Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

E-grāmatu lasītājs Pocketbook 301 saprot latviski

Grāmata. Priekšmets, kas savā klasiskajā izpratnē šodien ir kritis dziļā nežēlastībā, jo internets ir daudz vilinošāks ar momentāno pieejamību un informācijas pārbagātību. Taču elektroniskai lasāmvielai ir trūkums – proti, to drukāt ir neērti, bet lasīt no ekrāna – grūti, jo izgaismotais ekrāns pēc ilgstošas raudzīšanās tajā rada ne visai patīkamas sajūtas acīs. Kāda ir izeja? E-lasītājs!

Tā ir elektroniska ierīce, datora brālēns, planšete ar ekrānu un minimālu pogu komplektu. Galvenā atšķirība no datora – e-lasītāja ekrāns nav ne LCD, ne LED, ne kāds cits plakano ekrānu paveids, bet gan e-ink jeb elektroniskā tinte. Šis tehnoloģiju brīnums ir atsevišķa raksta vērts, tāpēc šeit pieminēšu vien, ka elektroniskās tintes ekrāns izskatās gluži kā apdrukāta papīra lapa, tas neizstaro gaismu un ir acīm tikpat draudzīgs kā grāmata vai avīze. Tur arī ir tā sāls.

Šobrīd e-lasītāji strauji kļūst populāri, jo pēc pagājušā gada nogales Amazon spožajiem panākumiem sava lasītāja Kindle pārdošanā pasaule ir noticējusi e-lasītājam: pagājušonedēļ CES starptautiskajā izstādē tika prezentēta virkne jaunu e-lasītāju modeļu. Tiesa, reti kurš nonāks līdz mūsu veikalu plauktiem, tāpēc mums radās interese par teju vienīgo Latvijā oficiālā pārdošanā esošo e-lasītāju – Pocketbook 301, kuru lepni reklamē dižgrāmatnīca Valters un Rapa. Turpinājumā – šī lasāmrīka detalizēts apskats.

Kas tas ir?

Pocketbook 301 ir e-lasītājs no mazpazīstama ražotāja – šis fakts daudziem rada šaubas par šīs ierīces kvalitāti. Uzlīme e-lasītāja aizmugurē liecina par saistību ar Taivānas Netronix (oriģinālais produkta nosaukums ir EB-600), taču programmatūra izstrādāta Ukrainā sadarbībā ar letiņiem. Galarezultāts – latviski “runājošs” e-lasītājs ar sekojošiem parametriem:

- 6 collu E-ink Vizplex ekrāns, kas spēj attēlot 8 toņu pelēkas krāsas saturu;
- 400 Mhz Samsung procesors;
- 64Mb operatīvā atmiņa;
- 512Mb iebūvētā lietotājam pieejamā atmiņa + iespēja ievietot SD atmiņas karti;
- e-lasītājs saprot lasāmvielu FB2, TXT, PDF, DJVU, RTF, HTML, PRC, CHM, EPUB, DOC, TCR, FB2.ZIP formātos, kā arī JPEG, BMP, PNG un TIFF formāta attēlus;
- mini-USB pieslēgvieta (caur to notiek arī akumulatora uzlāde);
- MP3 audio atskaņošana uz austiņām caur 2.5mm stereo spraudni;
- 118x188x9.5mm izmēri;
- 174g svars.

Dizainā – ieturēta pieklājība

Pocketbook 301 ierodas pie mums iepakots skaisti zaļā kartona kastītē, kuru atveram – un tur jau tas ir – necila izskata piezīmju grāmatiņas izmēra ierīce ar gaiši pelēku ekrānu. Korpusa melnā virsma pieskaroties šķiet viegli gumijota, turklāt uz matētā pārklājuma, tāpat kā uz ekrāna, nepaliek redzami pirkstu nospiedumi. Pocketbook pārsteidz ar plānumu un nelielo svaru un, lai arī dizaina konkursos šis e-lasītājs diez vai uzvarētu, kopskats ir pieklājīgs, montāžas kvalitāte – laba.

Atšķirībā no dažiem citiem e-lasītājiem, Pocketbook nelepojas ar pilnu teksta ievades tastatūru, šeit priekšpusē ir tikai viena vienīga virzienpoga ar apstiprināšanas taustiņu vidū. Pārējās pogas izvietotas uz lasītāja malām: augšā ir ieslēgšanas poga, labajā pusē – teksta palielināšanas un samazināšanas pogas, pa kreisi – atskaņotāja, galvenās izvēlnes, “atpakaļ” un “dzēst” funkciju pogas. Korpusa malās izvietotās pogas ir maziņas un cietas, turklāt to virsma nav tik reljefa, lai pogas būtu lietojamas bez skatīšanās – nedaudz neērti. Virzienpoga gan ir pamatīga un stingra, ar to problēmu nav.

Lēnā tinte un latviešu valoda

Ieslēdzot Pocketbook, ekrāns nomirgo un parādās simboliska grāmatu kaudzīte ar datorpeli līdzās, bet pēc vairākām sekundēm parādās vai nu galvenā izvēlne, vai arī iepriekš lasītā grāmata lappusē, līdz kurai bija izlasīts – atkarībā no uzstādījumiem. Visa lietotāja saskarne ir kvalitatīvi latviskota – tas ir liels pluss šai ierīcei, ja salīdzina ar konkurentiem.
Vispār pirmais iespaids ir pretrunīgs. Pārsteidz attēla, ja tā varētu teikt, dabiskums – ekrāns neizstaro gaismu un ekrānā redzamais tiešām izskatās uzdrukāts uz pelēcīga papīra. Mazāk pozitīvas pārdomas raisa ekrāna reakcijas laiks – pie darbībām ar izvēlnēm ekrāna saturs nomirgodams mainās aptuveni pussekundi ilgi, kas neviļus rada asociācijas ar aizvēsturiskiem portatīvajiem datoriem. Taču tāda ir elektroniskā tinte, tās reakcijas laiks ir tālu no moderno LCD ekrānu zibenīguma. Jāpierod.

Saprotami un konfigurējami

Pocketbook 301 funkcionalitāte nav diži plaša. Ierīcē papildus instalētas dažas lietojumprogrammas un spēles, audio atskaņotājs, vienkāršs kalendārs un angļu-krievu vārdnīca, taču galvenais uzsvars likts uz grāmatām, kuru saraksts atrodams sadaļā “Grāmatas” un sastāv no apvienotiem iebūvētās atmiņas un SD kartes katalogiem. Darbības ar izvēlnēm un iestatījumiem notiek ar virzienpogas palīdzību, lietotāja saskarne ir labi saprotama un intuitīvi uztverama. Traucē vienīgi e-lasītāja “domīgums” - teksta failu atvēršana notiek ar dažu sekunžu aizturi, bet apjomīgāki faili veras pat ilgāk; šeit jāatzīmē programmatūras izstrādātāju aizkustinoša uzmanība, jo pie lielu materiālu atvēršanas ierīce informē, ka atvēršana var notikt tik un tik ilgi, kā arī, kas jādara, ja apnīk gaidīt.

Patīkami, ka Pocketbook piedāvā plašas konfigurācijas iespējas: ir iespējams orientēt ekrāna saturu jebkurā no četriem virzieniem, var izvēlēties teksta fontu un izmēru, pieejami pat dažādi izvēlņu stili, nemaz nerunājot par specifiskākām manipulācijām ar teksta kodējumiem un tamlīdzīgi. Arī virzienpogas iespējas tiek izmantotas maksimāli, piešķirot funkcijas ne tikai visiem spiešanas virzieniem, bet arī definējot operācijas katras pogas ilgstošākai nospiešanai.

Lasīt ir viegli!

Lasīšana. Atklāti sakot, biju patīkami pārsteigts. Teksta lasīšana neradīja ne mazākās grūtības redzei, kas, ņemot vērā arī plašās teksta izskata konfigurācijas iespējas, ir lieliski. Lai arī teksts ir nevis melns uz balta, bet gan tumšpelēks uz gaišpelēka, lasīt ir viegli, asums un kontrasts tikai nedaudz atpaliek no drukātiem materiāliem. Ekrāna izšķirtspēja ir pilnīgi pietiekama un burti nemaz neizskatās graudaini, bet skata leņķis ir tāds kā papīram – attēla toņi vai kontrasts nemainās atkarībā no tā, cik slīpi uz to skatāties.

Lai arī ekrāns ir matēts, tajā zināmos apstākļos jums aiz muguras esošs gaismas avots var radīt traucējošu atspīdumu. Atspīdums pielīdzināms tam, kādu esam redzējuši spīdīgajās žurnālu lapās, taču ir atšķirība – e-lasītāja ekrāns ir plakans, tāpēc to viegli pagriezt tā, lai atspīdums netraucē.

Atsevišķs jautājums ir ekrāna izmērs. 6 collas nav daudz, taču pilnīgi pietiekami, ja jālasa TXT, DOC, RTF vai cits formāts, kur teksts atkarībā no burtu izmēra atbilstoši izkārtojas ekrānā (lappusē). Grūtāk ir ar PDF formātu, kurš savā ziņā līdzīgs attēliem, jo teksts tiek palielināts kopā ar lapu, saglabājot teksta izvietojumu lappusē. Tādējādi PDF dokumenti mazajā ekrānā lielākoties tiek parādīti ar sīkiem burtiņiem, bet palielināšana draud ar teksta malu pazušanu aiz ekrāna malām. Nedaudz palīdz satura pagriešana ekrānā “ainavas” formātā, taču īsti ērti nav joprojām. Jāsecina, ka PDF formātam ērtāks būtu lielāks ekrāns, taču Pocketbook 301 pluss ir izmēri – to var ielikt pat lielākā kabatā. Trakoti parocīgi.

Vēl dažas piezīmes

Pocketbook bez problēmām rādīja tekstu gan latviešu, gan krievu valodās dažādos teksta kodējumos. Sākumā laikam aizmirsu pieminēt, ka e-tintes būtiska īpašība – attēla rādīšanai nav nepieciešama enerģija, tā vajadzīga tikai ekrāna satura izmainīšanai. Ražotājs min, ka ar vienu uzlādi ierīce darbosies mēnesi un man nav pamata neticēt. Lielākai enerģijas ekonomijai Pocketbook pēc noklusējuma automātiski izslēdzas pēc 10 dīkstāves minūtēm, taču šis lielums ir konfigurējams un arī ar atslēgtu automātisko izslēgšanos trīs dienu laikā izmaiņas akumulatora rādītājā tā arī nepamanīju (kaut arī teksts ekrānā bija redzams visu laiku).
Visbeidzot – komplektā iekļauti arī stilīgi ādas vāciņi, kuros Pocketbook 301 izskatās ārkārtīgi glauni.

Kam tas der?

Neraugoties uz skanīga vārda trūkumu, Pocketbook 301 ir kvalitatīva e-lasīšanas ierīce un man neradās pamats apšaubīt šī e-lasītāja uzticamību. Ja arī Pocketbook 301 dizains ir ne vairāk kā tikai pieklājīgs, funkcionalitāte ir apmierinoša un konfigurācijas iespējas - lieliskas, turklāt visa lietotāja saskarne ir kvalitatīvi latviskota un labi saprotama. Būtiskākais mīnuss – cena. Par aptuveni 200 latiem, no kuriem sākas Pocketbook 301 cena Latvijā, var iegādāties tīmekļdatoru, kuram gan nav elektroniskās tintes ekrāna, toties pielietošanas iespējas ir ievērojami plašākas. Jādomā, ka, lai šādi Pocketbook gūtu panākumus Latvijā, vai nu to cenai jābūt zemākai, vai arī jābūt būtiskai pievienotajai vērtībai – iespējai piepirkt elektroniskas grāmatas (latviešu valodā!) par zemākām cenām vai tamlīdzīgi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Pocketbook 301

Plusi
+ ērti un viegli lasīt (materiālus, kuru formāts pieļauj teksta pielāgošanos ekrāna izmēram)
+ kompakti izmēri
+ latviskota lietotāja saskarne
+ plašs teksta formātu atbalsts
+ korekti rāda tekstu latviešu un krievu valodās
+ labas konfigurācijas iespējas

Mīnusi
- mazs ekrāns
- ne sevišķi ērtas uz malām izvietotās funkciju pogas

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko