Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Kultūras apakšiņas

Subkultūra tiek definēta kā kaut kas otršķirīgs, bet kartupeļiem tas vērtīgākais ir apakšā, nevis ziedos, ar ko rotājās nezinošās aizgājušo gadsimtu dāmas.Muzejs taču atbilst vispārējiem standartiem par kultūru? Muzejs vispār ir iestāde, kas to vien dara kā atbilst - krājuma glabāšanas, eksponēšanas u.

c. standartiem. Bet tie mirkļi sabiedrības un muzeja saskarsmē, kas šķiet saistoši, ir tieši tie, kuros muzejs neatbilst, noslīd no šiem standartiem. Piemēram, muzejs sadarbojas ar dažādām sabiedrības interešu grupām, kuras veido ar kultūru pastarpināti saistīti ļaudis. Seno cīņu klubi nav sliktākais piemērs. Notiek bruņinieku cīņas, kurās cīnītāji pedantiski cenšas ievērot kādreizējus cīņas paņēmienu un ieroču standartus, par kuru esamību neviens no cīnītājiem nešaubās. Piedaloties šajos notikumos kā organizatoram, nākas saskarties ar gūzmu laika izraisītu pārvērtību un neviļus rodas iespaids, ka cīņu klubu dalībnieki kopā ar tērpiem un ieročiem paši pārceļas pirmsrenesanses laika posmā, kad tikko izgudrotajam pulkstenim bija tikai stundu rādītājs un vīriešiem bikšu vietā bija garš krekls. Turklāt šajā biezi trieptajā laika posmā ar jokiem arī bijis vāji. Gadījies pieredzēt, ja kāds patiesi cenšas ievērot noteikumus, kaut vai paša izdomātus, vai arī atbilstību kādiem augstākas varas radītajiem noteikumiem, humora izjūta pazūd. Varbūt tas ir tālab, ka šis kāds jūtas nedrošs vidē bez noteikumiem un jokot jau var tikai par to, ko pazīst? Neviens bruņinieks nespēj pajokot par cīņu jēgu vai muzeja ļaužu miermīlīgo mēģinājumu noslēguma cīņās iesaistīt finiera pūķi... Gadiem ejot, gan cīnītāji kļūst piekāpīgāki un pamazām ļaujas dažādiem nestandarta gājieniem. Lūk, tieši tas mirklis, kad kādas kultūras nesēji pārkāpj standartus, kļūst saistošs arī tiem, kuri par šiem standartiem un noteikumiem pat nenojauš. Kad seno cīņu klubu dalībnieki, smīdinot publiku, ļauj sevi pamodināt lielgabala šāvienam, kas taču ir gluži no cita laika, tieši šī nobīde laikā un uzvedības normās magnetizē.Nesen tas pats muzejs iesaistījās starptautisku virpošanas sacensību organizēšanā. Tajās piedalās profesionāli keramiķi, kas sacenšas tehniskajā varēšanā un radošajās izpausmēs. Šeit bija noteikumi, atbilstība/neatbilstība, cīņa vairākos posmos. Keramiķi nopietnām sejām vēroja cits citu. Publika saspringti vēroja keramiķus. Kā viņi sasniegs kaut ko tādu, ko paši izdomājuši. Publika vienmēr vēro - kā citi viņi kaut ko sasniegs vai nesasniegs - latiņu, dzelteno svītru, barjeras malu u. tml. Arī olimpiādēs nevienam joki nav prātā, un tas, ka daži tomēr pamanās izjaukt šo svētsvinīgo nopietnību ar Mr. Bīna iesaistīšanu ceremonijā vai skeleta - vieglatlēta - skulptūru olimpiskajā ciematā, dara godu nācijas spējai atšķirties no citām ar humora izjūtu. Kas atšķir kultūru no subkultūras? Noteikumi un to pārkāpšana. Kaut kur uz šīs robežas gadās, ka piedzimst arī kāds aizkustinošs vai gaviļpilns mirklis, ko pieskaitīt mākslas jomai vai kartupeļiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Baltijas pērles programmas pieturpunkti

Līdz 5. oktobrim Rīgas kinoteātrī Splendid Palace turpināsies festivāla Baltijas pērle filmu skates. Šā festivāla sīkstums un izturība ir skaidrojama ar savas auditorijas pazīšanu un prasmi piemekl...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja