Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Manas mīļās itālietes

Itāļiem ir daudz garšīgu maižu. Dažas var cept arī mājās.

Vislabāk man sanāk un patīk tieši focaccia. Tā ir vienkārša maize – vajadzīgi tikai milti, sāls, raugs, mazliet eļļas un ūdens. Arī garša ir vienkārša, bet, kā jau pašceptai maizei, tā pārspēj visas veikalu maizes. Turklāt recepte izdodas vienmēr.

Šoreiz piedāvāju divas fokačas receptes, jo, piemēram, Apūlijas fokačas mīklai vienmēr pievieno vārītu kartupeli, bet virsiņai – tomātus un oregano (raudeni).

Šī ir ļoti laba maize klāt piekošanai, pamērcēšanai garšaugu eļļā un kopā ar paštaisītu pesto vai dažādiem sviestiņiem. Jo plānākā (zemākā) formā maizi cep, jo tā laužamāka – nazis nav nepieciešams.

Pesto maizes recepte prasa mazliet pacietības un pirkstu veiklības, satinot un pārceļot pannā, bet citādi – nekā sarežģīta! Maize sanāk ļoti dekoratīva – šķēlēs iezīmējas skaisti zaļš pesto raksts.


Apūlijas fokača

Sastāvdaļas:

  • 500 g miltu,
  • 50 g dzīvā rauga,
  • silts ūdens,
  • 1 vārīts kartupelis,
  • sāls,
  • olīveļļa,
  • tomāti (ķiršu tomāti vai gabaliņos sagriezti tomāti),
  • olīvas,
  • oregano jeb raudene

Pagatavošana:

1. Bļodā ieber miltus, tajos izveido bedrīti, kur ieliek saspiestu vārīto kartupeli. Pievieno eļļu, sāli, mazliet cukura, siltu ūdeni. Beigās pievieno sadrupinātu raugu.

2. Visu samīca kopā. Mīklai jāsanāk mīkstai. Pēc vajadzības pielej ūdeni.

3. Samīcīto mīklu pārkaisa ar miltiem, pārklāj ar dvieli, katlu ietin segā un noliek rūgt aptuveni stundu.

4. Pēc stundas pannā ielej eļļu un izklāj mīklu (ne pārāk biezā kārtā, jo mīkla vēl celsies uz augšu).

5. Uz mīklas liek tomātus, olīvas, pārkaisa oregano un piparus.

6. Pārsmērē ar olīveļļu un atstāj vēl aptuveni vienu stundu rūgt (mīkla ceļas uz augšu, tomāti un olīvas iegrimst).

7. Cep 200 grādos kādas 30 minūtes.


Klasiskā fokača

Sastāvdaļas:

  • 400 g miltu,
  • 1 tējkarote sāls,
  • 1 paciņa (8 grami) sausā rauga,
  • 2 ēd. k. olīveļļas (mīklai),
  • ¼ l ūdens,
  • garšvielas pēc izvēles – rozmarīns, ķimenes, sinepju graudiņi utt.,
  • 3 ēd. k. olīveļļas (formas izsmērēšanai un maizes pārziešanai),
  • rupjais sāls pārkaisīšanai

Pagatavošana:

1. Miltus samaisa ar sāli un sauso raugu. Vidū uztaisa iedobīti un ielej tur 2 ēdamkarotes olīveļļas. Iedobītē ielej arī siltu (35–37 grādi) ūdeni.

2. Samīca mīklu. Pēc izvēles pievieno garšvielas.

3. Mīklai jābūt elastīgai – tas nekas, ja tā sākotnēji līp pie rokām. Kad kādu laiku būs mīcīts, mīkla taps vijīgāka un padevīgāka. Beigās var pakaisīt mazliet miltu, lai saveltu mīklu bumbā.

4. Cepamo formu izsmērē ar olīveļļu.

5. Mīklu rūpīgi ieklāj formā, izspaidot līdz maliņām. Pārsedz ar lina dvielīti un noliek siltā vietā rūgt 1 stundu.

6. Kad maize uzrūgusi, to vietām sadursta ar pirkstu, viegli pārsmērē ar olīveļļu un pārkaisa ar rupjo sāli.

7. Liek 200 grādos sakarsētā cepeškrāsnī un cep 30–35 minūtes. Kad gatava, izņem no formas un atdzesē, uzliktu uz restītēm.


Pesto maize

Sastāvdaļas:

  • 375 g miltu,
  • 8 g sausā rauga,
  • 1 tējk. cukura,
  • 1 tējk. sāls,
  • 250 ml ūdens,
  • 2 ēd. k. olīveļļas,
  • 90 g bazilika pesto,
  • 1 ēd. k. auksta ūdens,
  • kaltēts baziliks

Pagatavošana:

1. Bļodā ieber miltus un samaisa ar sauso raugu, cukuru un sāli. Pielej 250 ml silta ūdens un iemīca miltos. Pievieno eļļu un mīca mīklu tik ilgi, kamēr tā kļūst elastīga un daudzmaz atlec no bļodas malām. Tad mīklu mazliet pārkaisa ar miltiem, pārsedz ar dvielīti un atstāj siltā vietā uzrūgt. Pēc 30 minūtēm tā būs uzrūgusi.

2. Mīklu ņem ārā no trauka un izrullē taisnstūri.

3. Izrullēto mīklas taisnstūri apziež ar pesto tā, lai augšējā garākā mala paliek neapsmērēta divu pirkstu platumā. Apsmērēto mīklu rullē rullītī, sākot no apakšējās garākās malas. Kad rullītis gatavs, vēlams, lai aizrullētā mīklas "šuvīte" būtu augšpusē, citādi cepoties pesto iztecēs uz pannas.

4. Ar pesto pildīto rullīti rūpīgi ievieto cepampannā, kas izklāta ar cepampapīru.

5. Maizīti pārziež ar aukstu ūdeni, pārkaisa ar kaltētu baziliku, sāli.

6. Maizi apklāj ar tīru dvielīti, noliek uz 20 minūtēm vēl parūgt. Pa to laiku sakarsē cepeškrāsni uz 200 grādiem un liek maizi cepties 20–25 minūtes. Gatavo maizi novieto uz restītēm, lai atdziest. Tad griež gabalos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Spāņu oruho

Arī spāņiem ir savs vīnogu spiedpalieku brendijs – aguardiente de orujo jeb, vienkārši sakot, oruho.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko