Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Ziemassvētki krīzes laikā. Ziemassvētki būs

Ziemassvētku dāvanu saviem mīļajiem man vēl nav. Citu gadu tā veidojas agrāk, pagaidām trūkst svētku atmosfēras. Ziemassvētkos cenšos atgādināt, ka tuvinieki ir kas īpašs, tāpēc parasti leju sveces. Visu gadu, līdzīgi kā Lieldienām sīpolu mizas, krāju izdegušu sveču pārpalikumus un tad kādā vakarā virtuvē tos kausēju un leju.

Tā jau ir ikgada tradīcija. Svece ir dāvana draugiem, ja kāds satikts, un piedeva Ziemassvētku dāvanai ģimenei. Kaut kas personisks, un līdz ar šo piedevu veidojas īpašā tuvības un klātesamības sajūta. Tieši tāda sajūta, kas līdzinās, kad tiek ēsti āboli no rotātas egles. Protams, ka bez lielās iepirkšanās neiztikt, to gan esmu atstājusi uz vēlāku laiku. Šogad dažiem dāvināšu arī naudu. Un zinu, ka dāvinātājs novērtēs. Manuprāt, Ziemassvētki ir laiks, it sevišķi krīzes situācijā, kad var atļauties dāvināt arī naudu, ja zinu, ka par to kāds nopirks vakariņas. "Kāda starpība, zirņi vai kartupeļi mielastā?" saka draudzene, jo galvenais, ka visi veseli. Viņai dāvanu šogad nebūs, nav darba, arī vīram nav. Krīze mazliet ieilga, un viņi plāno braukt prom no Latvijas, jo tagad nu ir tā, ka ļoti, ļoti gribas ēst. Bet tieši tā veidojas apziņa, ka cilvēks ir daudz svarīgāks par dāvanu. Dārga vai lēta dāvana, nav starpības, ja tik no sirds. Kāda paziņa atmeta ar roku dārdzībai Latvijā un vakar izlidoja uz Milānu, lai dāvanas sapirktu tur. Dāvanām iecerēts iztērēt ap 500 latiem. Viņi ir daudzbērnu ģimene - seši bērni un vēl māsas, un brāļa bērni. Taupības nolūkos vecāki no sešiem bērniem saņems kopīgu dāvanu. Daudz mazāku budžetu dāvanām iecerējusi iztērēt cita draudzene, katram vidēji piecus latus. Bet arī ne krīzes dēļ, viņa gaida ģimenes pieaugumu, taupības režīmā dzīvo jau kopš septembra. Par Ls 5 neko daudz nevar nopirkt, vecākiem dāvanas pārsniedz noteikto piecu latu limitu. Tāpēc māsai un brālim, tuvākiem draugiem viņa ada zeķes. Ar punci neko darīt daudz nevar, viņa ada un ada. Bet ir ģimenes, kur šogad nolemts, ka dāvanu nebūs nevienam pieaugušajam, tikai bērniem, jo valstī krīze. Krīzes dēļ var nebūt dāvanu, bet ne Ziemassvētku un ģimenes.

*

Ziemassvētki krīzes laikā ASV, Eiropā un Latvijā būšot plānāki nekā iepriekš. Kā jūs plānojat Ziemassvētkus? Vai krīze ietekmēs svētku svinēšanu?

Raksti savu viedokli [email protected] vai Diena, Mūkusalas iela 15, Rīga, LV 1004 ar norādi Privātā dzīve

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 4.10.2024.

Alkoholiķu kompānija daudzdzīvokļu mājas pagalmā izskatījās tā, it kā viens no viņiem būtu aizgājis pakaļ futbolbumbai un viņi viņu gaidītu 30 gadus.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko