Ar ko sasildās itāļi? Devāmies uz Jūrmalu, uz pieczvaigžņu viesnīcas Baltic Beach Hotel itāļu restorānu Il Sole, kur zupas apskatīšanai mums sagatavoja šefpavāre Oļesja Kisļicka. Spriežot pēc receptēm - sarežģītas, bet, ja ieskatās, šos ēdienus var pagatavot arī mājās, ja vien ir vēlēšanās un mazliet ķēriena uz gatavošanu. Turklāt dažu labu neparastāku itāļu ēdiena sastāvdaļu var aizstāt ar vienkāršāku, no citas vispār var atteikties. Oļesja apgalvo, ka no tādas pārdrošas rīcības zupas garša nemainoties. Viņa mudina - eksperimentējiet, es jums dodu makšķeri, lomu velciet paši!
***
Zupa ar jūras veltēm
VAJADZĒS:
75 g laša filejas
50 g jūras ķemmīšu
60 g svaiga langusta
40 g anšovu
55 g zaļo gliemeņu
nedaudz tīģergarneļu
50 g baltvīna
75 g tomātu mērces
200 g zivju buljona
svaigu rozmarīnu, kaperus, olīveļļu, sviestu, pētersīļus, svaigu baziliku, šalotes sīpolu
Uz pannas uzlej olīveļļu, liek cepties smalki sagrieztus anšovus (vislabāk derētu anšovi sojas eļļā, bet var būt jebkuri citi), kaperus, šalotes sīpolu, ķiplokus. Pēc piecām minūtēm pievieno visus jūras produktus. Pielej baltvīnu, pievieno tomātus savā sulā, zivju buljonu, garšvielas un sviestu.
Vāra piecas minūtes.
Pasniedz izrotātu ar baziliku.
***
Baraviku zupa
VAJADZĒS:
120 g saldētu baraviku
svaigus šalotes sīpolus
ķiplokus, burkānus
kartupeļus
olīveļļu
trifeļu eļļu
timiānu
pētersīļus
vistas buljonu
Olīveļļā apcep sīpolus kopā ar burkāniem.
Atsevišķi apcep kartupeļus, pēc tam pievieno sēnes un jau apceptos burkānus ar sīpoliem, pievieno timiānu un sāli.
Pievieno vistas buljonu un vāra, kamēr zupa gatava.
Ja vēlaties zupai piešķirt rozīnīti, pasniedzot gatavo virumu, uzpiliniet tai trifeļu eļļu (nopērkama lielveikalā mc2). Bet zupai nebūs ne vainas, ja iztiksiet bez šīs eļļas.
***
Zupa ar pupiņām, bekonu un Faggoli pastu
VAJADZĒS:
30 g cauraugušas cūkas krūtiņas vai bekona
20 g makaronu Faggoli
30 g balto konservēto pupiņu
šalotes sīpolu, ķiplokus tomātus savā sulā, pētersīļus, rozmarīnu, olīveļļu
sāli, cukuru, asos piparus pēc garšas
Olīveļļā apcep šalotes sīpolu ar bekonu, pētersīļiem un rozmarīnu. Tad pievieno tomātus savā sulā, kas sasmalcināti blenderī, asos piparus, sāli, cukuru, pupiņas.
Atsevišķi vāra Faggoli pastu, līdz tā gatava.
Pastu pievieno zupai, visu kopā vāra piecas minūtes, kamēr zupa gatava.
Zupu pasniedz izrotātu ar rozmarīna zariņiem.
***
Zupa ar lēcām, mīdijām, tīģergarnelēm un kalmāriem
1 personai VAJADZĒS:
20 g sarkano lēcu
20 g tumši zaļo lēcu
20 g brendija Waterloo
50 g baltvīna
45 g zaļo gliemeņu
40 g tīģergarneļu
60 g svaiga kalmāra
150 g dārzeņu buljona
tomātus savā sulā, svaigu rozmarīnu, rupjo sāli, melnos piparus, svaigus šalotes sīpolus, cukuru, burkānus
Uz pannas olīveļļā apcep burkānus un šalotes sīpolus kopā ar rozmarīnu. Pievieno zaļās lēcas, tomātus savā sulā, baltvīnu un brendiju, pēc tam pievieno sāli, nedaudz cukura, asos piparus, buljonu un vāra, līdz lēcas ir gatavas.
Atsevišķi liek vārīties sarkanās lēcas, tās vāra, līdz gatavas.
Gatavo sacepumu ar zaļajām lēcām sasmalcina blenderī, pievieno gatavajām sarkanajām lēcām, vāra 10 minūšu, pēc tam pievieno visus pārējos jūras produktus un vāra vēl piecas minūtes.