Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Astrofiziskais karnevāls

Piektdien Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) karnevālā ikviens tā apmeklētājs varēs iejusties paralēlos visumos, kur ceļošana laikā un telpā kļūst iespējama. Festivāla organizatori sola vērienīgus mākslas un radošuma svētkus, bet apmeklētājiem jālauza galvas, domājot par piemērotu apģērbu.

"Ir reāla astrofiziķu hipotēze par to, ka pastāv ne tikai melnie caurumi, kas visu matēriju un apkārt pastāvošās lietas iesūc sevī, bet arī "baltie caurumi", no kuriem viss tiek izlaists ārā. Tā kā mums ir jubilejas gads, tad sapratām, ka vislabāk visus astoņus gadu desmitus spēs parādīt tieši šis baltais caurums," skaidro LMA pašpārvaldes vadītāja Kristīne Kutepova.

Viņa portālam Diena.lv atklāja, ka karnevālā būs iespējams piedzīvot 15 akadēmijas nodaļu sadarbību - būs gan mākslas vēsturnieku pētījums, gan jaunās nodaļas skaņa un video prezentācijas, arī tēlnieki strādā pie dažādiem objektiem: "Viens no tiem būs divdesmitmetrīgs pūķis, kas būs ielaists akadēmijā. Mums būs arī savs templis - ejot uz LKA telpu, apmeklētāji nokļūs kārtīgā, senlaicīgā templī."

Kutepova aicina tērpus apmeklētājiem veidot radoši, uzsverot, ka "šeit maskām nav vairs nekādu konkrētu robežu, var ļauties fantāzijai".

Šis ir pirmais gads, kad karnevāla organizēšanā palīdzīgu roku sniedz arī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija un Latvijas Kultūras akadēmija. Kutepova neslēpj, ka sadarbība nākamajos gados turpināsies: "Mēs arvien vairāk apaudzējam radošās jomas, lai šī viena nakts, kurai mēs gatavojamies jau no septembra, ir tik piesātināta, ka mēs dabūjam mākslas baudu, sākot ar acīm, ausīm, un tai skaitā arī vēdera baudām." Pārsteigumi būšot daudz un dažādi, kā viens no tiem - virtuālā gleznošana, kur spēkus varēs izmēģināt gan karnevāla apmeklētāji, gan būs iespējams vērot, kā to dara lielmeistari.

Mūziķim Rūdolfam Macatam ir uzticēts atklāt karnevālu, kurā viņš piedalīsies pirmo reizi: "Man liekas jauki, ka varu karnevālā būt pirmais, un ceru, ka kāds arī tik agri atnāks." Viņš sola, ka mūzika būs viegli uztverama visiem - "gan mūzikas gardēžiem, gan tiem, kam slinkas ausis". Macats atzīst, ka viņa mūzikas stilu ir grūti aprakstīt: "Ir ietekme no džeza un elektroniskās mūzikas, kā arī minimālisma. Dziesmu teksti ir par mīlestību. Dziedāšu latviski, uz skatuves būšu viens ar sintezatoru un bungu mašīnu." Mūziķis uzsvēra, ka izskanēs arī iepriekš nedzirdētas kompozīcijas.

Macats nezina, ko sagaidīt no pasākuma, un atzīst, ka nedaudz baidās no publikas. Tas, ka šī būs viņa pirmā saskare ar LMA karnevālu, radot papildu satraukumu, bet mūziķis cer uz "spektrālu vakaru ar interesantiem brīvdomātājiem". "Ceru redzēt arī augstvērtīgu mākslu, kas paplašina apziņu. Ceru, ka par to organizatori būs parūpējušies!”

Apmeklētāja Roberta Grīga karnevālu skatuvju skaita ziņā salīdzina ar festivālu: "Zinu, ka tas būs milzīgs un krāšņs pasākums. Vienīgais, ko varētu teikt, ka gaidu, ir daudz, daudz bilžu." Šis būs viņas pirmais LMA karnevāls, bet Roberta ir piedalījusies citos, piemēram, Jaungada karnevālā, un atzīst, ka tērpa izvēle vienmēr sagādā grūtības: "Līdz pēdējam brīdim negribu neko domāt, darīt un meklēt. Tad karnevāla dienā ir stress, un uz ātru roku kaut kas jāsadabū - tāda vienmēr ir mana tērpu meklēšanas pieredze."

Interesentiem biļetes vēl ir pieejamas: "Bija doma, ka pēdējā nedēļā biļešu cenas visiem būs 30 eiro, bet, aizejot uz mūsu akadēmijas veikaliņu un nosaucot paroli "Dienas baltā matērija", cilvēki varēs biļetes iegādāties par puscenu un iegūt iespēju baudīt priekšnesumus uz septiņām skatuvēm," atklāj Kutepova. 

LMA karnevāls Baltais caurums sāksies 16. februārī plkst.19. Uz skatuvēm kāps tādi mākslinieki kā Dzelzs vilks, Labvēlīgais tips, Manta, Riga Reggae, The Coconuts, Elizabete Balčus un vairāki citi jaunie mākslinieki. Tāpat LMA studenti karnevālam veido īpašu ekspozīciju, kurā, balstoties uz vēstures liecībām, tiks atspoguļota karnevāla 80 gadu vēsture.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kā pareizi novārīt olas?

Tuvojas Lieldienas – lielā olu izēšanās, kad krāsotas oliņas gozēsies un dekorēs katru brokastgaldu. Kas ir nepieciešams, lai pareizi tās izvārītu?

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko