Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Rīt Vērmanes dārzā stāstīs par C hepatītu, veiks asins analīzes

Rīt, 19.maijs Pasaules veselības kalendārā ir starptautiskā diena cīņai pret B un C hepatītu, pret slimību, kuras izplatība pasaulē ir milzīga - katrs 12 zemeslodes iedzīvotājs inficēts ar vienu no šiem hepatīta vīrusiem. Pasaules Hepatīta Alianse lēš, ka vairāk nekā 170 miljonu pasaulē, tai skaitā 9 miljoni Eiropā ir inficēti ar C hepatītu.

Latvijā - Pasaules hepatīta dienā - otrdien, 19.maijā, no plkst.11.00 līdz plkst. 15.00 Hepatīta biedrība rīko atraktīvu pasākumu Vērmanes dārza estrādē. Uzmanība tiks veltīta tieši C hepatīta izplatības, profilakses un ārstēšanas jautājumiem.

"Vai esi viens no 12, vai viens no 20 vai 50? - nav starpības, ja šī infekcija apdraud veselību, izjauc garīgo līdzsvaru, ietekmē dzīves kvalitāti!" saka hepatīta biedrības vadītāja Olita Mengote.

"Latvijā 1,7% iedzīvotāju ir inficēti ar C hepatīta vīrusu, un, tas nozīmē, ka uz katriem 100 000 iedzīvotāju ir 1714 inficēto, diemžēl vairums no viņiem to paši nezina," informē Valsts aģentūras "Latvijas Infektoloģijas centrs" direktore, profesore Baiba Rozentāle. Viņas vadītās iestādes speciālisti veikuši epidemioloģisko pētījumu "C vīrushepatīta izplatība Latvijā", jo līdz šim mediķiem nebija zināms - cik iedzīvotāju Latvijā slimo ar C hepatītu.

Hepatīta biedrības rīkotā pasākuma mērķis - motivēt iedzīvotājus veikt pārbaudi, lai noteiktu antivielas pret vīrushepatītu C un noskaidrotu, vai cilvēks nav inficējies ar vīrusu, kas lēnām, garu gadu garumā posta aknu šūnas.

Hepatīta biedrība sadarbībā ar Valsts asinsdonoru centru šajā dienā paredzējusi, ka ikviens interesents varēs veikt bezmaksas asins analīzi, tādējādi gūstot skaidrību par savu veselību saistībā ar C hepatītu.

Pasākuma gaitā paredzēta tikšanās ar populāro mūziķi Igo Fominu, kas uz brīdi iejutīsies gan skolotāja lomā, gan tiks izjautāts pats, te būs sastopami praktizējoši infektologi - šoreiz ekspertu un padomdevēju statusā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko