Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Svētdiena, 15. decembris
Jana, Johanna, Hanna

Sviesta mērces

Bieži vien tieši sviestu kā sastāvdaļu ēdienā ir grūti pārspēt, un gardas mērces noteikti pieskaitāmas pie šādiem ēdieniem. Sviests prot jauki karsēties, patīkami smaržo un piešķir mērcītei īpaši labu garšu. Šoreiz par sviesta draudzību ar ķiplokiem un pētersīļiem, bet otrā receptē – ar baltvīnu un estragonu.

Vistas fileja pikantā sviesta mērcē

Vienkāršs gardums gan ikdienas maltītei, gan svētku pusdienām!

Sviests, ķiploks un mazliet asumiņa kopā rada lielas lietas, pareizāk sakot, ļoti labu garšu. Un vēl svaigi kapāti pētersīļi…

Šīs vistiņas ļoti labi sader ar kartupeļu biezeni, rīsiem un krāsnī ceptiem dārzeņiem.

 

Pagatavošanas laiks: 30 minūtes

Sarežģītības pakāpe: nekā grūta

Daudzums: 2 - 4 porcijas (atkarībā no apetītes)

 

SASTĀVDAĻAS

  • 2 vistas filejas
  • šķipsna Kajennas piparu ½ tējk. paprikas pulvera ½ tējk. ķiploku pulvera
  • sāls
  • 1 ēd. k. olīveļļas
  • 60 g sviesta
  • 4 ķiploku daiviņas
  • 1 ēd. k. citrona sulas 60 ml vistas buljona (vēlams, pašvārīta)
  • sīki sakapāti svaigi pētersīļi

 

GATAVOŠANA

1. Vistas filejas gareniski pārgriež uz pusēm, iegūstot četras plānākas. Samaisa šķipsnu Kajennas piparu ar paprikas pulveri, ķiploku pulveri un sāli un ar šo maisījumu pārkaisa filejas.

2. Pannā sakarsē olīveļļu un 15 gramu sviesta. Liek cepties pārgrieztās filejas pāris minūšu no katras puses. Noņem no pannas un noliek maliņā.

3. Noregulē vidēju karstumu un tajā pašā pannā, kur cepās filejas, liek atlikušo sviestu, caur ķiploku spiedni izspiestas ķiplokdaivas, citrona sulu un vistas buljonu. Samaisa, sakasa saceptos brūnumiņus, kas palikuši no filejām uz pannas, un ļauj kādu minūti paburbuļot.

4. Liek pannā atpakaļ apceptās vistas filejas, pārlaista ar mērci un divas minūtes pasutina zem vāka. Apgroza, vēlreiz pārlaista ar mērcīti, pārkaisa sakapātus pētersīļus un pasniedz.


 

Smalkā sviesta mērce

Izcila piedeva zivij, krāsnī ceptiem dārzeņiem un visur citur, kur šķiet iederīgi. Estragons ir izsmalcināts garšaugs, kas šajā kombinācijā ar sviestu un baltvīnu atveras īpaši baudāmā dimensijā!

 

Pagatavošanas laiks: 15 minūtes

Sarežģītības pakāpe: elementāri

Daudzums: trauciņš ar mērci

 

SASTĀVDAĻAS

  • 1 sīpols
  • 1 burkāns
  • 150 g sviesta
  • daži melnie graudu pipari 1 tējk. kaltēta estragona
  • 100 ml sausā baltvīna
  • 100 ml pašvārīta dārzeņu buljona
  • sāls, cukurs pēc garšas 2 ēd. k. saldā krējuma

 

GATAVOŠANA

1. Katliņu uzkarsē un liek tajā rupji sakapātu sīpolu un burkānu, kādus piecus melnos piparu graudus un trešdaļu (50 g) sviesta.

2. Noregulē nelielu uguni, pieber estragonu un maisot visu pasutina, līdz sīpoli kļūst caurspīdīgi.

3. Tad uzregulē lielāku karstumu, pielej baltvīnu un buljonu un vāra, līdz dārzeņi pamīksti. Pievieno apmēram divas šķipsniņas sāls un arī mazliet cukura pēc garšas.

4. Izkāš mērci caur smalku sietu un iegūtajam koncentrātam pieliek vēl atlikušās divas trešdaļas (100 g) sviesta. Noregulē mazu uguni, nedaudz pavāra, pievieno saldo krējumu un vēlreiz īsi uzvāra.

Mērci var arī nekāst caur sietu, bet tad sīpols un burkāns jāsakapā jau sākumā pavisam sīki.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Laiks autoriem

Vai viens spītniecisks, pelēks kaķis var novietot uz starptautiskās kartes vienas valsts nozari? Ko čukst priekšā 82. Zelta globusa nominācijas par šī gada kino, un ko tās nozīmē Latvijai?

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata