Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Zemeņu dobes ieziemošana

Kā vairot zemeņu izturību pret salu? Ko iesākt ar jaunajiem stādiem? Vai nogriezt vecās lapas?

Uz Dienas lasītāju iesūtītajiem jautājumiem atbild Jāņa Aldermaņa dārzniecības vadītāja Vija Rožukalne.

Vai vēl var stādīt?


Patlaban ir ļoti sauss, bet man dārzā ir saauguši skaisti zemeņu stādi. Vai jūs ieteiktu tos tagad stādīt? Vai vispār nav par vēlu zemeņu stādīšanai — varbūt nemaz nepaspēs ieaugt? Vai jaunie stādi tagad, rudenī, ir jāmēslo? — jautā Ivars Krūmiņš.

V.Rožukalne: "Zemeņu stādīšanas laiks ir garām, jo stādiem vajag paspēt ieaugt pirms ziemošanas un sagatavoties miera periodam. Dienas garums strauji sarūk, gaisa temperatūra arī tūlīt sāks pazemināties. Tādos apstākļos augi drīz pārstās uzņemt mēslojumu. Neieaugušos stādus sals var "izcelt" uz āru. Zemeņu izturību pret salu vairo kālijs un mikroelementi — bors un cinks.

Jaunos stādus atstāt


Ja tagad ir par vēlu stādīšanai, varbūt labākos stādus vienkārši pierakt kaut kur dārza stūrī vai neravēt tās zemenes un atstāt stādus līdz agram pavasarim un tad tos izrakt un iestādīt? — jautā Ivars Krūmiņš.

V.Rožukalne: "Ja dārzā saauguši jaunie stādi, nevajag tos tagad rakt ārā. Labāk tos iestādīt agri pavasarī, kad pirmie saules stari sasildījuši zemi. Tad arī jāmēslo."

Zemeņu dobes priekšaugi

Vai, stādot zemenes, ir svarīgi, kas tajā zemē audzis iepriekš? — jautā Linda no Carnikavas.

V.Rožukalne: "Zemenēm ir svarīgi, kādi priekšaugi auguši dārza augsnē. Zemenes ieteicams stādīt pēc sinepēm, tauriņziežiem, kumelītēm, kliņģerītēm, samtenēm, sīpoliem un ķiplokiem. Zemenes nedrīkst stādīt pēc kartupeļiem, tomātiem, ķirbjiem, gurķiem un cukurbietēm."

Vai lapas jādedzina?


Esmu dzirdējusi, ka rudenī zemenēm jānodedzina (vai jānopļauj) vecās lapas. Tā esot mazāks risks, ka zemenēs iemetīsies kaitēkļi. Vai tas tiesa? — jautā Egita Murovska Liepājā.

V.Rožukalne: "Lapu pļaušana ir pieļaujama tūlīt pēc ražas novākšanas. Tad augi paspēj izdzīt jaunas lapas un augustā ieriest pumpurus nākamā gada ražai. Rudenī aiztikt lapas nav vēlams, jo tā var traucēt to pārziemošanai. Kaitēkļi ziemā neuzdarbojas. Arī viņi iet pie miera. Ja kādu lapu paspējuši nopostīt, tad jau tā vairs neizaugs. Var savākt tikai nokaltušās lapas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko