Abas pārējās receptes izvēlējāmies kā pretstatu «tīrajai mantai». Ķirbju saldējums ir Latvijas veģetārieša rokasgrāmatas autores Ditas Lases recepte - skaists, pikants, olas nesaturošs. Iedvesmojoša ideja, ka ķirbju laikā nav tikai jāvāra biezzupas un jākonservē. Vēl jau nav arī tik auksts, lai attiektos no saldējuma.
Savukārt ķirbju maize jeb kēkss ir Kanādas vēstnieka kundzes Elizabetes Heteringtones ģimenes recepte. Šādu maizi cepusi viņas mamma un vecmāmiņa. Vēstnieku pārim beidzas diplomātiskais termiņš Latvijā, un aizbraucot E. Heteringtone dalās savā receptē.
Kartupeļu biezputra
Sastāvdaļas: 1 kg kartupeļu, pussīpols, 1 daiviņa ķiploka, 150 g
kūpinātas gaļas,
glāze piena, sāls, sviests cepšanai
1.
Kartupeļus nomizo un sagriež vienādos gabaliņos. Vāra.
2. Kamēr
kartupeļi vārās, sasmalcina sīpolu un žāvēto gaļu.
3. Pannā liek
pikuci sviesta un apcep sīpolus un speķi (svarīgi cept uz ļoti
mazas uguns, jo galvenais nav panākt, lai sīpoli apcepas brūni, bet
lai tauki kārtīgi iztek).
4. Katliņā uzsilda pienu.
5.
Mīkstus kartupeļus nokāš.
6. Ar stampu saspaida, pieliek daļu no
apceptajiem sīpoliem un gaļas, maisot lej klāt silto pienu (ja
piens būs auksts, biezputra, visticamāk, sanāks klīsteraina,
staipīga).
Visu ar atkal stampu kārtīgi samaisa, līdz veidojas
viendabīga masa.
7. Pēc garšas pieber sāli.
8. Pasniedz
siltu, pārlej ar atlikušo gaļu un sīpoliem.
Klāt vislabāk
piekost mazsālītu vai skābētu gurķi un piedzert rūgušpienu vai
kefīru.
ķirbju un šokolādes saldējums
Ap 600 ml saldējuma vajadzēs: 400 g nomizota muskatķirbja
(butternut squash) vai kāda cita ķirbja ar blīvu, oranžu mīkstumu,
60 g cukura, 200-250 ml saldā krējuma (35% tauku), 4 ēd. k.
šokolādes skaidiņu, 1 krustnagliņu, pa kārtīgai šķipsniņai malta
ingvera, kanēļa, muskatrieksta
1. Ķirbja gabaliņus novāra ūdenī
apmēram 15 min, līdz tie mīksti.
2. Tad liek blenderī kopā ar
garšvielām un cukuru, kārtīgi samaļ viendabīgā masā.
3.
Pakāpeniski vairākos paņēmienos pievieno saldo krējumu, katru reizi
sakuļot. Svarīgi ir nesakult par daudz, citādi garšos nevis pēc
saldējuma, bet pēc putukrējuma.
4. Iemaisa masā šokolādes
skaidiņas un liek saldējumu saldētavā sasalt vismaz uz trim
stundām.
5. Lai saldējums gaisīgāks, to saldēšanas laikā
vairākkārt ik pa pusstundai ar dakšiņu samaisa.
6. Ja jums ir
saldējuma mašīna, varat saldējumu gatavot arī tajā.
Kukurūzas maize ar kļavu sīrupu
4-6 personām vajadzēs: 1/2 krūzi sviesta, 100 g cukura, 2 olas,
200 ml piena, 400 g kviešu miltu, 2 tējk. ar kaudzīti cepamā
pulvera, naža galu sāls, 2 tējk. vaniļas cukura, 2 tējk. kļavu
sīrupa, 200 ml kukurūzas graudu (var būt konservēti vai arī
izlobīti no kukurūzas vālītes)
1. Saputo sviestu ar cukuru,
pievieno kļavu sīrupu.
2. Pievieno olas un izmaisa.
3.
Pakāpeniski pievieno miltus, vaniļas cukuru, sāli, cepamo pulveri
un pienu. Ja mīkla šķiet par cietu, var tai pievienot vēl mazliet
piena vai ūdens.
4. Svarīgi, ka mīkla ir kārtīgi izmaisīta - bez
kunkuļiem.
5. Beigās pievieno un kārtīgi iemaisa mīklā
kukurūzu.
6. Lej mīklu ar sviestu izsmērētā veidnē (22 x 30 cm)
un liek iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī.
7. Cep maizi 175 grādos
35-40 min vai kamēr tai veidojas zeltaini brūna garoziņa un,
iespraužot irbuli maizē, mīkla vairs neķeras tam klāt.