Dienās, kad beidzot noder skapī noglabātie dūraiņi, siltie zābaki un biezās šalles, kad atvērtas slēpošanas trases un bērniem pilni ragaviņu kalni – lieliski garšos arī sildošas, kārtīgas ziemas zupas. Restorāna Terra šefpavārs Mārtiņš Poltiņņikovs tās gatavo tā, lai piesietu dūšu, taču neatstātu smaguma sajūtu – viegli un veselīgi. Paēd un dodies atpakaļ uz kalniņu!
Jūras velšu buljonzupa ar tomātiem, svaigiem zaļumiem un ķiploku grauzdiņu
Sastāvdaļas 4 porcijām: 240 g mīdiju ar čaulu, 70 g kalmāru, 220 g garneļu, 220 g konservētu tomātu (var izmantot arī svaigus tomātus), 14 g tomātu pastas, 30 g sīpolu, 24 g ķiploku, 60 g Chiabatta maizes, 20 g zaļumu (baziliks, pētersīļi, kinza u. c.), 8 g sāls, 4 g piparu, 2 g cukura, 30 ml baltvīna, 400 ml ūdens vai zivju buljona.
1. Mīdijas noskalo zem auksta, tekoša ūdens un nepieciešamības gadījumā nokasa lieko no čaulas. Ja svaiga, nevārīta mīdija ir atvērusies, to nelieto!
2. Kalmāru filejas sagriež 1–2 cm plānos gredzenos.
3. Garnelēm notīra čaulas, astes daļu iegriež no mugurpuses un iztīra.
4. Dārzeņus un garšsaknes nomizo un nomazgā.
5. Sīpolus smalki sagriež, ķiplokus sakapā, tad liek uz iepriekš sakarsētas pannas un viegli apcep, pievienojot garneles, kalmāru gredzenus, mīdijas un 1–2 min. visu kopā apcepot.
6. Pārējām sastāvdaļām pievieno tomātu pastu, baltvīnu, sāli, piparus un vēl 2 min. visu karsē.
7. Visas sastāvdaļas liek katliņā un pievieno ūdeni vai zivju buljonu.
8. Ja nepieciešams, pievieno papildu garšvielas, vāra 5–7 min., līdz zupa gatava.
9. Maizi liek iepriekš sakarsētā krāsnī 180°C temperatūrā 5–7 min., līdz tā kļūst zeltaini brūna.
10. Kamēr maize ir silta, to viegli ierīvē ar ķiploku.
11. Zupu lej traukā, pārber ar mazgātiem, kapātiem zaļumiem un pasniedz ar pašgatavotu maizes grauzdiņu.
Tom Kha zupa ar vistas gaļu un šitake sēnēm
Sastāvdaļas 4 porcijām: 140 g vistas krūtiņas, 70 g šitake sēņu, 200 ml kokosriekstu piena, 20 g citronzāles, 12 g Tom Kha garšvielu maisījuma, 16 g ķiploku, 6 g svaiga čili pipara, 1 citrons vai laims, 16 g koriandra jeb kinzas, 8 g sāls, 4 g piparu, 6 g cukura, 50 g sīpolu.
1. Vistas fileju attīra, pārkaisa ar garšvielām un liek cepties iepriekš sakarsētā krāsnī 180°C temperatūrā 20–25 min.
2. Sēnes nomazgā un sagriež.
3. Ķiploku un sīpolu nomizo, nomazgā un sakapā.
4. Uz sakarsētas pannas eļļā apcep sīpolus, ķiplokus un sēnes.
5. Visu liek katliņā un pārlej ar ūdeni vai vistas gaļas buljonu.
6. Pievieno kokosriekstu pienu, Tom Kha maisījumu, citrona un laima sulu, garšvielas un citronzāli, vāra 5–10 min., līdz zupa kļūst viegli krēmīga.
7. Ieplūkā iepriekš izcepto vistu un nomazgātu, sakapātu kinzu.
8. Pasniedzot dekorē ar laima vai citrona šķēli, zaļumiem un citronzāles zariņu.
Krāsnī cepta ķirbja krēmzupa ar burkāniem, apelsīnu un kaltētām dzērvenēm
Sastāvdaļas 4 porcijām: 300 g ķirbja, 24 g kaltētu dzērveņu, 120 g apelsīna, 30 ml olīveļļas, 40 g sīpolu, 80 g selerijas saknes, 80 g burkānu, 6 g sāls, 2 g piparu, 1 g timiāna, 4 g svaigu zaļumu, 500–600 ml ūdens
1. Ķirbi nomazgā, sagriež mazākos gabaliņos un ar visu mizu izkārto uz cepešpannas, tad iesmērē ar olīveļļu un liek cepties iepriekš sakarsētā krāsnī 180°C temperatūrā 15–25 min.
2. Tikmēr visus atlikušos dārzeņus (sīpolu, selerijas sakni, burkānus) nomizo un nomazgā.
3. Kad ķirbis izcepies, ņem ārā un atdzesē.
4. Sīpolus, selerijas sakni un burkānus sagriež mazos gabaliņos.
5. Ķirbi nomizo un iztīra sēkliņas (sēklas var izkaltēt un lietot kā dekorāciju zupai).
6. Katliņā ielej eļļu, viegli apcep sagrieztos sīpolus, pievieno selerijas sakni, burkānus un viegli sakaramelizē tos.
7. Kad dārzeņi apcepti, tiem pievieno iepriekš izcepto ķirbi, garšvielas, garšaugus un ūdeni vai dārzeņu buljonu, vāra, līdz dārzeņi kļūst mīksti.
8. Apelsīnu nomazgā un ar rīves palīdzību pierīvē tā miziņu, kā arī izspiež sulu un pievieno to pārējām sastāvdaļām.
9. Visu sablenderē viendabīgā masā un pasniedz. Dekorē ar ķirbju sēklām, kaltētām dzērvenēm un zaļumiem.