Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Lieliskais baleta gadsimts

Starptautiskā koncertā Operā svin Latvijas baleta simtgadi

Koncertā Lieliskais baleta gadsimts, kas Latvijas Nacionālajā operā šovakar, 19. martā, plkst. 19 ar starptautisku vērienu godinās mūsu baleta spožo vēsturi un šodienu, iemirdzēsies gan Latvijas vecmeistaru horeogrāfijas, gan mūsdienu baletmeistaru darbi.

"Simtgades laiks ir kā robežlīnija, kas ļauj atskatīties uz mūsu valsts un arī Latvijas baleta sasniegumiem. Starptautiskajā baleta koncertā Lieliskais baleta gadsimts vēlamies godināt izcilākos horeogrāfus, Latvijas baleta izaugsmes stūrakmeņus, kas veidojuši tā spilgtākās un spēcīgākās kvalitātes. Latvijas baleta vecmeistaru ieguldījums Latvijas kultūras attīstībā ir novērtēts – izcilākās baleta personības ierakstītas Latvijas Kultūras kanonā," stāsta gaidāmā koncerta mākslinieciskā vadītāja Regīna Kaupuža. Koncertu rīko Latvijas Dejas un baleta ģilde sadarbībā ar Latvijas Nacionālo operu un baletu un Baltijas valstu horeogrāfijas skolām. Ar moto "Es negribu iet prom no savām saknēm, tik smelties spēkus savai rītdienai" koncerts vienkopus pulcēs gan Latvijas Nacionālā baleta māksliniekus, gan Tallinas Baleta skolas, Lietuvas Nacionālās M. K. Čurļoņa mākslu skolas un Rīgas Horeogrāfijas vidusskolas talantus.

"Gribējās vienā koncertā sakoncentrēt pašu esenci, parādīt visspilgtākos darbus. Man tie saistīti arī ar personiskām atmiņām no tā laika, kad vēl pati dejoju uz Operas skatuves," stāsta Regīna Kaupuža. Koncerta pirmajā daļā būs skatāmi Latvijas horeogrāfijas vecmeistaru darbi – Osvalda Lēmaņa, Helēnas Tangijevas-Birznieces, Jevgeņija Čangas, Aleksandra Lemberga, Irēnas Strodes, Janīnas Pankrates, Jura Kaprāļa, Tamāras Vītiņas un Valentīna Bļinova horeogrāfijas. Savukārt otrā daļa veltīta XXI gs. baletmeistaru oriģināldarbiem – Aivara Leimaņa, Litas Beiris, Regīnas Kaupužas, Olgas Žitluhinas, Elzas Leimanes, Milanas Komarovas, Raimonda Martinova un Antona Freimana horeogrāfijām.

Latvijas baleta oficiālā dzimšanas diena ir 1922. gadā, kad tika iestudēta pirmā baleta trupas izrāde, taču darbu balets sāka līdz ar Operas dibināšanu 1918. gadā. "Šī būs baleta simtgades ieskandināšana. Vissenākā būs Osvalda Lēmaņa horeogrāfija no Dona Kihota 30. gadu iestudējuma. Šis klasiskais bolero vēl joprojām ir saglabāts kā zelta pērle un ir iekļauts arī pašreizējā iestudējumā. Būs arī ļoti efektīgs numurs no Ādolfa Skultes baleta Brīvības sakta, slavenais Grand Pas no Aleksandra Lemberga iestudētās Parīzes Dievmātes katedrāles, Emīla Dārziņa Melanholiskais valsis Helēnas Tangijevas-Birznieces horeogrāfijā un Janīnas Pankrates brīnišķīgais koncertnumurs Pūt, vējiņi!," R. Kaupuža ieskicē programmu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja