Skābeņu zupa ir pavisam vienkārši pagatavojama darbdienas vakariņās, it īpaši, ja iepriekšējā vasarā esat sarūpējuši sagatavi – iekonservējuši skābenes ziemai. Visvairāk laika prasīs grūbu izmērcēšana. Taču tām ūdeni varat uzliet jau no rīta, pirms dodaties darbos vai uz blakus istabas "biroju".
Arī cūkgaļa ir vienkārši pagatavojama darbdienas vakariņām. Vienīgi gatavošana aizņems ilgāku laiku. Tāpēc iesakām pagatavot lielāku porciju, pēc tam sadalīt pa mazākām un sasaldēt.
Ziemas svētdienu brokastīs nav nekā gardāka par saldi smaržojošām ābolu pankūkām. Tās ir tik gardas pašas par sevi, ka var pat iztikt bez ievārījuma piedevās. Pankūku kalns pazudīs zibenīgi. Taču, ja vēlaties, varat tās pasniegt ar ievārījumu.
Lai pankūkas nebūtu pārāk treknas, iesakām mazliet eļļas pievienot mīklai – tad nebūs jāieeļļo panna cepot.
Skābeņu zupa
Sastāvdaļas: 1,5 l dārzeņu vai vistas buljona, 300 g skābeņu (svaigu vai konservētu), 150 g grūbu (nevārītu), 2–3 kartupeļi, 4 olas, svaigi malti melnie pipari, sāls
1. Aukstā ūdenī iemērc grūbas. Mērcē vismaz divas stundas.
2. Novāra olas.
3. Kartupeļus sagriež smalkos gabaliņos.
4. Katliņā uzvāra buljonu, ber iepriekš izmērcētās grūbas un vāra uz lēnas uguns. Kad grūbas pamazām kļūst mīkstas, bet vēl nav gatavas, zupai pievieno kartupeļus un vāra, līdz tie mīksti.
5. Pieliek skābenes.
6. Zupu uzvāra un ceļ nost no plīts.
7. Pasniedz dekorētu ar novārītu olu. Ja vēlas, var pievienot skābo krējumu.
Cūkgaļas gabaliņi čili mērcē
Sastāvdaļas: 1 kg cūkgaļas mīkstuma, 1 sīpols, 3 daivas ķiploka, puse no čili pāksts, 100 ml saldās čili mērces, 3 ēd. k. sojas mērces, īkšķa lieluma gabals ingvera, eļļa apcepšanai, 100 ml ūdens
1. Cūkgaļu sagriež gabaliņos.
2. Sīpolu un ķiploku notīra un sasmalcina. Ingveru sarīvē uz smalkās rīves.
3. Pannā izkarsē eļļu un apcep sīpolu un ķiploku, līdz tie caurspīdīgi.
4. Pievieno gabaliņos sagriezto cūkgaļu, apcep, līdz gaļa brūna.
5. Pannā ielej nedaudz ūdens, pievieno sakapātu čili, uzliek pannai vāku un sautē gaļu, līdz tā gandrīz mīksta.
6. Laiku pa laikam paskatās, vai gaļa nepiedeg. Ja nepieciešams, papildina ar nedaudz ūdens.
7. Kad gaļa nāk gatava, pielej sojas mērci, pievieno ingveru un sautē, līdz gatava.
8. Iemaisa saldo čili mērci un pasautē vēl 3–4 minūtes.
9. Pasniedz ar rīsiem, kartupeļiem vai tvaicētiem dārzeņiem pēc izvēles.
Ābolu un kefīra pankūkas
Sastāvdaļas: 0,5 l kefīra, 3 olas, 280 g miltu, 400 g nomizotu ābolu, 100 g cukura, šķipsna sāls, 1–2 ēd. k. eļļas
1. Olas sakuļ ar cukuru, pievieno miltus un kefīru (pakāpeniski vienu un otru – lai mīklā neveidotos kunkuļi).
2. Mīklai ļauj uzbriest 20 minūtes.
3. Pa to laiku uz rupjās sakņu rīves sarīvē ābolus.
4. Kad mīkla uzbriedusi, tajā iemaisa ābolus, pievieno šķipsnu sāls un eļļu.
5. Sakarsētā pannā cep nelielas pankūkas.
6. Pasniedz ar cukuru, sīrupu vai ievārījumu.