Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Vīni atvasaras noskaņai

Kā jau pierasts, Latvijas īsā, šogad pietiekami siltā vasara ir ātri paskrējusi. Klāt rudens, līdz ar to arī jaunās ražas laiks Vecās pasaules vīna zemēs. Mana šīsnedēļas vīnu izvēle pieskaņota atvasaras noskaņām, šoreiz no tālākām dienvidu zemēm — Grieķijas un Itālijas.

2007 Santorini Boutari. Nešaubos, ka Boutari vārds nebūs svešs Grieķijas vīnu baudītājiem. Tas ir viens no pazīstamākajiem Grieķijas vīnu eksportētājiem pasaulē, kā arī lielākais vīna uzņēmums Santorini salā. Sākot darbību salā pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu beigās, ražotājs iezīmēja jaunas ēras sākumu valsts vīnu industrijā — nomainot novecojušos standartus, izvēloties kvalitāti, saglabājot un cienot vēsturiskās tradīcijas.

Ekstravagantais Boutari vīns, kā jau pēc nosaukuma noprotams, veidots vienā no populārākajām un brīnišķīgākajām Grieķijas salām Santorini no atzītākās pašmāju vīnogu šķirnes asirtiko (Assyrtiko). Šķirne audzēta vulkāniskas izcelsmes nogāzēs un ieņem dižciltīgu vietu Vidusjūras valstu vīnu pasaulē.

Šāsdienas ceļabiedram ar izteiksmīgo gaiši zeltaino krāsu un blāvi iesārto nokrāsu glāzē spirdzinošajā aromātā pārliecinošas notis atskaņo citrusu augļi, persiki un zaļi āboli ar īpatnēju vieglu piparmētras un priežu pumpuru pieskaņu. Tas liek neviļus vilkt paralēles ar tradicionālo grieķu recinu. Taču rafinētās, pikantās garšas nianses, spraigais vīna raksturs, pārliecinošā struktūra liek noprast vīna kvalitātes patieso vērtību, kas saplūst saskanīgā savienojumā — lieliski sabalansētā un ilgstoši noturīgā, aromātiskā pēcgaršā.

2007 Cabernet Merlot Inycon Organic Selection. Sicīlijas vīndaru sniegums gadu no gada izcēlies ar tradicionālajiem vietējo Nero d"Avola, Fiano, Grillo un Catarrato Bianco šķirņu darinājumiem.

Izņēmums nav Settesoli kooperatīvs, kurš apvieno vairāk nekā 2300 vīnogu audzētāju Sicīlijas dienvidrietumu piekrastē un aizņem 6500 ha vīna dārzu. Inycon vārdā par godu sengrieķu pilsētas Menfi nosaukumam nodēvētā ražotne veido Vidusjūras klimatam raksturīgus vīnus — intensīvus, tomēr delikātus, garšas ziņā izteiksmīgus un harmoniskus. Raksturojumam atbilst Inycon Estate no organiski audzētām Cabernet Sauvignon un Merlot šķirnes vīnogām veidotais salikums. Dzidrs, ar piesātinātu tumšu krāsu, spraigs upeņu un žāvētu plūmju aromātu salikums. Garšā nedaudz uzmācīgs, taču rezonējošs saldums ļauj vīnam ieņemt prominentu vietu atvasaras noskaņu baudīšanai draugu lokā.

***



Kāpēc iesaka?; Ražotājvalsts; Vīnkopības apgabals; Vīna darītava; Vīnogu šķirnes; Raksturīgās pazīmes; Saderība ar ēdienu; Cena; Alkohola īpatsvars; Pasniegšanas t

Santorini Boutari 2007

Eksotisks un pārliecinošs baltais vīns no Grieķijas maģiskās Santorini salas

Grieķija

Santorini

Boutari

Assyrtiko

Mirdzoši zeltains krāsu tonis. Ekstravagants aromāts, kurā dominē augļu un vieglu priežu pumpuru nianses

Izcils ar Vidusjūras veltēm, grieķu salātiem, Kalamatas olīvām un fetas sieru

Ls 6,90

13,5 tilp.%

9—11C

Cabernet Merlot Inycon Estate 2007

Veidots no organiski audzētām vīnogām, vīns sniedz dabisku, godīgu Vidusjūras klimatam raksturīgu vīna baudījumu par demokrātisku cenu

Itālija

Sicīlija

Inycon

Cabernet Sauvignon, Merlot

Dzidrs, ar piesātinātu sarkanu krāsu. Spraigs un intensīvs, bagāts ar tumšo ogu smaržām. Nedaudz uzmācošs saldums pēcgaršā

Tradicionāli — gaļas bļodas dažādos izpildījumos. Lielisks ar pastām, puscietajiem un cietajiem sieriem

Ls 4,79

13,5 tilp.%

16—18C

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko