Vistas fileja pikantā sviesta mērcē
Vienkāršs gardums gan ikdienas maltītei, gan svētku pusdienām!
Sviests, ķiploks un mazliet asumiņa kopā rada lielas lietas, pareizāk sakot, ļoti labu garšu. Un vēl svaigi kapāti pētersīļi…
Šīs vistiņas ļoti labi sader ar kartupeļu biezeni, rīsiem un krāsnī ceptiem dārzeņiem.
Pagatavošanas laiks: 30 minūtes
Sarežģītības pakāpe: nekā grūta
Daudzums: 2 - 4 porcijas (atkarībā no apetītes)
SASTĀVDAĻAS
- 2 vistas filejas
- šķipsna Kajennas piparu ½ tējk. paprikas pulvera ½ tējk. ķiploku pulvera
- sāls
- 1 ēd. k. olīveļļas
- 60 g sviesta
- 4 ķiploku daiviņas
- 1 ēd. k. citrona sulas 60 ml vistas buljona (vēlams, pašvārīta)
- sīki sakapāti svaigi pētersīļi
GATAVOŠANA
1. Vistas filejas gareniski pārgriež uz pusēm, iegūstot četras plānākas. Samaisa šķipsnu Kajennas piparu ar paprikas pulveri, ķiploku pulveri un sāli un ar šo maisījumu pārkaisa filejas.
2. Pannā sakarsē olīveļļu un 15 gramu sviesta. Liek cepties pārgrieztās filejas pāris minūšu no katras puses. Noņem no pannas un noliek maliņā.
3. Noregulē vidēju karstumu un tajā pašā pannā, kur cepās filejas, liek atlikušo sviestu, caur ķiploku spiedni izspiestas ķiplokdaivas, citrona sulu un vistas buljonu. Samaisa, sakasa saceptos brūnumiņus, kas palikuši no filejām uz pannas, un ļauj kādu minūti paburbuļot.
4. Liek pannā atpakaļ apceptās vistas filejas, pārlaista ar mērci un divas minūtes pasutina zem vāka. Apgroza, vēlreiz pārlaista ar mērcīti, pārkaisa sakapātus pētersīļus un pasniedz.
Smalkā sviesta mērce
Izcila piedeva zivij, krāsnī ceptiem dārzeņiem un visur citur, kur šķiet iederīgi. Estragons ir izsmalcināts garšaugs, kas šajā kombinācijā ar sviestu un baltvīnu atveras īpaši baudāmā dimensijā!
Pagatavošanas laiks: 15 minūtes
Sarežģītības pakāpe: elementāri
Daudzums: trauciņš ar mērci
SASTĀVDAĻAS
- 1 sīpols
- 1 burkāns
- 150 g sviesta
- daži melnie graudu pipari 1 tējk. kaltēta estragona
- 100 ml sausā baltvīna
- 100 ml pašvārīta dārzeņu buljona
- sāls, cukurs pēc garšas 2 ēd. k. saldā krējuma
GATAVOŠANA
1. Katliņu uzkarsē un liek tajā rupji sakapātu sīpolu un burkānu, kādus piecus melnos piparu graudus un trešdaļu (50 g) sviesta.
2. Noregulē nelielu uguni, pieber estragonu un maisot visu pasutina, līdz sīpoli kļūst caurspīdīgi.
3. Tad uzregulē lielāku karstumu, pielej baltvīnu un buljonu un vāra, līdz dārzeņi pamīksti. Pievieno apmēram divas šķipsniņas sāls un arī mazliet cukura pēc garšas.
4. Izkāš mērci caur smalku sietu un iegūtajam koncentrātam pieliek vēl atlikušās divas trešdaļas (100 g) sviesta. Noregulē mazu uguni, nedaudz pavāra, pievieno saldo krējumu un vēlreiz īsi uzvāra.
Mērci var arī nekāst caur sietu, bet tad sīpols un burkāns jāsakapā jau sākumā pavisam sīki.