Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Smaržīgas puķes un akmeņi

Pirms divdesmit viena gada, ienākot dzīvot Strazdu mājās, Ona Pašile puķu dārzā iestādīja no iepriekšējas dzīvesvietas atvestos trīs dažādu krāsu jāņrozīšu stādus. Tagad mājas apkārtnē augošo puķu un košumkrūmu šķirnes viņa sen vairs neskaita. Kopš pagastā rīko sakopto sētu konkursus, Pašiļu ģimene gandrīz katru gadu izpelnījusies kādu balvu. Te var ierasties jebkurā laikā, vienmēr katra lieta nolikta savā vietā. Liela nauda tam visam netiek izdota.

Iekopj pašu rokām


"Kad te ienācām, sētā ar čībām nevarēja iziet," stāsta saimniece un pasūrojas, ka tā neesot pienācīgā kārtībā. Zāles pļāvējs saplīsis, un siena vedēji atstājuši traktora piekabi turpat aiz staļļa. "Kad beigs ar istabas grīdu ņemties, tūlīt likšu, lai novāc," viņa bargi nosaka. Taču baltā āboliņa ziedu galviņas nekādi nemazina sakoptības iespaidu. Puķu dārzu istabas priekšā apjož koka sēta, bet pagalmu no saimniecības ēkām nodala grāvītis, kas beidzas nelielā, bet dziļā dīķītī. "Grāvi pirmajā vasarā bērni izraka, lai liekais ūdens notek," stāsta Ona. "Lielu dīķi man nevajag, bet dziļu, lai var ūdensrozes augt." Esot ielaistas arī zivis - līņi un karūsas, bet uz makšķeres pagaidām ķeroties tikai mazās.

Pašiļu ģimene šurp atnākusi no blakus pagasta - Kalvenes. Vīrs Jons sācis strādāt par mehanizatoru, bet Ona - netālajā fermā par slaucēju. "Man nebija laika ar sievām pļāpāt un glāzīti cilāt, man bija pieci bērni jāsavāc, lopi jākopj un māja jāuztaisa," atceras saimniece. Pagājušā gadsimta divdesmitajos gados celto māju Pašiļi nopirkuši no paveciem ļaudīm, kuri vairs nespējuši sētu pienācīgi uzturēt. "Vīram teicu, lai vakaros pastrādā ilgāk, lai priekšnieks ļauj ar traktoru atvest granti un akmeņus. Septiņas kravas smilts no karjera nopirkām, lai uzbērtu ceļu un sētu." Veco ābeļdārzu un savvaļā aizgājušos ceriņkrūmus iztīrījuši paši. Vēlāk arī izpirkto meža gabalu izkopuši gandrīz kā parku.

Kārtības izjūta mantojumā


Pašiļu ģimene Latvijā ienākusi no Lietuvas, kad dzimta paputināta 1949.gada izsūtīšanā. "Mana māte bija no muižniekiem, tēvs - no nabadzīgākas dzimtas, tāpēc mūs neizsūtīja, bet citus mātes radus gan. Esam četras māsas, divas dzīvojam Latvijā un savā starpā tā kā sacenšamies māju kopšanā."

Kamēr bērni auguši un bijuši skolojami, lauku saimniecībā turēti visi mājlopi: govis, cūkas, aitas un mājputni - zosis un vistas. Arī tagad par trim govīm jārūpējas.

"Kad braucam ar mašīnu, dēliem saku, lai nebrauc ātri, lai varu redzēt, kas smuks citiem iestādīts. Šopavasar izpriecājos par apstādījumiem pie Skrundas kultūras nama. Tur veselu stundu varētu skatīties."

Katrreiz, braucot uz tirgu, Ona noskatot kādu neredzētu puķi un pārvedot. Vecajā mājā atrastie vējlukturi, ratu riteņi, petrolejas lampas un čuguna pods papildina puķu stādījumus un akmeņu krāvumus.

Saimniecei pašai ir divas sirdslietas - smaržīgās puķes un akmeņi. "Tos esmu vedusi, nesusi uz sētu, un nupat uz dzimšanas dienu vienu man uzdāvināja," viņa stāsta. Šopavasar gan, akmeņus cilājot, sastiepusi muguru un dabūjusi meklēt mediķu palīdzību, pat neesot tikusi uz jaunākā dēla kāzām. "Laikam Dieviņš brīdināja, ka nu jau pietiek ar tiem akmeņiem ņemties. Bet man par viņiem ir savs uzskats. Man liekas, ka viņi visu redz, visu zina, tikai neko nerunā. Viņi mūs te sargā."

Vēl gribētu stārķi


Gadu gaitā vecais ābeļdārzs papildināts ar jauniem kociņiem. Sastādītas upenes, ērkšķogas, ķirši, avenes. Šovasar tiek remontētas mājas iekštelpas, bet citugad likšot jumtu.

Kad pie dīķīša sācis kalst ozols, tam apzāģēti zari, un vecais koks sācis dzīt atvases. Dīķa mala gludi appļauta, un tā kontūra ar lāpstu nolīdzināta. "Man te vakaros koku vardīte dzied, viendien pat noķēru. Tādēļ neesmu to kārklu krūmu nocirtusi. Varbūt viņa dzīvo tur. Citādi vēl vārnas noķers. Tās šogad te neganti daudz saradušās," pukojas saimniece. Vēl viņa vēlētos, lai sētā iemitinātos stārķis. Ligzdas pamatnei tam ritenis sagatavots. Tikai laikam neesot uz īstās āderes nolikts. Pavasarī atlidojis, pasēdējis, bet uz dzīvi nav apmeties.

"Bērniem jau te viss paliks. Viņiem patīk atbraukt un atpūsties. Paši jau arī daudz darba pielikuši. Gan jau kāds nāks dzīvot arī," nospriež Ona. "Bet to vienu govi gan pārdosim nost," saka Jons.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko