Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

VIDEO: Filmas Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi varoņi piedāvā risinājumus zaļākai pilsētvidei

Kopš februāra sākuma kino skatītāju sirdis visā Latvijā iekaro drosmīgi bērni un runājoši suņi Edmunda Jansona animācijas filmā Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi. Filmas komanda aicina ikvienu kļūt par zaļākas, cilvēkiem un suņiem draudzīgākas pilsētas veidotāju, ielūkojoties filmas varoņu zīmējumos.

 

Izdzēst sāli uz ielām

Sāls, kas ziemā bagātīgi tiek izkaisīta uz ielām, nenāk par labu nevienam: tā bojā apavus, zālājus un koku saknes, bet suņiem no sāls plaisā un sāp ķepas. Ja nevari kā Jēkabs izdzēst sāli zīmējumā, vērsies pie sētnieka un paraksti iniciatīvu par ielām bez sāls portālā ManaBalss.lv. Tās autori piedāvā blīvi apdzīvotās vietās un pilsētās sāls kaisīšanas vietā izmantot smiltis. Lai arī pilnīgi nekaitīgu materiālu pret apledošanu nav, smiltis apavus un dzīvnieku ķepas bojā daudz mazāk. Ja tev ir kāds lielisks alternatīvs risinājums – droši nāc ar to klajā, vēršoties pašvaldībā vai pie sabiedrības! Ieskaties Mimmi un Jēkaba risinājumā:

 

Gājēju pārejas tuneļu vietā

Rīgas ielu platums, šķērsojuma vietu trūkums, dažādas uzbrauktuves un autostāvvietas, kā arī apakšzemes gājēju tuneļi pastāvīgi atgādina, ka pilsētā valda auto. Pilsētas centrā intensīvā satiksme jūtama visvairāk, bet arī citos pilsētas mikrorajonos manāma līdzīga situācija – Pārdaugavā ir ielas, kuras nav paredzēts šķērsot pat kilometra garumā! Videoklipā Jēkabs zīmē zebras, bet tu vari vērsties pašvaldībā ar lūgumu iekārtot gājēju pāreju vai luksoforu! Neriskē ar savu dzīvību, skrienot pāri ielai tam neatļautā vietā – labāk ņem iniciatīvu savās rokās un cīnies par savām gājēja tiesībām! Uzzini vairāk:

 

Pilsētai vajag vairāk soliņu

Ikdienas skrējienā nereti nodomājam – cik labi būtu apsēsties, sevišķi skaistākajās pilsētas vietās. Pēc Mimmi lūguma Jēkabs zīmē soliņus, lai cilvēkiem rastos vieta, kur apsēsties un atvilkt elpu, tādējādi palēninot lielpilsētas straujo ritmu. Jo mazāka steiga, jo vairāk brīva laika satikties un parunāties – un lielāka nepieciešamība pēc jaukām kafejnīcām un veikaliņiem, kur piestāt! Soliņi var izrādīties ne tikai iespēja mirkli atpūsties, bet arī nozīmīgs solis pilsētas pirmo stāvu apdzīvošanai. Un, galu galā, ir taču jauki pasēdēt uz soliņa un pakasīt aiz auss četrkājainajam draugam! Uzzini, ko par papildu soliņiem domā Jēkabs un Mimmi:

 

Lēnāk brauksi, tālāk tiksi

Ikviens gājējs un velobraucējs ir saskāries ar situāciju, kad autovadītāji pat pilsētas centrā nesas kā traki un bremzē, riepām kaucot. Lai mazinātu autovadītāju vēlmi pilsētā pārvietoties ar mašīnām un atslogotu centra satiksmi, vajadzīgs ne tikai sakārtots sabiedriskais transports un pārdomāta veloceliņu sistēma – Jēkabs un Mimmi ierosina samazināt atļauto braukšanas ātrumu līdz 30 kilometriem stundā, lai neapdraudētu uz ielas pēkšņi izskrējušus bērnus un suņus. Atslogo satiksmi arī tu, piešķirot savam auto brīvdienu. Drīz būs gana jauks laiks, lai brauktu ar velosipēdu vai ietu kājām. Pamēģini un pamanīsi, kā atplaukst pavasaris! Noskaties video:

Tāpat kā Jēkabs un Mimmi kopā ar runājošajiem suņiem cīnās par savas pilsētas sakārtošanu, ikviens iedzīvotājs var pielikt roku lielu un labu pārmaiņu radīšanā. Galvenais – nebūt vienaldzīgam. Sāc ar savu māju un aizej uz dzīvokļu īpašnieku sapulci, kuru iepriekš vienmēr ignorēji. Turpini ar pagalmiem, ielām un parkiem – nemet zemē izsmēķus un papīrus, sameklē miskasti! Šķiro atkritumus un palūdz apsaimniekotājam uzstādīt papildu atkritumu konteinerus vai urnas, ja nepieciešams. Ja redzi nejēdzību – nepurpini virtuvē pie galda, rīkojies un ziņo atbildīgajiem dienestiem. Iesaisties apkaimju biedrībās, piedalies vēlēšanās vai vēl labāk — pats kļūsti par kandidātu, lai pilsēta būtu ne vien pašam, bet arī bērniem un suņiem draudzīgāka. Ja tev ir lieliska ideja – neklusē! Zīmē savu pilsētu kopā ar Jēkabu un Mimmi un iepazīsti visus viņu piedāvātos risinājumus!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko