Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Melno spoguļu tumšā maģija

Pavisam drīz patstāvīgu dzīvi sāks arī pirmā Latvijas digitālā paaudze – bērni, kas jau kopš dzimšanas būs auguši viedtālruņu, planšetdatoru un globālā tīmekļa ielenkumā

Pagājušas jau vairāk nekā divas nedēļas kopš traģiskā atgadījuma ASV, kad metro vairāku cilvēku acu priekšā tika nošauts kāds students. Lai gan nožēlojamā kārtā ziņas par apšaudēm un upuriem nevainīgiem garāmgājējiem no ASV esam raduši saņemt regulāri, šis gadījums uz citu fona izcēlās ar to, ka citi pasažieri, iespējams, būtu spējuši traģēdiju novērst, ja vien nebūtu pilnībā iegrimuši savu viedtālruņu ekrānos. Vainīgais, kurš atradās vien dažu soļu attālumā, brauciena laikā vairākkārt vicinājās ar pielādētu ieroci, bet neviens to pat nepamanīja līdz brīdim, kad kāda studenta mugurā ieurbās 0,45. kalibra lode.

Iepriekš aprakstītais gadījums ir tikai viens dažādu necilvēcisku, agrāk neiedomājamu notikumu jūrā. Šķiet, nu jau būs gūti atrast kādu, kurš nebūtu dzirdējis par kārtējo naudas izkrāpšanas gadījumu sociālajos tīklos vai izmantojot e-pastu, kiberhuligānismu, kas novedis jauniešus līdz pašnāvības izdarīšanai, vai to, cik negatīvi tehnoloģiju bezatbildīga izmantošana ietekmē jauniešu spējas iekļauties sabiedrībā un mijiedarboties ar līdzcilvēkiem. Ja jums vēl nav bijusi izdevība iepazīties ar britu satīrista Čārlija Brukera šedevru seriālu Melnais spogulis/Black Mirror, iesaku jau laikus rezervēt tuvākās nedēļas vakarus tieši tam. Divu sezonu jeb tieši sešu sēriju garumā Brukers sniedz elpu aizraujošu un neizsakāmi drūmu skatījumu mūsu potenciālajā nākotnē, ja neieviesīsim izmaiņas pašreizējā tehnoloģiju un digitālo mediju izmantošanas kultūrā. Lai gan daļa Brukera spekulāciju un futuristisko vīziju ir pārspīlētas, līdzības saskatāmas arī pašlaik, un jādomā, ka, attīstoties tīklotajai sabiedrībai, šīm līdzībām lemts kļūt arvien skaidrāk saskatāmām.

Digitālā atkarība

Jau tagad bērni, kas vecāki par 11 gadiem, ikdienā vairāk nekā septiņas stundas pavada, klejojot globālajā tīmeklī, spēlējot videospēles vai skatoties televizoru. Jaunākajai paaudzei šīs aktivitātes ir tikpat dabiskas un ierastas kā savulaik mums rotaļāšanās ārā. Ja paraugāmies uz digitāli attīstītāko valsti pasaulē Dienvidkoreju, redzam, ka digitālie mediji un jaunās tehnoloģijas ir kļuvušas par kultu un pārspīlēta to lietošana tiek oficiāli klasificēta kā nopietna atkarība, gluži tāpat kā pie mums alkoholisms, azartspēles vai narkomānija. Tuvākajā nākotnē patstāvīgu dzīvi sāks arī pirmā Latvijas digitālā paaudze – tīklotās sabiedrības "produkts" – bērni, kas jau kopš dzimšanas būs auguši viedtālruņu, planšetdatoru un globālā tīmekļa ielenkumā. Tajā pašā laikā ar šausmām jāsecina, ka skolās informātikas stundas vēl aizvien aizpilda Word, Excel un PowerPoint pamatu apguve, nevis komunikācijas etiķete, lietotāja datu drošība, informācijas meklēšana un pētniecība globālajā tīmeklī, kas jauniešus varētu ne vien jau laikus sagatavot riskiem, ar kuriem jārēķinās, darbojoties globālajā tīmeklī, bet arī iemācīt, kā atbildīgi izmantot jaunās tehnoloģijas.

Ierobežot vai sagatavot

Par spīti plaši izplatītajam mītam, mūsu uzdevums ir nevis sagatavot lietotājam draudzīgu un citus tīmekļa dalībniekus ierobežojošu vidi, bet gan sagatavot jaunos lietotājus tā, lai tie ne vien spētu, bet arī vēlētos pilnvērtīgi izmantot jauno tehnoloģiju sniegto potenciālu. No mūsu rīcības un attieksmes atkarīgs tas, vai nākotnē par ikdienu kļūs savu maņu un apkārtējās vides izslēgšana, bloķējot dzirdi ar austiņām un redzi ar viedierīču ekrāniem, arī gudrajām brillēm, aizmirstot par komunikāciju reālajā vidē un to, ka dažkārt krietni vērtīgāk par jaunāko tvītu vai facebook ierakstu ir tas, kas notiek metra attālumā. Ir īstais brīdis paraudzīties uz apkārt notiekošo un pārdomāt, vai mēs tiešām vēlamies dzīvot sabiedrībā ar viedām ierīcēm un arogantiem, realitāti ignorējošiem lietotājiem. 

Top komentāri

Ragana
R
Un ko TU pats, Robertiņ, dari? Ik dienas slavē reklamdevēju ieteiktos ūber puper krutos grabuļus, bez kuriem - pilnīgi noteikti! - var dzīvot miera vējos! Pats esi viens to tādiem smadzeņu skalotājiem, nevajag te liekuļot un moralizēt!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pa Latviju turpina kursēt Ziedoņa vilciens

Vilciena sastāvs, kura vagonu logus iepriekšējā gadā rotāja ziedoši ķirši, šogad ieguvis zaļumu un aicina ceļot pa Latviju, turpinot projektu Ieraugi, Sajūti, Noķer Ziedoni. Elektrovilcien...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja