Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +3 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 30. decembris
Daniela, Dāniels, Dāvids, Dāvis

Variācijas austrumnieku stilā

Zinu, ka ceļotājs un restorāna Kaļķu vārti šefpavārs Ēriks Dreibants nesen atgriezies no Ķīnas un tāpēc, pēc jaunām receptēm taujājot, saku, vai nevarētu kādu austrumu akcentu. "Ķīnā ēd ļoti vienkārši," uzreiz saka Ēriks. Vistas gaļas satē viņš vispār pasniedz servētu uz akmens plāksnes, lai sajūtam stilu. "Ķīnā uz akmens plāksnes ēdiens tiek pagatavots līdz galam." Ērika piedāvātie ēdieni atšķiras no Rīgas Ķīnas restorānos baudītajiem, kas pārsvarā ir Sičuaņas reģionam raksturīgie. Tie dominē arī Eiropas ķīniešu restorānos.

Leģenda vēsta, ka ķīniešu pavārmākslas aizsākumi ir Šanu dinastijas ministra Ji Jiņa laikā ap XV gs. pirms mūsu ēras. Mīts un vēsture aptuveni sakrīt, jo ir dokumentēts, ka jau XI gs. ķīniešiem bija smalka virtuve. Neraugoties uz Ķīnas daudzveidību un milzīgajiem izmēriem, ir izdevies klasificēt ķīniešu virtuvi - četriem reģioniem patiešām ir savas īpatnības. Ziemeļu stilam, kas raksturīgs Pekinas un Dzeltenās upes ielejai, piemīt stipras smaržas un garšas - tiek izmantoti ķiploki, etiķis un sojas mērce. Raksturīgākais ēdiens ir Pekinas pīle un jērs.

Sičuaņas ēdieniem piemīt asi aromāti - plaši izmanto čili un Sičuaņas piparus, kā arī fermentētu pupu vai sezama mērci. Jandzi upes lejtece ir zivju un rīsu valstība - ēdieniem ir maiga garša, kas kontrastē ar svaigu ingveru un Shaoxing vīnu. Bagātā Kantonas virtuve jauc dažnedažādas garšvielas vai arī koncentrējas uz atsevišķām garšām. Produktu svaigumu izceļ, tvaicējot zivi visvienkāršākajā veidā vai dārzeņus tikai nedaudz apcepot. Kantona ir pazīstama arī ar cūku cepešiem, izmantojot dzīvniekus, kas baroti ar pienu, un glazētajiem gaļas gabaliem, kas kārdinoši karājas restorānu logos.

Tieši Kantonas apgabalu apceļoja Ēriks Dreibants. "Nu nekādus pārsteigumus es gastronomiskā ziņā nepiedzīvoju," smejas Ēriks. "Tur vakariņās bez piecpadsmit ēdieniem neiztikt! Ja Latvijā pēc tādām vakariņām tikai gulēt viens gribas, tad Ķīnā pēc tādas maltītes ir vēl enerģija, lai pabrauktu ar velosipēdu. Tur nav miltainie produkti, kas rada smagumu, un dominē dārzeņi. Arī rīsu nebija tik daudz kā esam pieraduši te redzēt pie Ķīnas ēdieniem. Ļoti garšīgs bija vesels cepts balodis ar lielisku glazūru. Āda bija kraukšķīga, gaļa maiga un mīksta. No garšām uzreiz varu nosaukt sojas mērci, ingveru, koriandru, baziliku, piparmētru. Daudzas no garšvielām nemaz neatpazinu. Tur var nopirkt lotosa sakni, to apvāra un pēc tam apcep."

***

Vistas gaļas satē ar ananasu un aso zemesriekstu mērci


4 personām vajadzēs:

400 g vistas gaļas fileju

1/2 ananasu

24 iesmiņus

Vistas gaļas fileju sagriež strēmelītēs, ananasu nomizo un sagriež kubiņos. Iesmiņus ieliek mērcēties ūdenī, lai cepšanas procesā tie nedegtu.

Marinādei

1 ēd.k. sojas mērci

1 ēd.k. rīsu vīna

4 ķiploku daiviņas (sagrieztas)

1 tējk. piecu garšaugu pulveri

1 ēd.k. brūno cukuru

1/3 tējk. sāls

Visas sastāvdaļas samaisa kopā, un iemarinēto gaļu, ko pēc tam sasprauž uz iesmiņiem, grilē vai cep.

Mērcei

1 ēd. k. ceptu zemesriekstu

2 ēd.k. sojas mērci

2 ēd.k. sezama eļļas

3 cm svaigas ingvera saknes

1 čili pāksti

2 ēd.k.cukura

Visas sastāvdaļas piestā saberž kopā un pasniedz ar vistas gaļas satē iesmiņiem.

***

Salātu lapās tīti vasaras dārzeņi ar sojas mērci


4 personām vajadzēs:

16 salātu lapu

burkānus

sparģeļus un redīsus

lociņus

jeb citus dārzeņus, kas garšo

Visus dārzeņus sagriežam strēmelītēs un ietinam salātu lapās. Sojas mērce (8 ēdamkarotes) jāsamaisa kopā ar kapātu, svaigu koriandru (buntīte).

***

Jaunlopa gaļas salāti ar svaigu gurķi un sīpoliem


4 personām vajadzēs:

600 g jaunlopa gaļas fileju

1-2 sarkanos sīpolus

1-2 gurķus (garos)

Apcepam jaunlopa gaļas fileju uz pannas no abām pusēm (5 minūtes), tā, lai vidus būtujēls un sagriežam plānās šķēlītēs. Plānās šķēlītēs sagriežam arī gurķi un sīpolus, to visu sajaucam ar gaļu.

Mērcei:

svaigu lociņu buntīti

2 ēd.k. sezama eļļu

1 tējk.zivju mērci

laima sulu (no diviem augļiem)

Visas sastāvdaļas sajauc kopā.

Liek salātus uz šķīvja un pārlejam ar mērci.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko