Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Kompaktas fotokameras ar lielu optiskās tālummaiņas funkciju

Sensenos laikos, kad fotokamera vēl tikko kļuva pa īstam pārnēsājama, optika ar fokusa attāluma maiņas jeb zūma iespēju bija pilnīga eksotika. Fotogrāfijas entuziasti un pat profesionāļi zūmoja ar kājiņām vai arī nēsāja līdzi lērumu dažāda fokusa garuma objektīvu, kuri komplektā ar tālaika fototehnikas saprāta trūkumu padarīja cienījamu ikvienu, kurš spēja uzņemt kaut cik saprotamu fotogrāfiju.

Vēlāk inženieri radīja objektīvus ar maināmu fokusa attālumu, tādējādi stipri vien atvieglojot nelaimīgo knipsētāju dzīvi. Tomēr objektīvi ar zūmu izrādījās stipri vien komplicēti, tajos nācās pielietot lielāku skaitu lēcu, kas, savukārt, atstāja ietekmi uz attēla kvalitāti. Šodien tehnoloģijas ir būtiski mainījušas fotogrāfijas nozari, tomēr optikā progresa ir maz – objektīvi ar optisko tālummaiņu joprojām nozīmē kompromisu starp iespējām un attēla kvalitāti, turklāt – jo lielāks zūms, jo vairāk potenciālu problēmu ar attēlu. Tādējādi lielas optiskās tālummaiņas objektīvi savu mērķauditoriju atrod tur, kur pārnēsējamība ir svarīgāka par attēla kvalitāti, un šeit nav labāka piemēra par kompaktkamerām.

3x, 5x, 7x? Tik daudz spēja kompaktās fotokameras daudzus gadus, lielākus skaitļus atstājot izmērā lielāku entuziastiem domātu “amatieru fotokameru” ziņā. Taču šodien arī kompaktkameru dārziņā dzīšanos pēc megapikseļiem ir nomainījis zūma trakums un kompakta, kabatā viegli ieslidināma fotokamera nereti spēj nodrošināt 10 un pat vairāk-kārtīgu optisko tālummaiņu. Vai no tā ir jēga? To lūkojām noskaidrot, apskatot dažas no šī segmenta fotokamerām: Samsung WB550 , Olympus Mju 9000 un Canon SX200 IS.

Samsung WB550

Samsung kompaktzūmu kategorijā ir iesācēji – WB550 ir tikai otrais korejiešu ražotāja rīks mūsu apskatāmajā kategorijā. Tas gan nenozīmē, ka fotokamera ir slikta – tā nepavisam nav.

WB550 trumpis ir no priekšteces saglabātais 24mm platleņķis – īpašība, kas 10x palielinājumu gan padara mazāku nekā konkurentiem, toties nepiezūmotā variantā ļauj ietvert kadrā daudz vairāk apkārtējās pasaules. Jārēķinās gan, ka 24mm platleņķis arī zināmā mērā deformē bildi, taču šo īpatnību var padarīt par lielisku efektu, tverot ainavu no neparastākiem rakursiem, piemēram, zemāka skatu punkta. Šis optiskais risinājums kopā ar visnotaļ efektīvu optisko stabilizāciju ļauj WB550 izskatīties lieliski konkurentu vidū.

WB550 korpuss nav īpaši atšķirīgs no priekšgājējas – šķiet, ka būtiskākās izmaiņas skārušas gumijoto uzliku priekšpusē. Korpusa ergonomika ir teicama, turēt fotokameru ir ērti un droši, arī pogas ir tieši tur, kur sagaidāt. Režīmu izvēlei palīdz retro stilā ieturēts ritentiņš, bet tālummaiņas svira pievienota gredzenam ap slēdža (bildējamo) pogu – ērts, pārbaudīts risinājums. Ieslēdzot fotokameru, ieslēgšanas pogu aptver skaists zils gaismas aplītis.

Arī WB550 vadībā inženieri kardinālus jaunumus nav ieviesuši; tas ir tikpat labi cik slikti, jo Samsung, lai arī šoreiz spējis atturēties no eksotiskiem eksperimentiem ar fotokameras vadību, saglabājis savu īpatnējo pieeju vadības koncepcijai, proti, virzienpogas vidū, kur parasti atrodas pieeja ātrajai konfigurācijai, Samsung gadījumā atrodas izeja uz izvēlni, kura, starp citu, ir latviešu valodā Atsevišķa poga E veltīta fotogrāfijas stila izvēlnei, kas ļauj ātri piekļūt bildes krāsu gammas un krāsu siltuma koriģēšanai, paredzamo rezultātu tūlīt attēlojot uz ekrāna.

Vēl viens mantojuma elements no iepriekšējā modeļa ir poga tiešai pieejai ekspozīcijas kompensācijai (to var nokonfigurēt arī sensora jutības ISO vai baltās krāsas balansa kontrolei). Tiem, kas ir nemierā ar automātikas ne vienmēr precīzo darbību, šāda poga šķitīs ļoti ērta, jo citām kamerām minētie parametri izmaināmi tikai ar secīgu vairāku pogu nospiešanu.

WB550, tāpat kā konkurenti, satur arī sejas, smaida un mirkšķināšanas noteikšanas iespējas. Interesanta īpašība ir kadra uzstādītājs: kad gribat, lai jūs kāds cits nofotografē ar “kaut ko” fonā, varat bez sevis veikt vienu uzņēmumu, kura malas saglabājas redzamas uz ekrāna. Tad cits, kuram iedosiet fotokameru sevis nobildēšanai ainavā, zinās, kā jākadrē attēls.

Samsung WB550 sniegtā attēla kvalitāte ir laba, attēli ir pareizi eksponēti un ar patīkamu krāsu gammu. Vājākā apgaismojumā atsevišķos gadījumos var rasties grūtības ar autofokusa darbību, kā arī attēla detalizāciju var nākties upurēt mazāk “trokšņaina” attēla labā. No labās puses sevi parāda optika, kas dod labu pamatu kvalitatīviem attēliem.

Vērtējums:

Dizains: 8

Ergonomika, lietošanas ērtums: 9

Funkcijas: 8

Attēlu kvalitāte: 8

Cena: 7

Olympus Mju 9000

Mju ir ievērojami kompaktāka par pārējām šeit apskatītajām fotokamerām. Gluži neticami, ka Olympus inženieri pamanījušies 10x tālummaiņu iestūķēt tik kompaktā korpusiņā, kuram līdzās konkurentes izskatās diezgan būdīgas. Aplūkojot tuvāk, pamanām atšķirību optikā – Olympus objektīvs veidots no trim teleskopiski izbīdāmiem segmentiem, bet konkurentiem – no diviem.

Ja kompakts, tad kompakts – Mju 9000 korpuss ir diezgan plakans, bez ergonomiskiem izvirzījumiem vai apaļumiem. Drošam satvērienam kalpo asas kantītes, tomēr cietā plastmasa zem īkšķa liek kavēties patīkamās atmiņās par Samsung gumijas uzlikām. Būtisks trūkums šis nav, tomēr kamera tīri subjektīvi šķiet “lētāka”. Paprastas šķiet arī cietās plastmasas podziņas, kuru vidū ir virzienpoga - caurspīdīga ar fonā iedrukātām piktogrammām, tā izskatās lēti uz konkurentu fona. Pogas grab.

Mju 9000 vadība ir diezgan tradicionāla. Īpatnēja ir tālummaiņas poga, kura realizēta kā pabīdāms puļķītis fotokameras virspusē – ir pa rokai un lietojams, tomēr šķiet neērtāks nekā konkurentu risinājums. Olympus tālummaiņas puļķītis ir arī mazs un slidens.

Mju izvēlnes ir latviešu valodā un ierastā Olympus stilā – ar joprojām nepievilcīgo ikonu ekrānu galvenās izvēlnes sākumā. Dziļākas izvēlnes un arī ātro parametru izvēlne tomēr ir gana pārskatāmas un ērtas. Patīkama ir iespēja attēlu ietekmējošo parametru izmaiņu rezultātu tūliņ redzēt uz ekrāna bez nepieciešamības vispirms uzņemt jaunu fotogrāfiju.

Olympus, šķiet, darbojās visātrāk no visām trim apskata fotokamerām, ja nerunājam par laiku, kuru prasa uzņemtā attēla ierakstīšana atmiņas kartē. Šķiet, ka šeit Olympus atkal klūp pār nevēlēšanos atteikties no nu jau eksotiskā xD standarta atmiņas kartēm, kurām lēns ieraksta ātrums bieži ir raksturīgs. Tiesa, ar īpaša adaptera palīdzību iespējams izmantot arī microSD atmiņas kartes.

Interesanta Mju 9000 īpatnība ir Beauty režīms, kurš veic attēla apstrādi turpat fotokamerā, padarot gludāku portretējamā indivīda ādu, kā arī izceļot acis ar dažiem attēlu apstrādes trikiem. Tiem, kas nav lielos draugos ar attēlu apstrādes programmām, Beauty iespēja patiks.

Olympus Mju 9000 attēlu kvalitāte ir apmierinoša. Krāsu gamma ir laba un ekspozīcija kā nākas, taču varētu vēlēties vairāk asuma, vairāk kvalitātes, kuru nosaka tieši objektīvs – šeit kļūst redzams, ko maksājusi 10x tālummaiņas optikas iestūķēšana tik mazā korpusiņā. Tomēr vairumam dzīves gadījumu un ģimenes fotoalbuma vajadzībām Mju 9000 attēlu kvalitāte derēs itin labi.

Vērtējums:

Dizains: 7

Ergonomika, lietošanas ērtums: 7

Funkcijas: 8

Attēla kvalitāte: 7

Cena: 8

Canon SX200IS

Canon izmēros pielīdzināma Samsung WB550, taču satur varenāku objektīvu ar 12x optisko tālummaiņu. SX200IS optika sākas no klasiskiem 28 milimetriem – vidējs platleņķis, kurš būs pietiekams lielākajai daļai dzīves situāciju.

Canon SX200IS var lepoties ar lieliska dizaina korpusu – tas ir stilīgs, inovatīvs un pārdomāts. Aparāta silti gaišpelēkā samtaini matētā virsma ir patīkama pieskārieniem un rada sajūtu, ka rokās turat patiesi kvalitatīvu mantu; turēt fotokameru ir ērti, pogas ir pa rokai un labi jūtamas. Tikai hromētā uzlika labajā galā mazliet rada sajūtu, ka korpuss ir slidens un var izkrist no rokām.

Ieslēdzot fotokameru, augšpusē ar klusu klakšķi izbīdās zibspuldzīte neatkarīgi no tā, vai to vajadzēs vai nē. No vienas puses, tā traucē kreisās rokas pirkstiem, bet no otras puses – to var bez piepūles un nesalaužot ar pirkstu iespiest atpakaļ korpusā, tādējādi automātiski atslēdzot zibspuldzes izmantojumu. Tas ir visnotaļ ērti, kad zibspuldze traucē, bet atslēgt to ar pogu palīdzību nav laika.

SX200IS režīmu ritentiņš, līdzīgi kā konkurentei no Samsung, ieturēts retro stilā un apdrukāts ar lērumu dažādu režīmu apzīmējumu. Tālummaiņas poga klasiskā Canon kompaktkameru stilā savienota ar gredzenu, kas ietver slēdža pogu. Īpatnēja ir slēdža pogas sajūta – šī poga līdz autofokusa nostrādāšanai ir jāspiež mazliet dziļāk nekā konkurentiem; tas ir sīkums, pie kura mazliet jāpierod, taču kopumā šī īpatnība problēmas nerada, jo pogas “pusgājiena” sajūta ir pietiekami laba.

SX200IS pārējā vadība organizēta klasiski, ja neņem vērā, ka virzienpogu korpusa aizmugurē ietver plats grozāms aplis. Tā izmantošana gan ir brīvprātīga (var iztikt bez), kas arī labi, jo gredzens nav sevišķi ērti lietojams.

SX200IS izvēlnēs sastopam jaunu jaunu, svaigu izvēlņu dizainu ar gaisīgām toņu pārejām – izskatās labi, taču izvēlnes nav ļoti intuitīvi lietojamas, kas sevišķi sakāms par ātrās konfigurācijas izvēlni.

Fotografējot secinām, ka optiskā stabilizācija ir ļoti efektīva – galvas tiesu pārāka kā dažai labai konkurentei. Padomāts par uzņemto attēlu pārlūkošanas režīmiem, sevišķi noderīgs ir fokusa pārbaudes režīms, kurā automātiski tiek palielināts attēla fragments, uz kuru fotokamera automātiski nofokusējās attēla uzņemšanas brīdī.

No ārēji tik labi nostrādātās fotokameras sagaidām labu attēlu kvalitāti un tāda tā arī ir – Canon vienmēr ir vairāk vai mazāk turējies līmenī attēlu kvalitātes ziņā. Krāsas varbūt nav tik siltas un acij tīkamas kā dažam labam konkurentam, toties gamma ir patiesa un kopumā attēlu kvalitāte ir lieliska.

Vērtējums:

Dizains: 9

Ergonomika, lietošanas ērtums: 7

Funkcijas: 9

Attēla kvalitāte: 9

Cena: 7

Slēdziens

Uzvaras laurus mūsu apskatā plūc Canon ar SX200 IS; šis lēmums nebija grūts, jo SX200 lieliski izskatās, lieliski darbojas un sniedz labas kvalitātes attēlus – pie šāda snieguma nelielas grūtības lietojamībā tāds sīkums vien ir un labprāt noticam, ka īpatnējās izvēlnes un ne sevišķi funkcionālā ritināmā gredzenpoga pieder pie meklējumiem labākas nākotnes vārdā.

Tikai nedaudz atpaliek Samsung WB550 – lieliska fotokamera ar teicamu optiku. WB550 tikai mazliet padevās Canon “gudrībā” un attēlu kvalitātē, tāpēc arī uzskatāma par labu izvēli, turklāt ir nedaudz lētāka.

Olympus Mju 9000 varbūt nav pati glaunākā fotokamera savā kategorijā, taču iepriecina ar saviem ārkārtīgi kompaktajiem izmēriem un interesantām funkcijām – varbūt tieši šie faktori kādam būs svarīgāki par pārējo konkurenšu nelielo pārākumu attēla kvalitātē vai ergonomikā.

Konkurence

Kompaktkameru tirgū valda sīva konkurence un meklējumi labākās kabatā ieliekamas fotokameras iegādei var būt izmisumu raisoši – dažādu modeļu ir bezjēdzīgi daudz. Taču pietiek izvirzīt mazliet specifiskākas prasības – kā lielāku optisko tālummaiņu – un konkurence ievērojami sarūk: kompaktkameru ar desmit un vairāk-kārtīgu zūmu uz kopējā fona ir ļoti maz. Blakus šeit apskatītajām kamerām no zināmākajiem ražotājiem būtu vērts pieminēt vien Panasonic, kas visu šo “kompaktzūmu” jezgu uzsāka un joprojām ir ļoti labā formā ar šobrīd aktuālajiem TZ6 un TZ7 modeļiem, kā arī Sony ar CyberShot DSC-H20, kura ne tikai ir visnotaļ laba fotokamera, bet ir arī lētāka par vairumu konkurentu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko