Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Svētdiena, 8. septembris
Ilga

Tropiskie kokteiļi karstām ballītēm

Tropiskām vai vismaz ļoti siltām naktīm, kādu pēdējā mēnesī mums ir ne mazums, piestāv tropiskie un atsvaidzinošie kokteiļi.

Augļainie deiziji

Deiziju nosaukums cēlies no angļu vārda daisy, kas nozīmē ‘margrietiņa’. Deiziji ir krāsaini un dekoratīvi garo malku dzērieni, ļoti savdabīgi garšas ziņā. Tāpat kā kobleri, tie ir piemēroti visdažādākajiem gadījumiem – gan pēcpusdienā, gan vakarā, gan deju starpbrīžos, gan dārza ballītēs. Deizijus negatavo dzeramajās glāzēs, bet gan jauc šeikerā. Pasniedzot parasti izmanto koblerglāzes vai šampanieša glāzes. Šeikerā pilda ledus gabaliņus, augļu sīrupu vai cukuru, kāda citrusaugļa sulu un alkoholisko sastāvdaļu, kas parasti ir līdz 40 ml degvīna vai kāds košas krāsas liķieris. Šeikeru aizver un enerģiski sakrata. Pēc tam dzērienu caur sietu iepilda glāzē, kurā iepriekš ievietots ledus gabaliņš. Klasiski, ja ledus gabaliņā iesaldēta kāda oga vai augļa gabals. Parasti dzērienam pievieno nedaudz sodas ūdens vai limonādes.

Garnējumam izmanto lielākoties pabiezu citrusaugļa šķēli, ko iegriež un ievieto glāzē, vai arī kādas citas krāsas ogu vai augli, piemēram, ķirsi vai zemeni. Var izmantot arī augļu iesmiņu ar svaigām ogām, glāzei izveidot baltu vai krāsainu cukura maliņu, dekorēt ar kādu sīku ziediņu.

Recepšu idejas

Populārs ir kanādiešu deizijs, ko gatavo, šeikerā iepildot ledus gabaliņus, 1 bārkaroti brendija, 40 ml viskija, 20 ml citronu sulas, 1 bārkaroti aveņu sīrupa. Visu sakrata. Dzērienu caur sietu iekāš koblera glāzē, pielej nedaudz auksta sodas ūdens. Garnē ar svaigām avenēm.

Džina deiziju gatavo, šeikerā iepildot ledus gabaliņus, 1 bārkaroti granātābolu sīrupa, 40 ml džina un 2 bārkarotes cukura sīrupa. Visu sakrata. Dzērienu caur sietu iekāš koblera glāzē, kuras maliņa apcukurota. Pielej nedaudz aukstas limonādes. Garnē ar kokteiļķiršiem, augļu iesmiņu.

Zilo deiziju gatavo, šeikerā iepildot ledus gabaliņus, 20 ml apelsīnu sulas, 40 ml zilā Curacao. Visu sakrata. Dzērienu caur sietu iekāš koblera glāzē ar zilu cukura maliņu, pielej nedaudz auksta sodas ūdens. Garnē ar ledū iesaldētu kokteiļķirsi, apelsīna un ananasa gabaliņiem.

Ābolu deizijam izmanto 40 ml kalvadosa un 40 ml ābolu sulas. Pievieno aveņu sīrupu un sodas ūdeni.

Tropiskie kokteiļi

Kopš XX gadsimta 90. gadiem tropiskie kokteiļi ierindojušies dzērienu kartes augšgalā. Tos gatavo, izmantojot tropu augļus, kas piedāvā plašas garšas variācijas, un var kombinēt ar lielāko daļu liķieru, kā arī ar stipro alkoholu – rumu, tekilu.

Tropiskie saullēkti

Viena no tropisko kokteiļu grupām ir tropiskie saullēkti (Tequila Sunrise, Brazilian Sunrise, Barbados Sunrise). Visiem sastāvā ir citrusu (apelsīnu, citronu, laima) sula, grenadīna sīrups, atšķiras vienīgi stiprais alkohols – tekila. rums, kašasa. Gluži kā saullēkta debesis mainās arī Sunrise kokteiļu krāsa – stiprā alkohola, apelsīnu sulas un grenadīna sīrupa sajaukums. Šie garie kokteiļi nekļūdīgi atpazīstami pēc oranžās krāsas, kas saplūst ar sarkanīgām svītrām.

Leģenda vēsta, ka Sunrise kokteiļu sākotnējā versija parādījusies 1940. gadā ASV, Arizonas štata viesnīcā Arizona Biltmore – tā esot sajaukta no tekilas, upeņu balzama, laima sulas un gāzēta ūdens. Vēlāk sekoja kokteiļa variants, kas tika papildināts ar ananasu sulu.

Izšķirošo publicitāti Tequila Sunrise saņēma 1973. gadā, kad kantriroka grupa The Eagles izpildīja dziesmu ar tādu pašu nosaukumu. Vēl ir arī filma ar šādu pašu nosaukumu, kurā neveiksmīgs narkotiku dīleris iemīlas brašā viesnīcas īpašniecē, kuru tēlo Mišela Pfeifere.

Tropiskās koladas

Vēl viena tropisko kokteiļu grupa kolada (colada) kļuvusi gandrīz par sinonīmu Karību jūras kokteiļiem. Šo kokteiļu tipiskās sastāvdaļas ir kokoss, ananasu sula un saldais krējums. Taču tās var mainīties, jo koladai der gandrīz viss –no ananasiem un avenēm līdz kafijai un šokolādei.

Koladai pievieno kokosriekstu krēmu, kurā ir 35% tauku, vai kokosriekstu pienu, kas ir kokosriekstu krēms, sajaukts ar kokosa skaidiņu izspaidu šķidrumu. Tas satur 10–20% tauku. Svarīgais ir tauku faktors. Jau 1906. gadā laikrakstā Washington Post minēts ananasu dzēriens, tikai vēlāk tam pievienoja rumu un kokosriekstus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko