Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Kaut mazliet garlaicīgs, Golf VI atkal ir labākais

Volkswagen ļaudis savu veikumu raksturo īsi - "the best of all times" jeb visu laiku labākais Golf. Pavisam neraksturīgi vāciešiem ar viņu garajām runām un sakāpinātajiem paziņojumiem. Par godu tik svarīgam notikumam kā jauns VW Golf modelis propagandas plūdos būtu vai jānoslīkst, bet nekā - "best ever", un viss.

Jaunā Golf testos Īslandē runas bija īsas un maršruti gari, tomēr vienu reizi oficiālajiem runātājiem mēle sametās gan. Vāciešu nelabojamā aizraušanās ar kilometru gariem salikteņiem kopā ar mārketinga nodaļas nozombētajiem prātiem ģenerējusi jaunu jēdzienu autoindustrijā - Golffuhlfaktor. Salīdzinot ar dēmonisko bezsakaru Constantinopolitanischerdudelsackspfeifenmachersgesellschafft!, ar ko Marka Tvena izdomātais jeņķis karaļa Artura galmā satrieca pīšļos galma burvi Merlinu, izklausās pēc kā nevainīga - "galda teniss" vai - sliktākā gadījumā - "futbola trakums". Taču paturiet prātā, ka teitoņi atbildīgi arī par tādiem fonētiskiem šedevriem kā Messerschmitt un Ratlosigkeit. Un tagad arī par Volkswagen Golf, par kuru labāka nav bijis, un kura dēļ izfantazēts šis "golfa izjušanas faktors" vai īsāk - Golf faktors.

Versija 5.5

Turpinot brīnišķīgo tradīciju, ka katrs nākamais modelis ir iepriekšējā kopija, jaunais automobilis ir nekļūdīgi atpazīstams kā Golf. Pretēji izplatītajam priekšstatam labākie dizaineri saņem pasakainu piķi ne jau par automašīnu, kurai priekšu nevar atšķirt no aizmugures (tādu prot uzzīmēt gandrīz katrs), bet gan par spēju iesaiņot nopelniem bagāta modeļa pamatvērtības jaunā kastītē. VW dizaina pāvests Valters da Silva un pirmais bīskaps Klauss Bišofs (rakstās kā Bischoff, bet nav tālu no angļu Bishop) sakās iedvesmojušies no Golf I un Golf IV. Tāpēc Golf radiatora reste atkal ir šaurāka (zemāka) par lukturiem, un platais aizmugurējais jumta balsts, kas sasniedza savu pilnību 4.golfā, noslīpēts līdz absolūtismam. Lai gan Golf VI ir pirmais modelis 34 gados, kas saņem jaunu modeļa nosaukumu, zem bleķiem faktiski būdams Golf V, paši bleķi, izņemot jumtu, ir pilnīgi jauni. Unm pat ja tā nav godīgi, tad ko VW bija darīt? Nosaukt mašīnu par Golf 5.5 kā datorprogrammu?

Aizmigt Golfā

Volkswagen stoiskā mierā atvaira uzbrukumus un neērtus jautājumus. Pakaļējie lukturi izskatās līdzīgi Touareg? Tā arī jābūt, tiem ir labāka gaismasspēja, un tie pasvītro automašīnas izaugsmi. Vērtīgākais ieguvums no jaunās optikas gan ir astoņas reizes lielāks pagrieziena signāls, jo oranžā actiņa Golf V pēcpusē saulainās dienās nereti palika nesaskatāma kravas auto un trolejbusu vadītājiem. Kopš Passat CC un Scirocco iznākšanas Golf salons izraisa tikai patīkamas žāvas - viss no stūres līdz klimata sistēmai jau ir redzēts, aptaustīts un labs. Viens no galvenajiem uzdevumiem bijis panākt bezprecedenta skaņas izolāciju, un tas realizēts ar papildu laminētiem stikliem un jauna tipa durvju blīvgumijām. Vēlme nodemonstrēt šo sasniegumu lielā mērā izskaidro testu norisi Īslandē, kur slikts laiks, kā mēdz teikt, iekļauts cenā, nevis maigajā Dienvideiropas klimatā. Gluži vienkārši Īslandē ir tik raupjš asfalts kā nekur citur. Golf iekšā patiešām ir ļoti kluss, taču pilnai pārliecībai pagaidīsim testu Latvijā. Kopumā Golf interjers iznācis tik perfekts, ka tajā var pat aizmigt. Volkswagen nav iebildumu, jo lāzera vadīta cruisecontrol neļaus ietriekties benzīnvedējā, bet pēcāk jūs visiem stāstīsiet, ka pamodāties Phaetonā. Jebkurš Golf VI salīdzinājums ar tautas limuzīnu Volfsburgas ausīm skan kā mūzika, un, respektējot cenu atšķirības, pat nav tālu no patiesības.

Nedzirdēt dīzeli

Izvēloties automašīnas testu parkā, nekāds "enik - benik - sikel - sā" neiznāk, jo pieejami tikai trīs varianti. Un pēc piecām minūtēm vairs tikai divi, jo golfi ar 2 litru TDI dīzeli pazūd momentā. To var saprast - visiem gribas dzirdēt, vai commonrail dīzelis ir dzirdams salonā vai nav. Runā, ka nav. Mums paliek divi TSI motori, dzinējs ar 1,4 litriem un 122 ZS, kā arī versija ar 160 ZS un septiņpakāpju DSG kārbu. TSI dzinēju triumvirātu vainagos resnākais no visiem TSI, taču divu litru 211 ZS turbomotors paredzēts ekskluzīvi Golf GTI. Caurmērā dzinēju degvielas patēriņš samazināts par gandrīz trešdaļu, taču ir lielas aizdomas, ka lielākā daļa no šiem 28% norakstāma uz TDI plejādi. Divu litru motora 110 ZS versija patiešām solās būt superekonomiska - 4,5 l/100 km. TSI benzīna motori pat ar septiņiem automātiskiem ātrumiem neprot būt tik taupīgi. Īslandes pakalnos un lietusgāzēs rūpīgi iekoptie 6,3 l/100 (tikpat, cik uz papīra! Tā gadās reti!) ātri pāraug vidēji astoņos litros, turklāt lielākas slāpes moka tieši mazjaudīgāko motoru, kam ir tikai turbīna, bet nav kompresora atbalstam pie zemiem apgriezieniem. Ak jā - kā tad jaunais auto brauc? Nevainojami kā vienmēr. Lidmašīnas lido, golfi - brauc.

Baznīcas motors

Ņemot vērā kolosālo masveidīgumu, Golf atšķirībā no kupejas Scirocco ir arī benzīna motori bez kompresoriem. Daudzviet uzsvērtā bāzes cena zem 15 000 eiro attiecas uz draudzes ērģelnieka automašīnu ar 1,4 litru 80 ZS motoru, ar kuru neesmu braucis un arī īpaši nealkstu. Taču savam liktenim neizbēgt - mazais motors būs iecienīta autonomu izvēle. Trendline un Comfortline izpildījumā pieejams arī mūžvecais 1,6 litru 102 ZS motors, kas sevi jau atpelnījis tik daudz reižu, ka to vajadzētu uzstādīt automašīnās par velti. Golf VI dzinēju klāsts tiks papildināts ar lētākiem dīzeļiem, taču jāņem vērā, ka skaistu Golf Highline turpmāk varēs iegādāties tikai ar dārgajiem motoriem un pēc vēlēšanās - ar DCC adaptīvajiem amortizatoriem, kas mums tā iepatikās Scirocco, un Park Assist automātisko novietošanas sistēmu, kas iepatikās mazāk, bet arī maksā ap 800 eiro. Paldies, nevajag? Nu, respect, bet ESP un septiņi airbagi ir standartā, un par 600 eiro var iegādāties pirmo "lēto" krāsu radionavigācijas iekārtu no Volkswagen un nekārdināt zagļus ar stiklam pielipinātu TomTom.

***

Volkswagen Golf VI

J J J J Dizains

J J J J J Tehnika

J J J J J Komforts

***

VW Golf 1.4 Trendline 14 500 (eiro)

VW Golf 1.4 TSI Comfortline 17 350

VW Golf 2.0 TDI Highline 20 970

***

Konkurenti

Te vajadzētu būt Opel Astra, taču tos aizēno jaunā Renault Megane. Pilna ar jaunām tehnoloģijām, tā uzlaiko lielās Laguna drēbes - un tās der. Megane 3 nespēj būt tik nopietna kā Golf, taču vairs nemēģina savienot uzvalku ar zeķbiksēm.

***

Toyota Auris bieži tiek dēvēta par japāņu golfu, kas nav taisnība, jo Golf var būt tikai viens. Auris ir izcils konkurents kvalitātes, drošības un funkcionalitātes ziņā, taču kaitina ar lētu dizainu, prastām braukšanas manierēm un gaisā saslietu stāvbremzes sviru.

***

Ar visām iespējamām virsbūvēm, neskaitāmiem dzinējiem, atjaunotu dizainu un piecām zvaigznēm crash testos Ford Focus kā allaž min golfam uz papēžiem. Taču, ja ģimenē ir švaki ar automātiskajām pārnesumkārbām un paneļa plastmasa piekāpjas Hyundai i30, VW paliek nesasniedzams.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 4.10.2024.

Alkoholiķu kompānija daudzdzīvokļu mājas pagalmā izskatījās tā, it kā viens no viņiem būtu aizgājis pakaļ futbolbumbai un viņi viņu gaidītu 30 gadus.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko