Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Pretgripas zāles jādzer tikai riska grupai

Pētījums: pretgripas zāles slimošanu samazina par pusi dienas

Pieaugušajiem ar labu vispārējo veselību pretgripas līdzekļi Tamiflu un Relenza nav nepieciešami — jaunākajā pētījumā noskaidrojuši britu zinātnieki, šonedēļ ziņo Reuters. "Cilvēkiem ar saaukstēšanās simptomiem nevajadzētu lietot pretgripas medikamentus," uzskata Jorkas Universitātes zinātniece Džeina Bērča.

Medicīnas žurnālā Lancet Infectious Diseases publicētais pētījums apstiprina Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ieteikumu pacientiem, kuru veselības stāvoklis ir stabils, jaunā gripas vīrusa A H1N1 ārstēšanai neizmantot pretgripas medikamentus, ja vien nav smagu komplikāciju.

Abi Latvijas tirgū


Šveices medikamentu ražotāja Roche izstrādātās pretvīrusa zāles Tamiflu piemērotas A tipa gripas ārstēšanai un profilaksei. Arī Lielbritānijas uzņēmuma Glaxo SmithKline preparāts Zanamivir, kas tiek pārdots ar nosaukumu Relenza, paredzēts tā paša tipa gripas slimniekiem. Abi šie medikamenti reģistrēti arī Latvijas tirgū un ir recepšu medikamenti. Maksā dārgi. Piemēram, Tamiflu cena Latvijas aptiekās ir nedaudz virs Ls 20. PVO tos iesaka tikai gripas riska grupā esošajiem cilvēkiem: grūtniecēm, pacientiem ar citām saslimšanām, kā arī bērniem, kas jaunāki par pieciem gadiem.

Diabēta slimniekiem

Jorkas Universitātes zinātnieki izpētījuši abu zāļu iedarbību gan uz cilvēkiem ar labu veselības stāvokli, gan uz pacientiem riska grupā. Abi preparāti par pusi dienas samazina slimošanas laiku, atklāj pētījums. Parasti ar gripu slimo aptuveni nedēļu.

Zāles efektīvāk iedarbojas tādiem pacientiem, kam ir augsts komplikāciju risks, piemēram, diabēta vai astmas slimniekiem. Viņiem Relenza saslimšanas laiku vidēji samazina gandrīz par dienu, Tamiflu — par trim ceturtdaļām dienas. Zinātnieki tādējādi secina, ka pretgripas līdzekļus vajadzētu lietot tikai pacientiem riska grupā.

Jau ziņots, ka, baidoties no gripas A H1N1 straujas izplatības, vairākas valstis iepirkušas abu medikamentu krājumus. PVO jūnijā izsludināja A H1N1 gripas pandēmiju, kas ir pirmā pandēmija pasaulē pēdējos 40 gados.Zāļu ražotāji informē, ka pacienti pretgripas vakcīnas varētu sagaidīt agrākais septembra beigās vai oktobra sākumā.

Ko lietot, ja gripa

P.Stradiņa slimnīcas infektologs Uga Dumpis brīdina, ka medikamentu lietošana saistīta ar blakņu risku. Īpaši riskanta būtu aspirīna lietošana bērniem gripas laikā. Temperatūru un slimības simptomus labi samazina paracetamols, tomēr arī tā pārmērīga lietošana var būt saistīta ar nopietnām blakusparādībām. Galvenais būtu izvairīties slimības laikā staigāt apkārt, ar zālēm nodzenot temperatūru. Tā var inficēt citus un vēl saslimt ar komplikācijām.

***

Jaunā gripa parasti nav smaga

Uga Dumpis, P.Stradiņa slimnīcas infektologs:


Šīs zāles var lietot profilaktiski un ārstēšanai. Taču jāatceras, ka abas ir dārgas un abām ir blaknes, tāpēc rūpīgi jāizvērtē slimības smagums vai indikācijas to lietošanai. Šīs zāles samazina slimības ilgumu par 0,5—1 dienu, ja tās sāk lietot pirmajā dienā. Tās var būtiski palīdzēt nopietnas slimības gadījumā. Tomēr H1N1 parasti neizraisa nopietnu slimību, tāpēc arī ir publikācijas, kas apšauba šo medikamentu nepieciešamību. Cita lieta, ja vīruss mutāciju rezultātā pēkšņi kļūtu cilvēkam bīstamāks. Zāles būtu jānozīmē cilvēkiem, kuri saslimuši ar H1N1 un slimo ar hroniskām slimībām — diabētu, astmu, HIV vai sirds slimību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko