Ķirbja biezeni un ābolu mērci varat gatavot visu rudeni, kamēr vien āboli dārzā un ķirbji pieliekamajā vai kā vecajos laikos – uz skapjaugšas. Šīs ir pamatreceptes – ēdieni, kas pasniedzami kā piedeva dažādos veidos gatavotai gaļai. Šoreiz izvēlējos tos pasniegt kopā ar ceptu vistas fileju.
Arī pašam ķirbja biezenim un ābolu mērcei garšu varat dažādot, pievienojot atšķirīgas garšvielas. Ķirbim rozmarīna vietā var ņemt timiānu, kumīnu, austrumnieciskākai garšai – kanēli. Ābolu mērcei var pievienot sinepes, mārrutkus, sakapātus maurlociņus.
Ķirbja biezenis ar rozmarīnu
Sastāvdaļas: 1 neliels ķirbis, 2 ēd. k. eļļas, 0,5 tējk. sakapāta rozmarīna, 1 daiviņa ķiploka, sāls pēc garšas
Pagatavošana:
1. Ķirbi nomizo, izņem sēklas. Sagriež lielos kubveida gabalos, sajauc ar eļļu, rozmarīnu, sāli un ķiploku.
2. Cep cepeškrāsnī 180 °C, līdz ķirbis mīksts.
3. Gatavu sablendē biezenī vai saspaida ar dakšu.
4. Pasniedz pie gaļas ēdieniem – ceptas vai sautētas vistas, cūkgaļas, jēra vai liellopa.
Ābolu mērce
Sastāvdaļas 0,5 l mērcei: 4 āboli, 1 glāze ūdens, 2 ēd. k. skābā krējuma, 1 ēd. k. svaigi spiestas citrona sulas, 1 tējk. (strīķētas) kartupeļu cietes, šķipsna sakapātu pētersīļu, cukurs, sāls pēc garšas
Pagatavošana:
1. Ābolus nomizo, izgriež serdi un sagriež daiviņās.
2. Ābolus liek katliņā, aplej ar citronu sulu, pievieno sāli, cukuru un ūdeni. Uzkarsē, vāra 2 minūtes. Pievieno skābo krējumu, sablendē.
3. Mērci lej atpakaļ katliņā, uzkarsē un iebiezina ar ūdenī atšķaidītu kartupeļu cieti.
4. Pirms pasniegšanas pievieno sīki sasmalcinātus pētersīļus.
5. Pasniedz ar dažādiem gaļas ēdieniem – grilētu, ceptu gaļu, sautējumiem.
Cepta vistas krūtiņa
Sastāvdaļas 4 personām: 4 vistas filejas, sāls, pipari pēc garšas, šķipsniņa malta ingvera, sauja brūkleņu vai dzērveņu, 1 tējk. Medus, 0,5 glāzes eļļas
Pagatavošana:
1. Brūklenes vai dzērvenes (var ņemt arī saldētas – pat labāk, tikai tās jāatlaidina) saspaida un sajauc ar sāli, pipariem, ingveru, medu, eļļu, līdz medus ir izkusis.
2. Pievieno smalki sakapātu ķiploku.
3. Sagatavotajā marinādē iemarinē vistas fileju, noliek uz nakti ledusskapī.
4. Var cept divējādi. Viens variants – filejas pamīšus kārto karstumizturīgā keramikas traukā, pārlej ar marinādi un cep 180 °C 15–20 min. Otrs variants. Cep uz plīts pannā karstā eļļā no abām pusēm gatavas, bet tad pirms cepšanas nosusina marinādi ar salveti.
5. Pasniedz ar ķirbju biezeni un ābolu mērci.