Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pirmais cilvēks, kurš appeldējis ap Lielbritāniju: Tas bija brutāli

Svētdien pēc ūdenī pavadītām 157 dienām un vairāk nekā 3170 kilometru pieveikšanas pēdējo posmu ar triumfu noslēdza un krastā iznāca pirmais cilvēks, kurš appeldējis ap Lielbritāniju - 33 gadus vecais fitnesa entuziasts Ross Edžlijs. Ginesa rekordu grāmatā Edžlijs savu vārdu faktiski ierakstīja jau 14. augustā pēc ūdenī pavadītām 74 dienām - tas līdz minētajam datumam bija ilgākais peldējums atklātā jūrā, tomēr, lai rekordu ieskaitītu, atlētam bija nospraustais mērķis jāsasniedz - peldus jāmēro ceļš ap Lielbritāniju. Svētdien, 4. novembrī, viņš to paveica, vēsta The Guardian.

Sportists jūrā pavadīja 23 nedēļas - atpūtas brīžos precīza atrašanās vieta tika marķēta ar globālās pozicionēšanas sistēmas (GPS) palīdzību, pēc atpūtas Edžlijs peldēšanu turpināja no konkrētā punkta, kur iepriekš izkāpis no ūdens. Visu šo nedēļu laikā viņš atpūtās, gulēja un ēda uz katamarāna klāja, kur atradās viņa atbalsta komanda trīs cilvēku sastāvā. 

Rekorda uzstādīšanas laikā viņa apņēmība tika pārbaudīta ik dienu, bet atsevišķos gadījumos jo īpaši - sportistu 37 reizes sadzēla medūzas, turklāt viena pie sejas bija pieķērusies pat pusstundu vietā, kur ir spēcīgs ūdens virpulis.

"Tas bija brutāli, bet apstāties nedrīkst," piedzīvoto komentēja Edžlijs.

"Jau nedēļu pēc starta tas pārvērtās no peldējuma, ko mēs pieņemam uztvert kā sportošanu, par izdzīvošanas vingrinājumu," pauda peldētājs. 

Ik dienu viņš peldēšanai veltīja sešas vai vairāk stundas, un miegam - ne vairāk kā sešas stundas. Enerģijas patēriņš rekorda uzstādīšanas laikā bija milzīgs, un ik dienu Edžlijs uzņēma no 10 līdz pat 15 tūkstošiem kaloriju. Apmēram tik daudz kaloriju ik dienas uzņem pasaulē labākie spēkavīri un tas ir vidēji par sešām reizēm vairāk, nekā ikdienā uzņem "ierindas" vīrietis.

 

Edžlijs savu varēšanu pārbaudījis daudz un dažādos veidos, piemēram, veicis maratonu, aiz sevis velkot Mini markas automašīnu, veicis garāko kāpienu pa virvi vienā piegājienā (virvju kopējais garums bija Everesta kalna augstumā) un 32 stundu laikā peldus pieveicis 100 kilometrus, aiz sevis velkot teju 50 kilogramus smagu koka gabalu. Edžlijs atzina, ka peldēšana ap Lielbritāniju bija vissmagākais no pārbaudījumiem, ko viņš jebkad uzņēmies.

Top komentāri

Psihopāts
P
Vai nav mēģinājis pie olām piesiet lokomotīvi un vilkt 10 metrus?
ļuļa
ļ
kautrīgs jautājums - cik klases ir beiguši dienas žurnālisti, un cik valodās viņi runā? "it was brutal" - vai jums, lūdzu, ir skaidrs, ka angliski vārdam brutal ir vairākas nozīmes, kas nebūt nav identiskas latviskajam brutāli??? un kad, lūdzu, dienu sodīs par viltus ziņu izplatīšanu?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lieldienu brokastis

Divas dažādas pashas receptes un maizītes, kas jācep Lielajā Piektdienā.

Kā pareizi novārīt olas?

Tuvojas Lieldienas – lielā olu izēšanās, kad krāsotas oliņas gozēsies un dekorēs katru brokastgaldu. Kas ir nepieciešams, lai pareizi tās izvārītu?

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko