Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Svētku baudījums - ķirbja, valriekstu un dzērveņu pīrāgs

Recepte, ko pagatavot pirms svecīšu nolikšanas pie Rīgas pils un klaiņošanas Staro Rīga maršrutos.

Sastāvdaļas 8 gabaliņiem: 150 g sviesta vai margarīna (istabas temperatūrā), 200 g  cukura, 350 g miltu, 2 olas, 300 g valriekstu, krietna sauja dzērveņu, 400 g ķirbja (sablendēta), 1 kārba ( 400 g) iebiezinātā piena, nevārīta, 50 g tumšā cukursīrupa, 2 tējk. ķirbja pīrāga garšvielu (1,5 tējk. kanēļa, 1/4 tējk. muskatrieksta, 1/4 tējk. ingvera, 1/4 tējk. krustnagliņas), 2 tējk. vaniļas cukura.

Pagatavošana: 

1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 175 grādiem. Sākumā pārgriež veselu ķirbi uz pusēm, iztīra sēklas un aptuveni 45 minūtes cep cepeškrāsnī ar mizu uz augšu, līdz ķirbis ir mīksts. Pēc tam ņem to ārā no cepeškrāsns, noņem mizu un ar rokas blenderi sablendē, līdz izveidojas tāda kā putra.

2. Liek bļodā cukuru un sviestu un ar mikseri puto aptuveni minūti, līdz masa kļūst viendabīga.

3. Valriekstus sakapā mazos gabaliņos. Liek klāt cukura un sviesta masai, tad pievieno miltus un visu sajauc. To var darīt ar mikseri ( 40 sekundes), jo tā ir ātrāk, bet var arī maisīt ar roku, lai masa iznāk tāda kā smiltis – drupana.

4. No šā maisījuma atliek malā aptuveni 200 gramus – to liks pīrāgam virsū. Pārējo maisījumu izklāj uz pannas ar vidēji augstām malām vai kūkas formā (24 vai 26 cm) un ar pirkstiem piespiež. Liek cepeškrāsnī uz 18 minūtēm.

5. Tajā laikā gatavo ķirbja pildījumu. Bļodā sakuļ olas (neatdalot dzeltenumu no baltuma), pievieno jau sablendēto ķirbi, tumšo sīrupu, iebiezināto pienu (var neizmantot visu kārbu, bet kādas 2/3), vaniļas ekstraktu vai vaniļas cukuru un garšvielas. Pievieno dzērvenes. To visu kārtīgi samaisa kopā.

6. Izņem pamatni no cepeškrāsns, kamēr tā karsta, lej iekšā pildījumu. Pārkaisa ar atliktajiem 200 gramiem maisījuma un cep vēl kādas 30–40 minūtes, līdz, iedurot nazi vai koka irbulīti, tas neapķep.

Lai labi garšo un skaisti svētki! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sārtie dzērveņu uzlējumi

Tik izcilu dzērveņu ražu kā šogad "savā" purvā – ne dārzā mākslīgi veidotā, bet tuvākajā savvaļas purvā –, līdz kuram no mājas visvieglāk aizbraukt ar mašīnu, sen neesmu redzējis. Ogas bur...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko