Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Vēstures konservu vai smaržīgu popkornu?

Iedomājieties restorānu, kur produktu garšas savirpinātas tik smalki un ēdiena izskats tik neparasts, ka nezinātājs nesapratīs, ko liek mutē. Bet maltīte ir ēstgribu rosinoša. Pretstatam — sens krogs, kurā lauku alus smarža sajaukusies ar plītī ceptas gaļas aromātu un slieksnis nodilis no apmeklētāju apaviem. Tik brutāls salīdzinājums nāk prātā, apciemojot kinopilsētiņu Cinevillu un Jaunpils pili, kas ir rokas stiepiena attālumā.

Izaicinājums Lasvegasai

Kamēr filmas Rīgas sargi uzņemšana šoruden sola vainagoties ar ilgi gaidītu, bet vēl nezināmu rezultātu, kinodarba tapšanas maratona blakusprodukts jau otro sezonu dzīvo patstāvīgu dzīvi. Filmēšanas laukums, kartē neiezīmētā kinopilsētiņa Cinevilla, Tukuma rajona Slampes pagastā pagājušogad ieguvis Latvijas labākā kultūrtūrisma objekta nosaukumu.

150 hektāru plašās Cinevillas laiks nav apstājies filmas vajadzību ietvaros. Tagad pilsētiņas attīstību diktē vēlme būt interesantai tūristiem. Tāpat kā iepriekš, viesiem tiek piedāvātas ekskursijas iedomātajās Bermonta karaspēka un Latvijas armijas cīņu vietās, tērpšanās abu pušu mundieros un improvizētas karadarbības izvēršana. Taču mūsu vizītes laikā šīs nedēļas sākumā Cinevillā rosās strādnieki. Torņakalna baznīcas samazināta kopija solās kļūt par Lasvegasas stila dievnamu, kurā tiks piedāvāta iespēja oficiāli salaulāties. Durvis vērs arī Lāču maiznīcas filiāle, aiz stiklotas sienas ļaujot vērot maizes cepšanu. No Cinevillas pasta nodaļas ekskursanti varēs nosūtīt atklātnes mājāspalicējiem, bet šejienes fotosalonā iemūžināt sevi 1919.gada uniformās. Jaunie objekti veiksmīgi iekļaušoties Cinevillas ainavā, kur savulaik ne kino vajadzībām, bet dzīvošanai celtās Vecvagaru mājas ar saimniecības ēkām sapludinātas ar jauno putuplasta apbūvi.

Šīs vasaras darbi, tāpat kā jūlijā paredzētā Jāņa Streiča filmas Rūdolfa mantojums uzņemšana, no attāluma var būt saistoša arī tūristiem. Cinevillas nebutaforisko dabu apliecina ne tikai gids Gunārs, kurš Rīgas sargos filmēts gan no karaspēka bēgoša Rīgas civiliedzīvotāja, gan Bermonta armijas komandiera, gan Daugavas zvejnieka lomā. Uz autoveikalu, kurš apstājies pagalmā iepretim jau atvērtajam Lido krodziņam, tipina salīkusi sirmgalve, rotaļu laukumā koka šūpolēs saldējumu kāri laiza vairāki bērni. Tie nav kārtējie ekskursanti, bet Vecvagaros dzīvojošo Užuļu un Riekstiņu ģimeņu locekļi, tagad — pilntiesīgi Cinevillas pilsoņi.

Ar Alus zupi vēderā

Viena no retajām pilīm Latvijas teritorijā, kuras izskats no viduslaikiem līdz mūsu dienām nav būtiski mainījies, jau gadiem ilgi pieder mūsu valsts tūrisma objektu zelta fondam. 1301.gadā celtās Jaunpils pils apsaimniekotāji lieliski apzinās šīs celtnes vērtību, ir izveidojuši teatralizētu ekskursiju programmu latviešu, krievu, angļu un vācu valodā: Ceļojums pa viduslaiku pili, Viduslaiku mūka stāsti, Mazie mūciņi, Viduslaiku kāzas.

Ja esi nevis intelektuāls, bet drīzāk sensitīvs vēstures baudītājs, tevi uzrunās Jaunpils pils Viduslaiku restorāns un Viduslaiku apartamenti. Pils pagrabā iekārtotais krodziņš ir celmlauzis savā nišā. Te pat var iztikt bez raksta ievadā lietotajām metaforām. Vēsturiskajās telpās patiešām smaržo pēc tikko ceptas gaļas, un Rīgas 800 gadu jubilejas svinībās atrādītais baltvācu muižnieku proviants vairāk nekā piecu gadu laikā nostabilizējies ēdienkartē. Unikāla iespēja sveču gaismā apmierināt izsalkumu ar maltīti, kas bijusi gana laba pirms 200 gadiem! No 1796.gadā Jelgavā izdotās Pavāru grāmatas muižas pavāriem par mācību visādus kungu ēdienus gardi vārīt un sagatavot izkāpusi, piemēram, Alus zupe, Zuduši pauti ar skābu sulu, Sānkaulīši, Gozāta vista. Pilno vēderu stāvu augstāk var novietot barona, baroneses, baltajā vai viduslaiku istabā. Nodeva XXI gadsimtam — vienā no tām ir džakuzi, citā — apsildāma grīda.

***

Informācija

- Kinopilsētiņa Cinevilla www.cinevilla.lv

Darba laiks: katru dienu no plkst. 9 līdz 19.

Tālruņi ekskursiju pieteikšanai: 28606677, 7754647.

Maksa par apmeklējumu: pieaugušajiem Ls 1,50 (grupā ar gidu — Ls 2), bērniem līdz 12 gadu vecumam — Ls 1 (ar gidu — Ls 2). Formas tērpa īre — Ls 0,50. Ekskursijas kostīmos rotas komandiera vadībā — Ls 3 katram.

Naktsmītne (labiekārtoti treileri, kur dzīvojuši kinoļaudis) — Ls 30.

- Jaunpils pils www.jaunpilspils.lv

Darba laiks: katru dienu no plkst. 10 līdz 18

Tālruņi ekskursiju pieteikšanai: 26101458, 3107082

Maksa par apmeklējumu: pieaugušajiem — Ls 1,10, skolēniem, studentiem, pensionāriem — Ls 0,80. Gida pakalpojumi ekskursijām — Ls 5 līdz 40 grupai, atkarībā no temata un valodas. Ekskursijas pēc darba laika un naktī ir par 30% dārgākas. Iespējams iepriekš pasūtīt viduslaiku mielastu (no Ls 5,50 personai), iznomāt viduslaiku tērpu (no Ls 2,50).

Viduslaiku krodziņš atvērts plkst.10—20.

Naktsmītnes: Ls 5—20. Viduslaiku apartamenti: Ls 35—60.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 3.10.2024.

Iztikas minimums – aprēķins, cik slikti jādzīvo tautai, lai varas elite dzīvotu labi.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko