Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Parīzes karstais saraksts

Sešas Francijas galvaspilsētas vietas, kurās smelties radošu enerģiju, lai nepazustu lielpilsētā un iedvesmotos no jauna

Merci

111 Boulevard Beaumarchais

Jūs varat izlaist Eifeļa torni, bet Merci apmeklējums Marē ziemeļu vēsturiskā rajona Haut Marais sirdī ir teju obligāts. Joprojām viens no labākajiem konceptveikaliem pilsētā ar stilīgu lietoto grāmatu tirgotavu kafejnīcā. Šeit tiek piedāvātas kārdinošākās mājas lietas, mode un aksesuāri. Vieta, kur ik reizi iespējams atrast svaigumu dizainā, jo te kuplā skaitā pārstāvēti daudzi jaunie dizaineri no visas pasaules. Raibu raibā publika, kas apmeklē Merci, veido pati savu modes mēli, iedvesmo dzīves krāsainībai un mudina uzdrīkstēties domāt "ārpus kastes". Veikala nosaukums ir kā pateicība dzīvei, talantam un radošajiem prātiem, kas ļauj Merci nemainīgi saglabāt autentiskuma elpu.

 

Maison Plisson

93 Boulevard Beaumarchais

Pāris soļu attālumā no Merci nav iespējams palaist garām delikatešu paradīzi. Filipa un Delfīnes Plisonu radītais veikals simbolizē viņu vēlmi iepazīstināt gardēžus ar labāko un svaigāko produkciju, kas nonāk veikalu plauktos tikai pēc rūpīgas pašu saimnieku atlases. Viņi dodas pie ražotājiem, degustē, izzina un tikai tad piedāvā pircējiem. Lokālās produkcijas daudzveidība žilbina acis, un mute ātri vien piepildās siekalām. Ņemiet svaigu bageti, kādu no neskaitāmajiem dažāda vecuma nogatavinātajiem sieriem, sezonālus dārzeņus, un voilà! – viss vajadzīgais piknikam, kuru var ieturēt netālajā Vogēzu laukumā, gatavs!

 

Librairie du Globe

67 Boulevard Beaumarchais

Kāpjat pāri slieksnim – un gandrīz iekrītat grāmatu pazemē! Viena no interesantākajām grāmatveikalu ieejām – tradicionālā sliekšņa vietā grīdu sedz stikls, kas dod iespēju ielūkoties grāmatnīcas pagrabstāvā. Reibinoši un vilinoši. Pazust te var uz ilgu laiku. Veikals Librairie du Globe specializējas krievu literatūrā, te ir daudz gan franču valodā tulkotu darbu, gan grāmatu oriģinālvalodā. No klasikas līdz mūsdienu aktuālajiem autoriem, plaukti pilni grāmatu pērļu, bauda acīm un garam. Veikals ir grāmatmīļu tikšanās vieta, kur pārrunāt literatūras aktualitātes un satikt plašāk atzītus mūsdienu krievu rakstniekus, kas te ir regulāri viesi. Klusinātais apgaismojums un hipnotizējošās videoprojekcijas nojauc realitātes sajūtu, un te viegli aizķerties uz vairākām stundām.

 

The Hoxton

30–32 Rue du Sentier

Nesen atvērtā naktsmītne, kas apvieno modernu urbāno vidi ar Francijas šarmu, vilina gan ar ērto atrašanos vietu (2. rajons, desmit minūšu gājiena attālumā no Tirelī un Marē), gan jauneklīgi stilīgo atmosfēru. XVIII gadsimtā celtā arhitekta Nikolā d’Orbē iespaidīgā ēka nu ieguvusi otru elpu. Atklātas autentiskas detaļas – rūpīgi restaurētas kāpnes, oriģinālā grīda un citi interjera elementi. Tas viss rada saskaņu ar mūsdienīgu dizainu. Brokastis tiek servētas papīra maisiņos un atstātas pie numuriņa durvīm – tā, lai petit déjeuner neaizņemtu ilgu laiku un ātrāk varētu ienirt pilsētas ielās. Plašajā un stiklotajā foajē valda nemitīgs burziņš, brīvdienās te pulcējas laisku pusdienu cienītāji – tās piedāvā turpat esošais restorāns –, un darbdienu vakaros tiek malkots aperitīvs plašajā dārzā (jā, pat ziemā!). The Hoxton vilina tos ceļotājus, kuri sevi labprātāk uzskata par pasaules izzinātājiem, nevis tūristiem.

 

Clamato

80 rue de Charonne

Karstākā jūras velšu vieta pilsētā – svaigie gardumi tiek piegādāti no St Jean de Luz, Concarneau, l’Ile d’Yeu. Tiek servētas savvaļas austeres – obligāti jānogaršo bagātīgā jūras velšu plate. Rezervācija netiek pieņemta, tāpēc te zum un mudž gluži kā bišu stropā. Ieteikums – iet uz ēstuvi laikus, pierakstīties rindā un, gaidot galdiņu, doties pāri ielai uz bāru Septieme Cave, kur aperitīvā izvēlēties kādu no dabīgo vīnu bagātīgā klāsta. Gan bārs, gan restorāns ir pavisam neliels, burziņš labākajās franču tradīcijās – plecu pie pleca pat svētdienas vakarā! Abas vietas kūrē trendīgākā Parīzes restorāna Septieme īpašnieks un šefpavārs Bertrāns Grebo, kam piemīt spēja piešķirt savām vietām absolūtas gastronomijas mekas oreolu. Tā kā rezervēt galdiņu Septieme ir vēl sarežģītāk nekā skatīt Monas Lizas oriģinālu bez simt cilvēku klātbūtnes, demokrātiskais Clamato ir brīnišķīga iespēja sajust Bertrāna Grebo rokrakstu un baudīt lielisku kulināriju Parīzes labākajās tradīcijās.

 

Vantre

19 Rue de la Fontaine au Roi

Mūsdienīgs bistro, kur pusdienas vai vakariņas ir svētki garšas kārpiņām. Vīnmīļi novērtēs vairāk nekā 1000 vīnu karti. Pēc maltītes vērts izlocīt kājas pastaigā gar Senmartēna kanālu, kas kļūst par vienu no stilīgākajiem pilsētas rajoniem, kurš nav zaudējis laika nobružājumu. Vērts ļauties nejaušībai, neizvirzot mērķi, – tā var uziet īstenas pērles, turklāt kanāls ir orientieris, kas neļauj nomaldīties. Apmēram reizi desmit gados kanāls tiek nosusināts, lai veiktu ģenerāltīrīšanu. Tā ir vesela izrāde, kas piesaista simtiem ziņkārīgo, gultne atklāj vispārsteidzošākās lietas – no noslīcinātiem motorolleriem līdz zelta monētām. Senmartēna kanāla savdabīgais nobružājums piesaista bohēmisku publiku, un bistro Vantre ir kā pierādījums, ka karstākās adreses nereti slēpjas rajonos, kuros mutuļo radoša izaugsme, nevis noslīpēta perfekcija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja