Sēņu un kartupeļu pīrādziņi ir uztura skolas Vegus vadītājas Ditas Lases ieteiktā recepte. Arī abas pārējās receptes - gardais pīrāgs ar fetas tipa sieru (pīrāgam der gan īstais fetas siers, gan tā lētākās versijas ar govs pienu), gan šokolādes pudiņš ir īsti rudenīgi ēdieni - jau vēsā laika un tumšo vakaru noskaņā.
Fetas siera pīrāgs
6 personām: 400 g kārtainās bezrauga mīklas, 300 g fetas tipa siera, 300 g tomātu, 4 daiviņas ķiploka, dāsna sauja zaļumu - dilles, pētersīļi, lociņi, baziliks, timiāns, 1 ola pārziešanai, 1 ola pildījumam, pēc vēlēšanās - sezama sēkliņas pārkaisīšanai
1. Atlaidina mīklu un izklāj uz plāts ar augstām malām.
2. Pildījumam - mazos gabaliņos sagriež tomātus, sakapā zaļumus un ķiplokus, samaisa ar sakultu olu un fetas tipa sieru.
3. Pildījumu izklāj plātī uz mīklas.
4. Atlikušās plāksnes sagriež apmēram 1 cm biezās strēmelēs un rūpīgi saliek uz pildījuma. Tad cepoties pa spraugām no pīrāga iztvaikos liekais šķidrums. Turklāt pīrāgu vēlāk būs arī vieglāk sagriezt.
5. Pīrāgu cep cepeškrāsnī 200 grādos aptuveni stundu. Kādas 10 minūtes pirms pīrāgs gatavs, to izņem no cepeškrāsns, pārziež ar sakultu olu un pārkaisa ar sezama sēkliņām, liek atpakaļ krāsnī un cep, līdz ola apcepusies zeltaini brūna.
6. Pīrāgs ir ļoti garšīgs silts, taču tas labi garšos arī atdzisis.
Sēņu un kartupeļu pīrādziņi
Sastāvdaļas 40 pīrādziņiem: 10 vidēju kartupeļu, dažas meža sēnes (piemēram, baravikas, gailenes), 3 sīpoli, 200 g šampinjonu, 1 ēd. k. eļļas, sāls un pipari pēc garšas
1. Kartupeļus nomizo, liek sālsūdenī kopā ar kaltētajām sēnēm un vāra mīkstus.
2. Tikmēr sasmalcina sēnes un sīpolus, eļļā apcep dažas minūtes, līdz sula no sēnēm iztvaiko. Liek blenderī un samaļ pēc iespējas viendabīgākā masā.
3. Kad kartupeļi izvārījušies, kaltētās sēnes izņem, kartupeļus samīca putrā, pēc vajadzības pievienojot ūdeni, kurā kartupeļi vārījās. Sajauc ar samaltajām sēnēm, pieliek sāli un piparus.
4. Katru mīklas gabaliņu saplacina. Ar glāzes kāju vai burciņas/krūzītes apakšu vidū iespiež iedobi. Ar konditorejas tūtu iedobē iespiež kartupeļu un sēņu pildījumu.
5. Uzraudzē, pārziež mīklas maliņas ar tēju, cep 180-200˚C karstā cepeškrāsnī apmēram 25 min.
Šokolādes pudiņš
Sastāvdaļas 4-6 porcijām (atkarīgs no servējamo trauciņu lieluma): 0,5 l piena, 2 ēd. k. smalkā cukura, 1 ēd. k. kukurūzas vai kviešu miltu, 30-40 ml īru krēma liķiera, 1 vaniļas pāksts, 100 g tumšās šokolādes, 50 g sviesta
1. Sagatavo izejvielas, jo vēlāk, maisot pienu, to būs grūti darīt. Sasmalcina šokolādi, nomēra sviestu. Vaniļas pākstij iztīra sēkliņas, pašu pāksti noglabā citai reizei.
2. Katliņā ielej pienu un sasilda remdenu. Noņem no uguns, lai tas neturpinātu karsēties.
3. Pienam pieber cukuru un miltus, visu laiku maisot ar kuļamo slotiņu. Pēc miltu pievienošanas pienu atkal liek uz lēnas uguns un turpina karsēt, visu laiku maisot. Tā kā piens ir viegli silts, milti neveido kunkuļus.
4. Pievieno īru krēma liķieri un vaniļas sēkliņas. Visu laiku turpina maisīt. Kad piens sāk biezēt, tam pievieno sviesta gabaliņu. Pievieno sadrupināto šokolādi un turpina maisīt, līdz viss izkūst un masa kļūst vienmērīga. Kad katliņa malās parādās vārīšanās burbuļi, pudiņš ir gatavs. Katliņu noņem no uguns.