Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Baltais interneta vējš

Nu jau pāris nedēļu pavasara saule rotaļājas aiz loga, vilinot piecelties no darba galda un doties ārā. Lai ļautos saules stariem nebūt nav jāiet atvaļinājumā vai jāraksta atlūgums. Vienkārši jāizvēlas piemērotāks darbarīks. Vasarīgiem apstākļiem teicami noderēs mazie klēpjdatori jeb netbūki.

Kā jau gadu mijā tehnoloģiju speciālisti prognozēja, šis ir netbūku gads. Salīdzinoši lētie, vieglie un maz vietas aizņemošie, taču diezgan jaudīgie datori ir uzticams palīgs, ja vēlaties darbu paņemt ārpus biroja, vai brīvdienās saglabāt sasaisti ar civilizēto pasauli, kamēr esat pie dabas krūts. Netbūks ir parocīgāks interneta lietošanai un rakstīšanai nekā viedtālrunis vai plaukstdators, un mazāks par klasisku klēpjdatoru, tādēļ ērtāks līdzņemšanai.

Vienmēr līdzi

Viens no tādiem ir MSI Wind sērijas jaunākais netbūks U120H, kas LD rīcībā nonāca ar Elko grupas gādību. Baltā «piezīmju grāmata» uzreiz piesaistīja uzmanību ar cieto, plaukstā patīkami ieguļošo korpusu. Stingrais vāks rada sajūtu, ka datoram nekaitēs pat nevērīgāka attieksme. Nu, piemēram, tas necietīs, ja dārza svētku laikā nejauši uzliksiet uz datora vāka šķīvi.

MSI Wind ir 10,1 collu liels ekrāns un tas nozīmē, ka dators organiski iekļausies starp līdzi paņemtajām grāmatām. Biezuma ziņā tas ir pat plānāks nekā viens otrs romāns, tādēļ argumenti, ka dators aizņem daudz vietas, vairs neder, lai atteiktos no tā ielikšanas somā.

Tiesa, salīdzinājumā ar pirmo MSI «vēja» modeli, šis ir mazliet «pieņēmies svarā». U120H ir arī biezāks un kantaināks.

No tehniskā viedokļa dators ir aprīkots tīri pieklājīgi. Mūsu rīcībā bija modelis ar 1,6 GHz Intel Atom procesoru, 160 GB cieto disku un 1GB operatīvo atmiņu. Tā kā diskā nebija uzkrājusies lieka informācija, Windows XPWind operētājsistēmu tas darbināja visai žigli. Ieslēdzās nepilnā minūtē un no «miega» režīma atmodās pāris sekundēs. Kopumā komandu izpildīšana aizņem tikpat daudz laika, cik pirmajā modelī, no kā var secināt, ka veiktspējas ziņā būtisku uzlabojumu nav.

Internetā kā no telefona

Taču ļoti nozīmīgs jaunievedums ir 3,5 paaudzes datu pārraides tehnoloģija HSDPA. Tas nozīmē, ka dators var piekļūt internetam caur mobilo sakaru tīklu. Ja patiešām nopietni apsverat šādas iespējas izmantošanu, vēlams nodrošināties ar papildus SIM karti, lai tā katru reizi nav jāņem ārā no telefona. Jāatzīst, ka kartes ievietošanai nav izraudzīta vispraktiskākā vieta. Tā atrodas aiz akumulatora, nevis priekšpusē vai sānos, kur ievietošana būtu krietni ērtāka.

Kā jau paši netbūku ražotāji definējuši, mazie datori vairāk paredzēti sērfošanai internetā. Pēc tā arī vadījušies MSI, būvējot šo datoru. Wind nebūs īstā ierīce, ja vēlaties, sēžot zem koka, rakstīt romānu. Klaviatūra tomēr šķiet saspiesta, taustiņu izkārtojums mazliet atšķiras no klasiskās tastatūras. Piemēram, apakšējā kreisajā stūrī pats malējais taustiņš nav Control, kuru izmanto komandu kombinācijai, lai, piemēram, ieslīpinātu tekstu, bet gan funkcijas poga. Ar tās palīdzību var piekļūt pie taustiņu sekundārajām funkcijām. Netbūku gadījumā tās acīmredzot ir svarīgākas, taču pie klasiskā varianta pieradušajiem tomēr traucē. Pat ja pieradīsiet pie izvietojuma, nāksies arī aprast ar šaurību, kas gribot negribot liek «aizsist» garām kādam burtam.

Taču par tastatūras tehnisko izpildījumu jāsaka labus vārdus. Matētās pogas strādā viegli un klusi, taču nav arī pārlieku jūtīgas. Vismaz LD neradās problēmas ar divu vai vairāku burtu uzrakstīšanu viena vietā.

Spilgtais ekrāns ātri nogurdina

Kā jau ievadā minēts, netbūki kompakto izmēru dēļ prasīt prasās, lai tos ņemtu līdzi ārpus mājas. Te nu nonākam līdz MSI Wind, iespējams, lielākās problēmas. Datora akumulators uz līdzīgu ierīču fona izskatās gaužām vārgs. Mūsdienās vairs nevienu neizbrīna, ja klēpjdators ar vienu uzlādēšanas reizi spēj darboties septiņas stundas. Dažs labs tik saudzīgi tērē elektrību, ka iztur pat 11 stundas. MSI Wind visspilgtākā ekrāna košuma režīmā, darbinot rakstīšanas programmu un nepārtraukti lietojot internetu, sešu šūnu baterijas resursus iztērē 3,5 stundās. Citi netbūki ar līdzīgu akumulatoru iztiek 5-6 stundas. Protams, laiku starp barošanas reizēm var izstiept, samazinot ekrāna košumu, taču tad jārēķinās, ka saulainā vietā ekrānu varēsiet saskatīt ar krietnu piepūli. Spilgtākajā režīmā ar ekrānu viss ir kārtībā – pateicoties aizmugurgaismojumam tas ir gaišs un labi saskatāms.

MSI Wind ekrānam izšķirtspēja ir 1024x600 pikseļu un tas ļauj vienā «kadrā» apskatīt aptuveni tikpat lielu interneta mājas lapas fragmentu, cik vidusmēra klēpjdatorā. Tātad ar lapas rullēšanu augšup un lejup nav jānoņemas vairāk, kā lietojot lielākas un jaudīgākas ierīces.

Nepatīkamas emocijas var sagādāt elegantais melnais rāmis ap ekrānu. Tas ir spīdīgs un sākumā izskatās pievilcīgs, taču katrs pieskāriens ar pirkstu atstāj nesmuku nospiedumu un ar laiku pleķu klātais laukums izskatās atbaidoši.

Atpazīst saimnieku

Kā jau interneta datoram pienākas, šim ir divu megapikseļu vebkamera un blakus monitoram iebūvēts mikrofons. Tas nozīmē, ka sarunām caur tīmekļa kanāliem nav vajadzīgs papildaprīkojums. Kamera darbojas labi, nerausta attēlu, tomēr kustības pavisam līganas vēl nav.

Vēl jāizceļ MSI Wind spēja atpazīt seju un aizstāt ar šo funkciju paroles ievadīšanu. Kad dators ir «iegaumējis» raksturīgākās iezīmes, tas nepilnu desmit sekunžu laikā atpazīst seju un dod piekļuvi lietošanai. Tas var noderēt brīžos, kad dārzā rokas ir netīras un negribas smērēt baltos taustiņus.

Apkopojot dažos teikumos visu iepriekš rakstīto, jāsaka, ka MSI Wind U120H ir kvalitatīvs un noderīgs produkts, ja meklējat nelielu datoru, ko ņemt līdzi komandējumos vai atpūtas izbraucienos. Iespējams, kādu atbaidīs salīdzinoši augstā cena, kas dažādā komplektācijā svārstās no 280 līdz 350 latiem. Tā kā netbūku parasti pērk kā otro aiz jaudīga, darbspējīga galddatora vai klēpjdatora, cena nav maza. Tomēr tā nav tik liela, lai izslēgtu MSI Wind no apspriežamo kandidātu saraksta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

MSI Wind U120H

Plusi

Pieslēgums internetam caur mobilo sakaru tīklu

Spilgts, gaišs ekrāns, labi redzams saulē

Sejas atpazīšanas funkcija

Mīnusi

Salīdzinoši vājš akumulators

Tastatūra un skārienpaliktnis šķiet saspiesti, ilgstošai rakstīšanai nepiemēroti

Dārgs uz citu netbūku fona

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko