Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Pompidū un igauņi

No 3. līdz 17. maijam Parīzes Žorža Pompidū centra kinozālē notiks režisores Lailas Pakalniņas divdesmit dokumentālo filmu retrospekcija

Igaunijas medijā kultuur.err.ee šajās dienās var lasīt lepnuma pilnu publikāciju par īpašu notikumu – prestižajā Pompidū centrā Parīzē tiek izrādīta igauņu dokumentālā filma Autobuss. Skaista ziņa, kas perfekti ilustrē mūsu ziemeļu kaimiņu dinamismu un prasmi radīt pozitīvu vēsti, pat ja Igaunijai ar notikumu Pompidū centrā ir vismaz divdesmit reižu attālāks sakars nekā Latvijai. 3. maijā Pompidū centrā tiks atklāta latviešu režisores Lailas Pakalniņas dokumentālo filmu retrospekcija. Līdz 17. maijam Pompidū centra kinozālē tiks izrādītas divdesmit dokumentālās filmas, kurās spilgti spoguļojas Lailas Pakalniņas unikālais rokraksts.

Filma Autobuss reiz tapusi kā Latvijas un Igaunijas kopražojums, bet tas ir tikai viens no darbiem apjomīgajā retrospekcijā. Varam teikt, ka arī igauņi ir novērtējuši šī fakta unikalitāti. Ne tikai Latvijā, bet arī Baltijā nav daudz režisoru, kuru filmas būtu izpelnījušās šāda līmeņa Eiropas kultūras institūciju interesi. Retrospekcijas Pompidū centrā rīko klasiķiem – gan vizuālās, gan arī audiovizuālās mākslas meistariem. Lailas Pakalniņas retrospekcija šajā centrā ir nebijis fakts Latvijas kultūras vēsturē.

Šādas retrospekcijas iecere Pompidū centra kuratoriem radās neatkarīgi – bez īpašām institucionālām iniciatīvām no Latvijas puses. Negribu mazināt Latvijas kultūras eksporta veicināšanas nozīmi, tomēr fakts, ka filmu izrādīšanas iniciators ir nozīmīga Rietumeiropas kultūras institūcija, latviešu režisores filmu skati padara īpašu.

Parīzē varēs redzēt 90. gados tapušās dokumentālās īsfilmas Prāmis, Pasts un Veļa, kas savulaik pārsteidza Kannu kinofestivāla veidotājus. Tās bija pirmās Latvijas filmas Kannu festivāla programmā. Retrospekcijā ir iekļauts rotaļīgais darbs Papa Gena, kas savulaik veidoja daļu no Latvijas ekspozīcijas Venēcijas mākslas biennālē un izvirzīja ļoti augstus kinovalodas kritērijus laikmetīgās mākslas audiovizuālajām izpausmēm. Būs skatāma filma Teodors – stāsts par vīru, kurš ik dienu mēroja septiņus kilometrus no savām mājām līdz Liepājas tuvumā esošās Ziemupes autobusa pieturai. Tur viņš sēdēja un dzēra alu. Pietura bija viņa pasaules centrs. Teodors ir aizgājis, bet Ziemupes autobusa pietura 13 gadu pēc filmas tapšanas joprojām ir tāda pati, kāda tā bija Teodora laikā.

Parīzē rādīs gan izcilo Leiputriju – poētisku filmu par izgāztuvi, kas kļuvusi par īpašu universu –, gan nesenākas režisores filmas. Programmas veidotāji akcentē Lailas Pakalniņas dokumentālo filmu unikālo vizuālo stilu, izvairīšanos no runātā vārda, precīzo vērojumu un traģikomiskās intonācijas, kurās viņi ir saskatījuši līdzību ar ģeniālā franču komiķa Žaka Tatī filmu pasauli.

Kino jēga ir režisora unikālais redzējums, viņa īpatnējā rokraksta apliecinājums – tā autorkino definēja šī jēdziena radītāji franču kinoteorētiķi XX gadsimta 50. gados. Laila Pakalniņa ir konsekventa režisore, autorkino pārstāve šī jēdziena klasiskajā izpratnē. Pasaule ir mainījusies, taču uzticība autorkino būtībai joprojām ir Eiropas kinokultūras pamatbalsts. To apliecina arī šī retrospekcija Pompidū centrā. Ir vērts priecāties! Kopā ar igauņiem.

Top komentāri

Enģeļa viesis
E
Piedodiet. Es nezinu nevienu inteliģentu cilvēku, kam Pakalniņas daiļrade jau ir piegriezusies, kā aizķērusies plate un to ko dara Pakalniņa savu lobiju ēna ir nejēdzība pret kino mākslu ka tādu! Viņa un Dita ieies Latvijas vēsturē, kā kārtēja tumsoņu kupucionāru blice!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja