Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Arhitektūra nav priviliģēto modes lieta

Tumšs apģērbs, melni briļļu ietvari, labi atalgots darbs, pašam savs viskija plaukts un radoša brīvība ar zīmuli un papīru – tie ir tikai daži no stereotipiem, kas virmo ap arhitekta profesiju.Studiju gadiem cauri ejot, ilūzija par prestižo profesiju kļūst krāšņāka ar katru jaunu darba piedāvājumu, publikāciju, iepazīšanos ar kādu no vietējā mēroga zvaigznēm.

Un tā, līdz attopies arhitektu birojā, strādājot dienu un nakti pie tehniskajiem projektiem un gaidot, kad beidzot, beidzot būs īstais brīdis piepildīt sapni par savu biroju.Par laimi, man pietika prāta nesekot šim nevīžīgajam sapnim. Gluži otrādi – pašā pļaujas laikā izvēlējos «atkrist atpakaļ» studijās un uz laiku pamest Latviju. Vajāja sajūta, ka kaut kas nav kārtībā ar arhitekta profesiju – personību, formas un vīziju kults ņem virsroku, pārtopot nebeidzamā pavedinošu attēlu un apaļu ciparu straumē. Arhitekts palīdz realizēt arī citu nevīžīgos sapņus – par savu māju, par plašumu tajā, metropoli ar debesskrāpjiem, piesātinātu kultūras dzīvi žilbinošu prožektoru gaismā. Lepnas tautas simbolu piepildītām ambīcijām jau nebūtu ne vainas, ja vien tām nevilktos līdzi pulka ekonomisku, demogrāfisku un citu seku. Kāds tam sakars ar arhitektūru? Kredīta apjoms ir proporcionāls iekārotās viesistabas izmēram. Katrs privātmāju ciemats prasa jaunus ceļus, caurules un elektrības vadus. Jo vairāk ciematu pilsētu nomalēs, jo lielāks slogs ceļiem centrā, jo platāki tilti vajadzīgi. Jo platāki tilti, jo ērtāka autosatiksme. Jo ērtāka satiksme, jo vairāk lielveikalu ar ērtām autostāvvietām. Jo vairāk lielveikalu, jo lielāka iespēja sagaidīt tipisku Eiropas veco pilsētu centru likteni – tūristu disnejlenda bez vietējās dzīves atmosfēras. Jo vairāk jaunu debesskrāpju un laminētu dzīvokļu, jo vairāk tukšu esošo ēku…Tā varētu vēl kādu brīdi turpināt, taču negribu aizmaldīties no galvenās domas. Arhitektūra nav un nedrīkst būt priviliģēto modes lieta. Tai ir jābūt mūsu ikdienas dzīves fonam, pilsētas audeklam, ko apdzīvojam. Nedrīkstam akli piepildīt šo struktūru, neapšaubot tās leģitimitāti. Gaumes policijas apjūsmota toņu, proporciju un dizaina aksesuāru kombinācija zaudē savu jēgu applūstošu pļavu kontekstā. Tā vietā, lai vergotu sarkankoka parketam un nemitīgi augošajām benzīna cenām, mums jāiemācās novērtēt, pārvērtēt, pārkārtot un stiprināt to, kas mums jau ir tepat deguna galā.Tāpēc šobrīd es neprojektēju ēkas – vismaz, kamēr man ir izvēle to darīt. Pat elementārākā aritmētika saka priekšā, ka Latvijā ir gana ēku (atcerēsimies nesenos tautas skaitīšanas datus). Šobrīd es daru to, ar ko vajadzēja sākt jau deviņdesmitajos, ko izglītības sistēmai mums vajadzēja ieborēt jau saknē, – mācos sarunāties, izprast un «es» vietā vairāk lietot «mēs». Caur diskusiju, provokāciju, izglītību un vietējo resursu samierināšanu. Kad būsim kopīgi definējuši vērtības, izvirzījuši mērķus, tad varēsim ar pilnu krūti mesties nacionālo toņu kodu meklējumos un azartiski rindot arhitektūras sasniegumus glancētos topos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Gatavojoties Arēnas šovam, Gustavo izdod jaunu dziesmu

Mūzikas producents un izpildītājs Gustavo, gatavojoties savam līdz šim grandiozākajam un dinamiskākajam koncertšovam, kas notiks 6. decembrī Arēnā Rīga, izdod jaunu skaņdarbu Jāshēmo, informēja mūziķ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja