Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 9. septembris
Telma, Bruno

Tropiskie punši, svizli un kašasa

Pirms dažām nedēļām šajā slejā stāstīju par atvēsinošajiem punšiem. Punšs var būt gan auksts, gan karsts dzēriens, taču biežāk tas ir tropu kokteilis ar krietnu devu augļu sulas.

Angļu vārds punch, kas cēlies no hindi valodas panch (pieci), raksturo piecas kokteiļa sākotnējās sastāvdaļas – araks, cukurs, citrons, ūdens un tēja. Britu Austrumindijas kompānijas jūrnieki atveda gan šo vārdu, gan recepti uz Eiropu. Britu dokumentos atsauces uz to parādās kopš 1632. gada. Sākotnēji tie bija galvenokārt karstie ziemas punši, bet jau 1655. gadā populārs kļuva pirmais Jamaikas punšs.

Mednieku versija

Viens no punšu paveidiem ir kups (cup), kas satur nedaudz mazāk alkohola. Agrāk Anglijā to mēdza pasniegt pirms medībām, bet mūsdienās tie visbiežāk tiek celti galdā piknikos.

Labi pazīstams un ļoti anglisks kupa variants ir kokteilis Pimm’s No. 1 ar Pimm’s liķieri, gurķa šķēli vai gurķmētras lapām.

Slavenākais savā klasē

Visslavenākais punša variants ir Planter’s Punch, kam gan nav noteiktas receptes. Tas ir jauktais dzēriens uz ruma bāzes, kam pievienotas dažādas tropisko augļu sulas un paši augļi. Visbiežāk šo kokteili gatavo, šeikerā pildot un kopā sakratot 50 ml gaišā ruma, 10 ml apelsīnu liķiera kirasao, 40 ml marakujas sulas, 10 ml mandeļu liķiera, 20 ml citronu vai laima sulas un 1 bārkaroti cukursīrupa. Pēc visu sastāvdaļu sakratīšanas kokteili izkāš glāzē uz sasmalcināta ledus. Rotā ar marakujas augli.
Tikpat slavens ir arī kokteilis Mai Tai. Pār tā autortiesībām reiz spalvas pa gaisu meta divi amerikāņu gastronomijas guru – Treiders Viks un viņa sāncensis Dons Bīčs. Par nosaukumu jāpateicas taizemiešu viesiem, kuriem dzēriens tika pasniegts un kuri apmierināti pauda atzinību: mai tai jeb garšo labi.

Mai Tai un Klusā okeāna salu bāru kultūra, ko pēc Otrā pasaules kara mājās pārveda amerikāņu karavīri, ir atstājusi savas pēdas Amerikas dzīvesveida garā. Kad Amerikas miljonāra, mediju magnāta Viljama Rendolfa Hērsta mazmeita Petija Hērsta pēc neveiksmīgas bankas aplaupīšanas 1979. gadā tika apžēlota un izlaista no cietuma, pirmais, ko viņa pieprasīja, bija kokteilis Mai Tai.

Mai Tai gatavo, šeikerā kopā sakratot 50 ml tumšā ruma, 30 ml gaišā ruma, 1 laima sulu, 30 ml greipfrūta sulas, 10 ml vaniļas sīrupa, 10 ml apelsīnu liķiera kirasao, 10 ml cukurniedru sīrupa un 3–6 pilienus angostūras. Pēc sakratīšanas dzērienu izkāš glāzē uz sasmalcināta ledus. Rotā ar piparmētru lapiņām un ananasa šķēlīti.
Tomēr der atcerēties teicienu – pasaulē Mai Tai recepšu ir tikpat daudz, cik smilšu graudiņu Klusā okeāna piekrastēs.

Ruma kokteiļi

Svizla vārdabrālis ir swizzle stick – mazais maisāmkociņš, ko izmanto jauktajos dzērienos un kas tagad ir papildināts ar diviem zobiņiem.

Šī dzēriena vēsture aizsākās 1934. gadā. Leģenda vēsta, ka neilgi pirms sausā likuma ēras beigām Džeks Sindlers sēdēja Bostonas viesnīcā Ritz Carlton Hotel un nesekmīgi mēģināja izmakšķerēt olīvu no sava martini. Atjautīgajam izgudrotājam radās ideja šo darbiņu atvieglot, ņemot talkā nelielu harpūnu, un drīz vien viņš patentēja kokteiļu kociņu swizzle stick.

Mūsdienās par svizliem sauc skāba stila dzērienus, kuru sastāvs ir līdzīgs punšam, taču svizliem raksturīgi, ka tie ir jākuļ ar swizzle stick. Tos parasti pasniedz augstā glāzē un vienmēr ar sasmalcinātu, nevis kubiņu ledu.

Brazīliešu kašasa

Tas ir brazīliešu nacionālais dzēriens, kura galvenā izejviela ir cukurniedres.

Atšķirībā no dažiem citiem rumiem, kurus destilē no melases (cukura blakusprodukts), kašasas gatavošanā izmanto tikai svaigu un pēc tam raudzētu cukurniedru sulu, ko pēc tam destilē. Slavenākajam kašasas kokteilim Calpirinha izmanto jaunos destilātus, kuru pietiekami augstā kvalitāte ievērojami uzlabo kokteiļu garšu. Kašasas eksotiski sāļā garša lieliski sader ar tropisko augļu sulām. 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko