Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Zeme, kur būvēt māju laimīgai dzīvei

Publicējam pirmo rakstu jaunā rubrikā Ceļam māju. Šoreiz par to, kas jāievēro, izvēloties gruntsgabalu. Turpmāk līdz gada beigām katra mēneša trešajā trešdienā sniegsim padomus savrupmājas celtniecībā — no būvprojekta izstrādes līdz ēkas nodošanai ekspluatācijā

Pērkot zemi ar mērķi būvēt dzīvojamo māju, pirmais solis ir pilsētas vai pagasta būvvaldē noskaidrot, kas izraudzītajā vietā plānots nākotnē un vai tur vispār varēs būvēt mājokli.

Detālplānojums un citi plāni

"To, vai teritorijai ir detālplānojums un kādi projekti izstrādāti, var uzzināt no profesionāļiem, piemēram, būvvaldē," saka Nekustamā īpašuma projektu attīstītāju asociācijas (NĪPAA) valdes priekšsēdētājs Ilvars Metnieks. Viņš piebilst, ka no nākotnes plāniem atkarīga arī zemes vērtība, piemēram, ja kādā vietā tiks būvēta viesnīca, blakus esošo gruntsgabalu vērtība var gan celties, gan kristies.

Tomēr nevajadzētu steigties iegādāties šādu "nocenotu" zemi, jo vēlāk var rasties vēlēšanās pārcelties uz citu — ērtāku dzīvesvietu, bet, iespējams, neviens cits tur arī negribēs dzīvot un īpašumu būs grūti pārdot.

Tāpat par iegādātās zemes iespējamo vai neiespējamo likvidāciju ieteicams padomāt, pirms izvēlēties "skaistu, nomaļu vietu meža vidū", kas atrodas tālu no pilsētas, pagasta vai rajona centra.

Mājupceļš un kanalizācija

Vispirms jānovērtē, cik ilgs laiks no jaunās dzīvesvietas būs jāpavada ceļā uz un no darba, skolas u.tml. un, ja ir viena automašīna, vai visiem ģimenes locekļiem brauciens ir vienā virzienā.

Turklāt jārēķinās ne tikai ar sastrēgumiem, piemēram, iebraucot un izbraucot no Rīgas, bet arī ar pieaugošajām degvielas cenām, uzsver nekustamā īpašuma vērtēšanas uzņēmuma Arco Real Estate pārstāvis Māris Laukkalējs.

Gan viņš, gan I.Metnieks stāsta, ka būtisks zemes izvēles kritērijs ir komunikācijas. Ja pirms vairākiem gadiem cilvēkiem noteicošā prasība bija, lai jaunajā dzīvesvietā būtu pieejama gāze, tad patlaban, kad citi apkures veidi var sacensties ar gāzes cenu, svarīgākā ir centralizētā kanalizācija.

"Lielai mājai ir apgrūtinoši izvest kanalizāciju vai ierīkot bioloģiskās attīrīšanas iekārtas," teic M.Laukkalējs.

Ciematā vai nomaļus

Pieejamās komunikācijas ir arī viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc cilvēki nereti izvēlas iegādāties zemi kādā no topošajiem ciematiem, nevis paši meklē piemērotu gruntsgabalu citviet. "Neviens no variantiem nav slikts, tomēr jāpazinās atšķirība, citādi var iznākt nepatikšanas," uzsver I.Metnieks.

Ja cilvēki vēlas dzīvot nošķirti no citiem, jārēķinās, ka nodrošināt ūdeni, elektrību, kanalizāciju, atkritumu izvešanu vai sniega tīrīšanu būs dārgāk. Savukārt, dzīvojot ciematā, šos jautājumus risina kompleksi, tāpēc izmaksas ir zemākas.

Tomēr mīnuss jaunajiem ciematiem ir tas, ka bieži vien tajos "rodas balagāns — atsevišķi katra māja varbūt ir skaista, bet kopējā kompozīcija nav veiksmīga, jo nav vienotu būvnoteikumu", stāsta I.Metnieks.

Tāpēc jāpievērš uzmanība, vai ciematam ir izstrādāti nevis vienveidīgi, bet vienota stila māju projekti, kas garantēs harmonisku kompozīciju nākamajā dzīvesvietā.

Daba un emocijas

Mazsvarīga nav arī daba un dzīves vides kvalitāte. Jāpievērš uzmanība, lai vieta nebūtu purvaina, lai tajā nebūtu alerģijas izraisītāju, kā arī nevēlamu dzīvnieku, kas nāktu uz mājām.

Sākumā šādas lietas bieži vien paliek nepamanītas, bet vēlāk kļūst traucējošas. Savukārt, ja zemesgabalā atrodas, piemēram, neliels ūdenskritums, tad tas palielina ainavas vērtību arī naudas izteiksmē. Turklāt izvēli par labu vienai vai otrai vietai palīdz izdarīt arī emocijas, piemēram, "daudzi cilvēki pērk zemi tuvu radinieku mājām vai grib dzīvot dzimtajā novadā", piebilst I.Metnieks.

Cenas un kredīti

Cenas, kas ir viens no būtiskākajiem zemes izvēles kritērijiem, atkarīgas no visiem iepriekš minētajiem faktoriem.

Tomēr visbūtiskāk tās ietekmē tieši pieprasījums — pēc augstākajām cenām var spriest par iecienītākajām vietām un otrādi, kā norāda M.Laukkalējs. Piemēram, Aizkraukles rajonā zemi var nopirkt par 6 eiro kvadrātmetrā, savukārt Pierīgā, Mārupē, tāda pati platība maksā, sākot no 38 eiro.

Ja zemes iegādei vajadzīgs kredīts, bankās to var saņemt, ieķīlājot savu vai galvotāja nekustamo īpašumu — dzīvokli, māju, zemi. Kredītu gan neizsniedz visas nepieciešamās summas apmērā, bet gan, piemēram, 80% no zemes vērtības.

Apmaksas termiņš ir no sešiem mēnešiem līdz 30 gadiem, un var izvēlēties vajadzīgo valūtu — latus, eiro vai dolārus.

***

Māris Laukkalējs, Arco Real Estate

Neskatoties uz to, cik patīkama ir vieta, liela uzmanība jāpievērš tam, kādā stāvoklī ir zemesgabals. Ja tajā ir izbūvētas komunikācijas un ielas, tad viss kārtībā. Tomēr jaunajos ciematos bieži vien ir tā, ka paveras tukšs lauks, komunikācijas plānā paredzētas, bet tās sola izbūvēt tikai divu triju gadu laikā. Kaut arī tas atrunāts pirkšanas līgumā, iesaku neiekrist, turklāt, ja māju grib uzcelt, piemēram, pusgada laikā, šāds risinājums neder. Savukārt ielas izbūvēt nav tik steidzami, būvniecības laikā pat vēlams atstāt šķembu segumu, jo ceļi parasti tiek izdangāti.

Ilvars Metnieks, NĪPAA

Vispirms ir ļoti būtiski saprast zemes iegādes mērķi. Ja tiks būvēta dzīvojamā māja, nevis vasarnīca, kur atpūsties, tad svarīgi ir novērtēt infrastruktūru. Ceļi, ūdens, kanalizācija, gāze, tagad arī bezvadu internets ir būtiski kritēriji, jo ietekmē ne tikai zemes vērtību, bet arī to, cik ērta būs dzīve jaunajā mājā. Izvēloties zemi skaistā, bet nomaļā vietā, kur nav komunikāciju, tās ierīkot būs ļoti dārgi, turklāt ne visur to ir iespējams izdarīt.

Zaiga Gaile, arhitekte

Veiksmes formula ir uzcelt māju pareizā vietā, pareizā laikā un par pareizo naudu, lai dārga māja nebūtu uzbūvēta brikšņos. Būtiski ir ievērot debespuses, lai māja neatrastos vējam ceļā, svarīgs arī transports, piekļuve dzīvesvietai. Piemēram, daudzi jaunie ciematiņi atrodas pļavās, mežos, kur grūti piebraukt. Vispār mūsu senči ļoti ilgi meklēja mājas vietu, jo tā bija visam mūžam, bet šodien daudzi nepērk un neceļ tik ilgam laikam, tāpēc cilvēki arī nedomā tik rūpīgi.

Zane Kalinka, arhitekte

Vissvarīgāk, lai nekļūdītos, ir aiziet uz pilsētas vai pagasta būvvaldi un noskaidrot, vai izvēlētajā vietā atbilstoši plānam ir atļauts būvēt, cik augsta un liela drīkst būt apbūve. Ja cilvēki nopērk zemi, nezinot šīs lietas, var izrādīties, ka tā atrodas, piemēram, zaļajā zonā, kur nedrīkst celt māju. Tālākais atkarīgs no maciņa biezuma — jo dārgāka ir zeme, jo pilnīgāk aprīkota ar komunikācijām, labāka infrastruktūra utt.

Pērkot apbūves zemi, jāievēro

- Pilsētas vai pagasta apbūves plāns
- Pieejamās komunikācijas — ūdens, kanalizācija, gāze, elektrība, bezvadu internets
- Esošā infrastruktūra — ceļi, ielas, transports
- Nepieciešamais laiks, lai nokļūtu darbā un skolā
- Vides kvalitāte — purvu tuvums, alerģiju izraisītāji, dzīvnieki
- Vietas ainaviskā vērtība
- Likviditāte — iespējas īpašumu vēlāk pārdot
- Vienots māju stils, ja zemi pērk ciematā

Keiseļu ģimenes pieredze
Stāsta Laila Keisele

Viss sākās ar ideju būvēt māju netālu no Rīgas, kur abi ar vīru strādājam. Kamēr atradām patīkamu vietu Ādažu pagastā un nopirkām tur zemi, pagāja pusgads. Piemērotu gruntsgabalu sākām meklēt, sēžoties mašīnā un apbraukājot visu Rīgas apkārtni — Tīraini, Ķekavu, Baldoni, Garkalni, Siguldu un citas vietas. Sākotnēji nolēmām, ka pirksim lauksaimniecības zemi Jaunmārupē, sev atstāsim nelielu pleķīti mājai, bet atlikušo pāris gadu laikā pārdosim. Tomēr secinājām, ka tas var ieilgt un nebūs izdevīgi, turklāt uzzinājām, ka māju šajā vietā nemaz nevarēs celt, jo virs lauka ir lidmašīnu ceļš. Mīnuss bijis arī tas, ka gruntsgabalā nebija vajadzīgo komunikāciju.

Ķērāmies pie plāna "B" — izveidojām tabulu ar savām prasībām vienā ailē, piedāvātajiem zemesgabaliem pretējā un vilkām plusiņus. Mums bija svarīgi, kādas komunikācijas pieejamas, cik tālu zemes gabals atrodas no Rīgas, protams, arī cena. Rēķinājām, kas būs izdevīgāk — pirkt lauksaimniecības zemi vai uzreiz apbūves zemi. Secinājām, ka mums vajag ātru risinājumu, jo tas pirmais variants var ieilgt un pēc tam ilgstošus ieguldījumus nevarēsim pavilkt. Labāk maksājam tagad, bet vismaz būs, kā saka, "mednis rokā, nevis zīle kokā".

Tajā par laikā Ādažos, kur dzīvo mani vecāki, apbraukājām zināmās vietas un zemes gabalā pie Ataru ezera uzgājām uzrakstu "Pārdod". Pagasta padomē uzzinājām, ka teritorijā ir visas komunikācijas, jo tur bija iecerēts būvēt jaunu ciematu, līdz ar to bija skaidrs, ka māju tur drīkstēs celt.

Ja tagad vajadzētu dot padomu citiem, kas līdzīgi kā mēs sākumā nodomājuši pirkt lauksaimniecības zemi, es ieteiktu pievērst uzmanību, vai tajā vietā vispār būs iespējams celt māju. Tāpat arī skaidrs, ka lauksaimniecības zemes gabalā nebūs komunikāciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 4.10.2024.

Alkoholiķu kompānija daudzdzīvokļu mājas pagalmā izskatījās tā, it kā viens no viņiem būtu aizgājis pakaļ futbolbumbai un viņi viņu gaidītu 30 gadus.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko