējumu ar dzīvesbiedru, bērniem! Atcerieties, ka šī situācija nav bezcerīga — agrāk vai vēlāk jūs atradīsiet jaunu darbu. Svarīgi arī sabalansēt ģimenes finanses — ja tagad varat atļauties tērēt mazāk, tas jāzina arī bērniem. Bet neaizmirstiet uzsvērt, ka tā būs tikai līdz brīdim, kad tētim/mammai atkal būs darbs.

Ļaujiet bērniem par notikušo izstāstīt draugiem. Neslēpiet emocijas — lai viņi redz, ka esat dzīvs, emocionāls cilvēks! Taču nepiemirstiet uzsvērt, ka darba zaudējums skar daudzus. Situācija nav patīkama, taču to iespējams mainīt. Jūsu attieksmi pret dzīvi šajā periodā bērni atcerēsies, kad paši būs pieauguši un saskarsies ar līdzīgām situācijām.

Darba zaudējums ir arī iespēja veselīgi paraudzīties uz stabilitāti. Vai tāda patiešām pastāv? Kamēr nav nekādu satricinājumu, mums ir šī ilūzija. Tomēr darba zaudēšana ir iespēja dzīvi ieraudzīt tādu, kāda tā ir, — neprognozējamu un mīklainu. Nedrošu, bet tieši tāpēc dzīvošanas vērtu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko