Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. novembris
Liza, Līze, Elizabete, Betija

Registan

Saule, kokvilna, supersaldas melones, sālīti aprikožu kauliņi, sešpadsmit bērnu ģimenē, Zatlers un Karimovs, Avicennas piemineklis, bet visupirms plovs - tāds, kādu ar latvieša caurmēra pacietību pagatavot nav iespējams, - tās ir pirmās lietas, iedomājot par Uzbekiju jeb, kā tagad saka - Uzbekistānu.

Pēc tam nāk arī citas lietas: dzeltenvēderes Pamira pakājē, Amudarjas sami, anaša, nedemokrātiska politika un atkal plovs, tikai ēdāju rindas retākas. Rīgā tagad ir atvēries restorāns, kurā uzbeku virtuvi var slavēt, neslavējot Karimova asiņaino politiku: Samarkandas centra vēstures pieminekļa vārdā nosauktais Registan, atrodams Galerijas Centrs pagrabā. Dzīvajā Registāns ir triju medrešu jeb musulmaņu garīgo skolu ansamblis, liels un skaists. Nosaukuma tulkojums nav tik apetītlīgs, kā restorānam piestāvētu - registāns nozīmējot "smilšaina vieta", bet smilšaina tāpēc, lai uzsūktu šajā vietā publiski sodītu upuru asinis. Taču vēl tālajā 1979.gadā, kad tur biju, ne par kādām asinīm nebija runas, tikai par lielo draudzību. Toreiz arī nogaršoju īstu, uzbeku augstskolas pasniedzēja mājās gatavotu plovu un pēc tam tādu citur vairs neesmu ēdis. Taču tas nenozīmē, ka garšīgu plovu var pagatavot tikai Uzbekistānā, varbūt vienkārši esmu pārāk reti iegriezies tajās Rīgas vietās, kurās to prot gatavot. Daudz šādu vietu nav, taču Bruņinieku ielā iepretim ātrās palīdzības bāzei viens uzbeku krodziņš darbojas jau labu laiku, un tajā garšīgs ir arī tas plovs, kurš nav jāpasūtina iepriekš un jāgaida pusotru stundu vai pat dienu.

Jaunajā centra uzbeku restorānā arī ir pāris ēdienu, kuru gatavošanas laiks ir pietiekami cienījams - stunda vai pusotras. Padišaha plovs (Ls 10,00) jāgaida pusotru stundu. Izmēģināju "parasto" plovu un konstatēju, ka arī tas ir labs, diemžēl tik liels, ka citus kārdinošo nosaukumu iemiesojumus vairs nebūtu iespējams objektīvi novērtēt. Ļoļa kebabs (Ls 5,00), manti jeb liellopu gaļa mīklā ar sīpoliem (Ls 5,00), Uzbekča kebab jeb šašliks (Ls 9,00). Arī dažādas Vidusāzijā iecienītas zupveidīgās šurpas te ir: Šurpa kainatma jeb liellopu gaļas zupa (Ls 3,50), Lagman jeb gaļas buljonā pasniegti mājas makaroni ar cepeti (Ls 4,00). Garajā, uzbeku šķīvjiem un citiem nacionāliem atribūtiem mēreni rotātajā pagrabzālē var iekļūt no abiem galiem, taču caurstaigājamas telpas sajūta nerodas, ja vien nesēdi pie pašām durvīm.

***

Uzbeku restorāns Registan

Audēju ielā 16 (Galerija Centrs)

Atvērts no 10.00 līdz 22.00

interjers 888

ēdieni 8888

atmosfēra 8888

apkalpošana 88888

***

Diena ēda:

Ačikčučuk Ls 2,50

Plovs Ls 5,00

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko