Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Mērces ar alkoholu

Šoreiz izmantošu rudens doto iespēju – piedāvāšu četras receptes mērcēm, kuru pagatavošanā lieti noderēs kāds alkoholiskais dzēriens. Karsējot alkohols iztvaikos, bet mērcē paliks raksturīgā garša, piešķirot tai īpašu noti.

Patlaban, kad pašmāju ogu un dārzeņu ir pārpārēm, ir laba iespēja virtuvē izmēģināt receptes, kur alkoholiskie dzērieni tiek kombinēti kopā ar rudens dārza un meža veltēm. 

Dzērveņu mērce ar sarkanvīnu

Klasiska cepešu un asinsdesu piedeva, alternatīva brūkleņu ievārījumam, turklāt to var sagatavot jau pirms lielajām svētku cepšanām. Portvīns, kanēlis un apelsīnu sula dzērvenēm piešķir īpašo rudens un gada nogales svētku aromātu.

1. Ja izmanto saldētas dzērvenes, tās pirms mērces gatavošanas izņem no saldētavas un atstāj vismaz uz divām stundām istabas temperatūrā.

2. Rūpīgi nomazgā apelsīnu, norīvē miziņu un izspiež sulu. Sajauc kopā.

3. Cukuru ieber pannā un uz vidēji karstas plīts uzmanīgi karsē aptuveni 1–2 minūtes, ik pa brīdim pannu sakratot, līdz cukurs no malām sāk brūnēt.

4. Tad cukurā ieber dzērvenes, ielej apelsīnu sulu ar miziņām, portvīnu un pieliek kanēļa standziņu, pirms tam to pārlaužot uz pusēm.

5. Visu strauji uzvāra, noregulē vismazāko karstumu un atstāj burbuļot uz 15 minūtēm vai ilgāk, ja nepieciešams. Šķidrumam pietiekami jāiztvaiko, lai mērce sanāktu samērā bieza.

6. Kad mērce ir pietiekami bieza, to noņem no uguns. Izņem kanēļa standziņu. Mērci ielej burciņā un noliek atdzist. Līdz pasniegšanas dienai glabā ledusskapī.

 

Rudens augļu, biešu un sarkanvīna mērce

Šo mērci pasniedz kā piedevu liellopa un jēra gaļas cepešiem.

Vajadzēs 1 dzelteno sīpolu, 2 bumbierus, 1 ābolu, 4 nelielas krāsnī ceptas bietes, 2 ēdamk. sviesta, 2 glāzes sausa sarkanvīna, 1 glāzi dārzeņu buljona, 2 daivas ķiploka, 0,5 tējk. ķimeņu, 0,5 tējk. rīvētas citrona miziņas, naža galu muskatrieksta, 2 tējk. mārrutku, 500 ml 35% saldā krējuma, sāli pēc garšas. 

1. Bumbierus un ābolu nomizo, izņem serdes, sagriež gabalos. Ceptas bietes sagriež gabalos. Sīpolu un ķiploku nomizo un sasmalcina.

2. Pannā izkausē sviestu, izkarsē ķimenes, līdz aromāts atdalās. Pievieno sīpolus un maisot apcep kādas 3 minūtes, pievieno ķiploku, maisot pacep vēl 1 minūti. Tad pievieno ābolus, bumbierus, bietes, citrona mizu, pielej vīnu un buljonu.

3. Visu vāra 5–7 minūtes, līdz augļi mīksti, izšķīst. Vēl maisot mazliet pakarsē, līdz liekais šķidrums iztvaiko un mērce sāk sabiezēt.

4. Tad visu sablendē vienmērīgā masā. Iemaisa mārrutkus.

5. Viegli saputo un iemaisa saldo krējumu. Pasniedz ar izvēlēto gaļas ēdienu.

 

Portvīna mērce cepešiem, pastētēm

Šī mērce piestāvēs cepešiem, siera un sēņu pīrāgiem, pastētēm.

Vajadzēs 2 ēdamk. olīveļļas, 1 dzelteno sīpolu, 2 tējk. veselu piparu graudu, 400 ml portvīna, 400 ml dārzeņu buljona, 3 timiāna zariņus, 3 ēdamk. sviesta, sāli, svaigi maltus piparus.

1. Vidēja izmēra katliņā uz vidējas uguns uzkarsē olīveļļu. Liek iekšā sagrieztos sīpolus un piparu graudus. Maisot karsē apmēram 3 minūtes, līdz sīpoli caurspīdīgi.

2. Pievieno portvīnu, buljonu, timiāna zariņus. Uz vidējas uguns karsē, līdz mērce sāk biezēt – tas notiks pēc apmēram 25–30 minūtēm.

3. Mērci nokāš. Pirms pasniegšanas vēlreiz uzkarsē un iemaisa sviestu, pēc garšas pievieno sāli, piparus.

 

Plūmju un sarkanvīna mērce cepetim

Lai pagatavotu šo mērci, ņem 300 g plūmju, 100 g sarkano sīpolu, 100 ml salda sarkanvīna, 50 ml balzametiķa, 100 g cukura, 10 g sāls.

1. Vispirms katlā olīveļļa apcep smalki sakapātus sīpolus. Kad sīpoli kļūst caurspīdīgi, pievieno sāli, cukuru un maisot karamelizē tos.

2. Pievieno plūmes un vīnu. Samaisa. Ļauj sautēties uz lēnas uguns aptuveni 15 minūtes. Ja mērce šķiet šķidra, vēl pavāra, līdz liekais šķidrums novārījies.

3. Pievieno balzametiķi, sāli un piparus pēc garšas. Pasniedz siltu pie cepeša.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko