Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Nākotnes scenārijs

Man ir priekšlikums, ka varētu eksportēt tos apsalušos bomžus uz Vāciju, viņiem jau medicīna ir augstā līmenī. Tur no tiem varētu taisīt kiborgus, nu, policistus kiborgus…

Pirms dažām dienām ar šo savu ideju lielījās kāds seniors Latvijas Radio raidījumā Brīvais mikrofons. 

Sen zināms, ka Latvijas Radio dienas vidū pārvēršas par pensionāru ruporu, un, pēc visa spriežot, ar gadiem Brīvā mikrofona raidījuma laiku vajadzēs pagarināt, jo pensionāru skaits aug. Patlaban katrs piektais valsts iedzīvotājs ir pensijas vecumā, bet 2030. gadā katrs ceturtais sāks apsvērt domu par zvanu uz Brīvo mikrofonu.

Mūsu nākotnes scenārijs nebūs tāds, ar kādu mēdz baidīt patriotiski noskaņotie tautieši, ilustrācijai izmantojot sižetus no mežonīgo musulmaņu dzīves un viņiem mūžīgi sekojošās netīrības. Mūsu scenārijs būs citāds: pa lauku ceļiem, pie sevis murminādami, klīdīs veci, ar demenci sirgstoši cilvēki, kuri būs izgājuši no mājām un vairs nepratīs tajās atgriezties. Arvien vairāk parādīsies tādas pastkastītes, kas būs pilnas ar reklāmām, rēķiniem un bezmaksas avīzēm, – tas liecinās, ka adresātam vairs nav ne spēka, ne vēlēšanās to iztukšot. Būs jāpierod, ka krietnu daļu no mums vadīs Alcheimera slimība, tāpēc jāmācās pacietīgi atbildēt uz vieniem un tiem pašiem jautājumiem un skaļi jāizskaidro bērnišķīgas problēmas. Protams, šī nav nekāda unikālā Latvijas problēma, un citas valstis skarbo nākotni gaida, nopietni gatavojoties. Dažās prefektūrās veco ļaužu lielvalstī Japānā ar gludekli pie apģērba var pielīmēt QR kodu. Ja večuks ir nomaldījies vai sāk neadekvāti uzvesties veikalā, viņu noskenē tāpat kā dārzeni viņa groziņā un kopā ar brokoļiem nogādā kodā norādītajās mājās. Šajā valstī apgriezienus uzņem brīvprātīgo patruļas, kas ir apmācītas problemātisku cilvēku atpazīšanā. Arī mums būs jāiegaumē, ka logiem aizvilkti aizkari dienas laikā nozīmē vārgu "penčuku" iekšā, un stipra saldena smaciņa no onkulīša vedinās nekavējoties iejaukties.

Vēl samērā nesen nodot savu radinieku pansionātā skaitījās milzīgs negods ģimenei. Radinieki slepus niknumā šņāca – skat, atdevuši savu miesīgo māti sociālajā namā, visu mūžu viņa kā zirgs strādājusi, lai bērniem labāk, bet, skat, kāda alga – nabagmāja! Tagad situācija ir citāda. Pētnieciskās žurnālistikas centrs Re:Baltica ir novērojis, ka bērnu trūkuma dēļ slēgtās skolas pārtop par pansionātiem. Pēc Re:Baltica aprēķiniem, vismaz 14 bijušās mācību iestādes otrreiz uzņems audzēkņus, šoreiz ar noteikumu, ka pirms sešdesmit gadiem jau viena izglītība ir iegūta.

Šādai nākotnes Latvijai tuvojoties, nav grūti uzminēt, kas varētu būt galvenais ieguvējs no veco ļaužu skaita pieauguma. Mūsu gadījumā uzsvars ir jāliek uz vecām sievietēm, jo veči diez cik tālu neaizvelk un sieviešu ir divreiz vairāk nekā pensionāru vīriešu. Galvenie ieguvēji būs kaķi. Manā bērnībā Juglas daudzdzīvokļu mājas pagalmā ielas kaķus neviens īpaši nebaroja. Kaķu tantes sāka parādīties ap to laiku, kad mēs iestājāmies Eiropas Savienībā. Pašlaik var novērot, ka pie kāpņu telpas ir ne tikai bļodiņu kolekcija, bet arī novietoti barotāju krēsli, un, man šķiet, te notiek sacensība par to, uz kuras tantes mīlas izpausmēm minkas atsauksies ātrāk. Mūsu nākotne nebūs kuplas musulmaņu ģimenes Rīgas ielās, bet gan vārītu reņģu smaka kāpņu telpā – tiks gatavota maltīte pagalma kaķiem.

Top komentāri

Pagalma kaķis
P
Ivar, vai Jūs par daudz neaizraujaties ar "Brīvā mikrofona" klausīšanos? Tas ja sāk līdzināties apsēstībai. Ir daudz citi, mentāli nekaitīgāki radio raidījumi.
lustīgais nerris uz tirgus plača
l
Varbūt, ka tomēr to pirmo teikumu tieši zem virsraksta vajadzēja ielikt pēdiņās, kā tas valsts valodā pieņemts, lai izceltu tiešo runu vai citējot kādu citu runātāju. Citādi izskatās, ka autoram pašam tāda "ģeniāla" ideja uzplaiksnījusi!
MM
M
Ierēkt par kodu uz apkaklītes jau viegli. Grūtāk izdomāt kādu variantu demogrāfijas problēmas risināšanai. Te nu autors pakautrējies. Vecie ļaudis nākotnē ir reālā “zombiju apokalipse”. Un vienīgā valdības darbiba ir re-emigrācijas plāns un Rasnača Vadlīnijas Jaunlaulātajiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja