Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Svētdien 28.februārī tiks atzīmēta Reto slimību diena

28.februārī, Eiropas Reto slimību organizācija (EURODIS) kopā ar nacionālajām reto slimību pacientu organizācijām jau trešo reizi atzīmēs Reto slimību dienu, informēja reto slimību biedrībā "Caladrius".

Šīs dienas atzīmēšanā ar vairākiem pasākumiem iesaistīsies arī Latvijas Reto slimību biedrība. Pēc biedrības aplēsēm, Latvijā varētu būt ap 2000-3000 slimnieku, kas slimo ar retām saslimšanām. Aptuveni 200 cilvēki ir ar dažādiem asinsreces traucējumiem, 97 - ar retu iedzimtu ģenētisku metabolisma slimību, 70 fenilketanūrijas slimnieki, 250 miastēnijas pacienti, kā arī ap 1500 pacientiem pastāv aizdomas, ka viņiem varētu būt reta saslimšana.

Sestdien, 27.februārī, plkst.12.30 kinoteātrī "Parex Plaza" notiks Latvijā vienīgais filmas "Ārkārtas pasākumi" ("Extraordinary measures") kinoseanss. Svētdien, 28.februārī, reto slimību biedrības "Caladrius" bērni dosies meklēt balto putnu Rīgas Zooloģiskajā dārzā.

Kā informē biedrībā, Reto slimību nedēļas mērķis ir parādīt sabiedrībai, ka retajām slimībām ir jāpievērš īpaša uzmanība, jo retās slimības ir dzīvību apdraudošas vai hroniski novājinošas slimības. Tās ir maz izplatītas, grūti diagnosticējamas, un to ārstēšana ir ļoti komplicēta. Tikai nedaudzām no šīm slimībām ir medikamenti, kas var atvieglot pacienta stāvokli vai novērst slimības simptomus.

Pacienti, kas slimo ar retajām slimībām, un viņu ģimenes sava īpašā stāvokļa dēļ nokļūst izolācijā un ir neaizsargātas. Dzīves ilgums reto slimību slimniekiem ir ievērojami mazāks, daudzi no viņiem ir invalīdi, kas bieži ir diskriminācijas cēlonis. Viņiem ir niecīgas izglītības, profesionālās un sociālās dzīves iespējas.

Reto slimību diagnosticēšanas, ārstēšanas un aprūpes iespējas un kvalitāte Eiropas Savienības dalībvalstīs ir atšķirīga un atkarīga no katras valsts nacionālās veselības aprūpes sistēmas un piešķirtā finansējuma. Tādējādi Eiropas Savienības pilsoņiem nav nodrošinātas vienlīdzīgas iespējas saņemt pienācīgu veselības aprūpi un medikamentus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko