Pašlaik šajās valstīs (izņemot Mikronēziju) sāk iet tik karsti, ka pat lielākie Indijas un Taizemes virtuves cienītāji trīsreiz pārdomās, pirms izlems doties uz reģionu, kurā teju, teju var izcelties kodolkrīze. Un, ja arī neizcelsies, diez vai šāvieni un bļāvieni ir gluži tas asums, ko kāro gardēdis. Šajā ziņā joprojām varam turpināt vācu mācītāju iesākto tradīciju - slavināt Dievu par to, ka viņš lēmis mums dzīvot tik mierīgā vietā, ka pat revolūcijas te norit gandrīz bez upuriem. Protams, absolūta patiesība tā nav, taču nu jau vairāk nekā pusgadsimtu mēs te tā iztiekam, un, ja mūsu pašu ievēlētā valdīšana būs tikpat gudra kā tās ievēlētāji, tad arī pavasarī, cerams, vienīgie asumi Rīgā būs tie, kurus piedāvās te esošās austrumu virtuves.
Jā, bet vai visiem šo asumu pietiks? Indiešu un taizemiešu restorāniem te palaikam ir gājis kā krāšņiem svešzemju putniem, kas te gan lepni ielaižas, taču vietējo klimatu ilgi izturēt nespēj. Gan Ausekļa ielas taizemiešu restorāns, gan Jēkaba ielas un Zirgu ielas (ja atmiņa neviļ) indieši sen beiguši savu darba mūžu. Arī ķīniešu restorānu Rīgā tagad ir mazāk nekā pirms kāda laika. Protams, visvisādi austrumi tiek piedāvāti lielveikalu kafejnīcās, taču tas tomēr nav tas. Jā, protams, arī tas, ko var piedāvāt specializēti krogi, nav tas, ko dabūsi Indijā vai Taizemē, bet mieram arī ir sava cena.
Šajā sakarā priecīga ziņa: Rīgas centrā tagad ir par vienu Taizemes virtuves piedāvātāju vairāk. Turklāt tas nav gluži svešinieks, bet gan Jūrmalā jau vairākus gadus atvērtā Sue"s Asia līdzinieks. Kalēju ieliņā netālu no galerijas Centrs nu jau pāris mēnešu atvērts restorāns tiem, kam padsmit latu nav šķērslis, lai izbaudītu kaut ko mazliet savādāku. Tikai nepaejiet garām, jo tad trāpīsiet kafejnīcā Ļeņingrad, un tā ir pavisam cita opera. Sue"s Asia mazajā, bet mājīgajā zālītē nekas netraucē koncentrēties uz plašo ēdienkarti, kurā, kā tas šādos restorānos klājas, norādīts arī ēdiena asums. Cenas nav mazas, tāpēc darbdienās apmeklētāju maz. Taču tie, kas te nāk, zina, ka arī porcijas nav mazas. Ēdieni pirmajā brīdī šķiet diezgan līdzīgi: vista, cūka, jērs vai zemūdens miesas vienā vai otrā mērcē, īpašo kariju ieskaitot. Taču izpildījums rāda, ka, tāpat kā ar pārdesmit burtiem var visu ko uzrakstīt, arī ar dažu garšvielu kombināciju var uzburt veselu pasauli. Brīvdienās šajā pasaulē viesu ir pietiekami.
Diena ēda:
Tom Kha Kai (Taizemes kokospienazupa ar vistu, sēnēm, ingveru un citronzāli) Ls 5,00
***
Taizemes un Ķīnas restorāns
Sue"s Asia
Kalēju iela 50
Atvērts no 11.00 līdz 23.00
interjers 8888
ēdieni 8888
atmosfēra 88888
apkalpošana 88888