Grūti zīlēt, kāda tagad izskatītos Latvija, ja izcili mobilajiem jātniekiem Čingizhana pēctečiem būtu izdevies aizjāt līdz Dzintarjūras krastam: kādu valodu te tagad runātu, kādas izskatītos meitenes un kādi lopiņi ganītos mūsu likteņupju krastos - varbūt zirgi vien.
Labā ziņa ir tāda, ka nu Rīgā ir radusies viena vieta, kurā šādas lietas apdomāt tematiski rosinošā interjerā un brīvi interpretējamas gastronomijas pavadībā. Visu pavasari taisījies uz vēršanos, tieši pirms Jāņiem beidzot no testa režīma uz vispārpieejamo pārgāja jaunā lielveikala Sky & More otrā stāva galā atrodamais iestādījums, kura nosaukums te bija lasāms jau sen - The Mongolian barbeque. Nu te ikviens var jāt šurp un testēt… Jā, atjāšana laikam pagaidām ir tas sarežģītākais, taču tā attiecas uz lielveikalu kopumā, nevis restorānu - braucot no centra, pirms visiem iespējamajiem pagriezieniem uz lielveikalu stāv zīme "Tikai taisni". Baumo gan, ka ceļu policija šeit neesot īpaši piekasīga, taču balstīšanos uz tādām baumām ieteikt nevaram. Drošāk mest apkārt pirmajā atļautajā vietā un piedrasēt veikalam ar nelielu līkumu.
Zatlers zaudē
Jāteic, vismaz vienā ziņā mūsu nākamais prezidents noteikti būs zaudētājs - būtu viņš palicis vadīt traumas, varētu ar politiķiem un citiem svarīgiem cilvēkiem bieži tikties šai tuvīnajā bārbekjū, kur jau pats nosaukums vedina apcerēt ģeopolitiska vēriena problēmas. Arī interjers, sevišķi brīnišķīgās Āzijas koka durvis, ar kurām dekorētas kroga sienas, rada pamatīguma izjūtu. Restorāna abu zāļu spārni saiet kopā pie lielās gāzes ceptuves, simboliska mongoļu vairoga - uz vairogiem mongoļi gatavojuši ēdienus katrā apmešanās vietā, cepot visu, kas ceļā salaupīts vai nomedīts, un cepamdakšu vietā lietā likti zobeni. Aptuveni tāpat process tiek vadīts jaunajā krogā: pie galdiņa jūs vispirms (ja runa ir par pusdienām) ieēdat kādu no zupām un pēc tam saņemat divas bļodiņas un karodziņu, uz kura uzrakstīt galdiņa numuru un savu vārdu. Tad ar bļodām (līdzīgi kā restorānā Dada) dodaties pie letes un komponējat pats savas pusdienas no dažādiem lopu un putnu gaļas, jūras produktu, dārzeņu un nūdeļu komponentiem - lielākajā gaļa un dārzeņi, mazākajā nūdeles un mērces. Pagaidām jāapbēdina tie, kam mongoliskais saistās vispirms ar zirga gaļu - tās te nav. Toties vakarā (kad procesa cena uzaug no Ls 4,99 līdz Ls 6,99) te dabūjama īsti impēriska vēriena gaļa: antilope, krokodils, tīģergarneles, strauss… Process un arī garša ļoti patīkama (papildināt to te var ar Užavas alu un indiešu alu Cobra). Vēsturiski ņemot, jāatgādina tikai, ka impērijas, arī gastronomiskās, vieglāk iekarot, nekā noturēt.