Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Sestdiena, 23. novembris
Zigfrīda, Zigrīda, Zigrīds

Novembra jaukumi

Runā, ka novembris Latvijā esot visdrūmākais mēnesis. Tā laikam ir gan, bet man vienmēr patīk teikt, ka tieši visdrēgnākajā laikā ir vispatīkamāk atrasties siltā virtuvē un gatavot kaut ko garšīgu. Šoreiz divas sāļās receptes!

Krāsnī ceptas šalotes ar olīvām

Sīpolu cepšana krāsnī ir mana jaunā kulinārā aizraušanās, jo šādi tie kļūst īpaši garšīgi un zaudē savu sīvo sīpolību. Šalotes sīpoli jau tā ir vieni no maigākajiem, bet, krāsnī izcepti, vēl jo gardāki.

 

Pagatavošanas laiks: 40 minūtes

Sarežģītības pakāpe: vienkārši

Daudzums: 2 porcijas

 

SASTĀVDAĻAS

  • 5 vidēji šalotes sīpoli
  • sviests un eļļa apcepšanai
  • sāls pēc garšas
  • 2 ēd. k. olīveļļas
  • 2 ēd. k. tumšā balzametiķa sauja melno olīvu (man bija gan melnās, gan Kalamatas) bez kauliņiem
  • 3 lauru lapas
  • šķipsna brūnā cukura

 

GATAVOŠANA

1. Sīpolus nomizo un pārgriež gareniski uz pusēm. Galiņus nogriež ļoti minimāli, lai vēlāk sīpoli neizjūk.

2. Pannā sakarsē eļļu un sviestu, liek tajā sīpolu pusītes un apcep no abām pusēm zeltainas.

3. Apceptos sīpolus liek cepamtraukā, pārlaista ar 2 ēdamkarotēm olīveļļas un balzametiķa, pārkaisa sāli un piparus. Pieber arī olīvas (ja vēlas, tās var pievienot arī beigās, pēc cepšanas), visu uzmanīgi (lai sīpoli neizjūk) apmaisa, pa starpām saliek lauru lapas.

4. Pārkaisa mazliet brūnā cukura un liek cepties 190 grādos sakarsētā cepeškrāsnī uz 20–25 minūtēm.


Gardie salātiņi ar siļķi, bieti un ābolu

Recepte, kurā sastopas abi šī mēneša varoņi – ābols un sīpols. Biete un siļķe jau vien ir garšīgs savienojums, un interesanti, ka te piestāv arī ābols un sīpols!

 

Pagatavošanas laiks: 10 minūtes (+ sīpolu iemarinēšana)

Sarežģītības pakāpe: viegli

Daudzums: 2 nelielas porcijas

 

SASTĀVDAĻAS

  • 1 mazs sarkanais sīpols (plus iemarinēšanai ½ tējk. ābolu etiķa, pa šķipsnai sāls un cukura, un oregano)
  • 1 paliela mazsālītas siļķes fileja eļļā
  • 3 nelielas tvaicētas bietītes
  • 1 saldskābs, kraukšķīgs ābols ½ tējk. koriandra sēklu
  • šķipsna svaigu diļļu 2 ēd. k. skābā krējuma ½ tējk. Dižonas sinepju
  • svaigi malti pipari, sāls pēc garšas

 

GATAVOŠANA

1. Sīpolu sagriež plānos pusgredzenos, pārslaka ar ābolu etiķi, pieber pa šķipsnai sāls, cukura un oregano, visu apmaisa un atstāj uz pusstundiņu iemarinēties.

Vispār jau iesaku iemarinēt vairāk sīpolu, ne tikai vienu – noderēs citiem ēdieniem, droši var kādu nedēļu glabāt ledusskapī.

2. Siļķes fileju nosusina no liekās eļļas un sagriež mazos gabaliņos. Tvaicētās bietes un nomizotu ābolu arī sagriež līdzīga izmēra gabaliņos. Visu ber salātu bļodā.

3. Pievieno marinētos sīpolus, koriandra sēkliņas un sīki sakapātas dilles.

4. Atsevišķā trauciņā samaisa skābo krējumu ar sinepēm, svaigi maltiem pipariem un sāli pēc garšas (bet uzmanīgi, jo siļķe jau ir sāļa). Iegūto mērci pārlej salātiem un visu rūpīgi samaisa. Gatavs!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Un balvu saņem...

Spēlmaņu nakts kaislības reizi gadā uzsit augstāko vilni – pagājušās sezonas laureātu vārdus atklās sestdien Valmieras teātrī.

Pēda nācijas pašapziņai

Latvijas Basketbola savienības ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss (42) pēc valsts svētkiem aicina mazāk koncentrēties uz to, cik zaļa zāle ir aiz sētas, un vairāk rūpēties pašiem par savu vidi. Gan ...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata