Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +14 °C
Apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Pusdienas ar svētku garšu

Pirms dodieties nolikt svecītes Lāčplēša dienā vai priecāties par Staro Rīga, gardi paēdiet!

Vai jums ir ienācis prātā, ka ierasto biešu zupu var pagatavot arī podiņā cepeškrāsnī? Tādai zupai ir divas būtiskas priekšrocības –  pirmkārt, īpaša garša, otrkārt, nav jātērē laiks, uzmanot katlu. Ja mājās nav piemērota poda, šādu zupu – sautējumu var gatavot arī kādā dziļākā cepamtraukā. Var izmantot arī citus dārzeņus, pievienot sēnes, kas šoruden tik dāsni bija saaugušas. Tomēr bietes lai paliek kā galvenā sastāvdaļa. Arī rīsu un dārzeņu sautējumam dārzeņus var ņemt pēc izvēles. Bet bumbieru desertu papildināt ar plūmēm un persikiem. Pievienot pīlādžus, irbenes, ja tādas ir pieejamas. 

 

Biešu biezzupa podiņā 

Sastāvdaļas 2 personām: 2 nelielas bietes, 2 lieli tomāti, 1 kabacis/cukīni, krietna sauja pākšu pupiņu, 2 lielas ķiplokdaivas, 2 burkāni, 1/2 nelielas kāpostgalvas, 300 g sautējamas liellopa gaļas vai divi pīles stilbi, 1 lauru lapa, 4 salvijas lapiņas, krietns saišķis pētersīļu.

1. Bietes, burkānus, kabaci nomizo un sagriež kubiņos. Tomātus noblanšē (pārlej ar verdošu ūdeni un pāris minūšu notur) un novelk tiem mizu. Ķiploku sagriež plānās plēksnītēs. Kāpostu smalki sašķērē. 2. Gaļu liek poda apakšā, virsū izkārto dārzeņus (mičumača stilā), garšaugus un sāli, piparus. Pārlej ar ūdeni, bet tā, lai dārzeņi būtu gandrīz pārklāti ar to. 3. Liek iepriekš līdz 200°C sakarsētā krāsnī un gatavina pusotru divas stundas atkarībā no poda lieluma.

 

Bumbieri sarkanvīna mērcē

Sastāvdaļas: bumbieri, medus, sarkanvīns, sauja rudens aveņu, brūkleņu vai dzērveņu, garšvielas pēc izvēles (der rozmarīna zariņš, vaniļas pāksts, lauru lapa, kanēļa standziņa, kadiķogas, krustnagliņas, pipari).

1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem. 2. Bumbierus pārgriež uz pusēm, izgriež serdes. 3. Dziļā pannā ar griezuma vietu uz augšu kārto bumbierus. To iedobumos liek pa tējkarotei medus (jo bumbieri saldāki, jo medu mazāk) un pārber ar izvēlētajām ogām. 4. Starp augļiem saber garšvielas un uz pannas uzlej sarkanvīnu tā, lai tas sniegtos aptuveni vienu centimetru. 3. Pannu liek cepeškrāsnī un cep 200 grādos aptuveni 20–25 minūtes. Cepšanas 

ilgums atkarīgs no bumbieru lieluma, tiem jābūt mīkstiem, bet vēl nezaudējušiem formu. 4. Izņem no krāsns, nedaudz padzesē. Pasniedz vai nu vienus pašus, pārlejot ar izveidojušos vīna mērci, vai ar saldējumu vai putukrējumu.

 

Dārzeņi ar rīsiem

Sastāvdaļas: 400 g apaļgraudu rīsu (vienai porcijai rēķina ap 80 g), 0,7–1 l buljona, 100 g kausētā siera, 1 neliels sīpols, 1 daiviņa ķiploka, 1/2 kg dārzeņu pēc izvēles (zirnīši, paprika, pākšu pupiņas, baklažāni, cukīni), 3 ēd. k. gaišās sojas mērces, eļļa apcepšanai, piciņa sviesta, sāls, pipari pēc garšas 

1. Rīsus noskalo vairākos ūdeņos, pēdējā ūdenī atstāj uz 20 minūtēm. 2. Tikmēr uz pannas uzlej nedaudz eļļas un ieliek piciņu sviesta. Pievieno smalki sagrieztus sīpolus un uz mazas uguns apcep tā, lai tie kļūst caurspīdīgi, bet ne tumši, tāpēc tie visu laiku jāmaisa. 3. Pārējos dārzeņus nomazgā un sagriež nelielos gabalos. 4. Kad sīpoli uz pannas kļuvuši caurspīdīgi, tiem pievieno pārējos dārzeņus, nedaudz 
apcep. 5. Uz pannas liek arī ķiploku. 

Visu laiku maisot, dārzeņus pasautē. 6. Pieber noskalotos rīsus, pirms buljona pieliešanas tie dažas minūtes jāapgrauzdē. 7. Kad viss dārzeņu radītais šķidrums uzsūcies un rīsi ir apgrauzdēti (sāk lipt pie pannas), nepārtraucot cepšanu, pakāpeniski lej klāt buljonu. Pielej nedaudz buljona, kad tas uzsūcas, pielej nākamo porciju. Šis process aizņem apmēram 20 minūtes, kamēr rīsi kļūst mīksti. Ēdiens visu laiku jāmaisa. 8. Lejot buljonu, trīs piegājienos pievieno arī sojas mērci. 9. Kad rīsi ar dārzeņiem savārījušies kopā, pannu ņem nost no uguns. Iemaisa piciņu sviesta un kausēto sieru, lai ēdienu padarītu krēmīgāku. 10. Pannai uzliek vāku un ļauj ēdienam dažas minūtes atpūsties. Tad pasniedz.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko