Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Tā mēs svinam

Tuvākajās dienās mēs ieiesim Latvijas simtgades svinībās.

Tiesa, man ir sajūta, ka šīs svinības jau ir iegājušas totālā Freeride kategorijā, kur mežonīgi snovbordisti brīvi šķeļ sniega pumpas un met salto pār klinšu posmiem, padarot mēmus ekstrēmo sporta veidu skatītājus.

Nesen pilsētvides reklāmas stendos parādījās plakāti, kuros slaveni cilvēki ar divkārtējo prezidenti priekšgalā rokās sildīja stikla olas. Ja jūs vēl nezināt, ko olas nozīmē latviešu tautai, šeit ir skaidrojums no idejas autoriem: "Dimanta ola ir gara brīvības, iekšējās brīvības, gaismas un vieduma simbols latvju tautai. Spēcīga, brīva, vienota un vieda tauta savā zemē – Latvijā. Sirds tīra kā dimanta oliņa." Tagad saules dainu Vaira ir oficiāli kļuvusi par "pirmās dimanta olas vēstnesi", Vestards Šimkus – par otrās olas vēstnesi, un nākamajā gadā iespēja rokās paberzēt olas tiks dota daudziem izciliem tautiešiem.

Kontakts ar brīvības simbolu tiks fotografēts un visu gadu izstādīts svarīgākajos cilvēku pulcēšanās punktos. Ja jums ir šaubas par šīs akcijas nepieciešamību, tās kā migla pēc vasaras saullēkta izgaist, kad uzzināt organizatoru galveno mērķi: "Mēs vēlamies ienest garīgo dimensiju blakus kultūras un mākslas dimensijai Latvijā." Lai kaut kas tāds notiktu, katrs normāls kultūras darbinieks, izņemot melnā kapučjakā ar antikrista zvaigzni tērpto Kristianu Brekti, būs gatavs iespiest rokās un sildīt kaut visas sešas dimanta olas.

Laikraksts The Washington Post gada nogalē publicēja aptauju par 2017. gadu ASV. Vienā no jautājumiem respondentiem bija ar vienu vārdu jāapzīmē gads viņu valstī. Šis ir visbiežāk lietoto vārdu sešnieks dilstošā secībā: haotisks, "kreizī", izaicinošs, lielisks, satraucošs, briesmīgs. Šāds skatījums ir saprotams, zinot, cik bezcerīgi pasaulē svarīgākā cilvēka padomnieki cenšas viņam no rokām izraut telefonu pēc tam, kad viņš ir sarakstījis jaunas globāla mēroga muļķības. Turklāt šis ir tas pats cilvēks, kurš uzskata – ja esi zvaigzne, sievietes tev neliegs prieku iegrābties savā kājstarpē.

Šī esot bijusi ģērbtuves saruna, un ir sagadījies, ka tieši ģērbtuves sarunas ir kļuvušas par spilgtāko gada notikumu Latvijas publiskajā telpā. Es varētu balsot, ka šis ir bijis visvairāk apspriestais notikums arī Latvijas kultūrvidē. Būtu grūti atrast kultūras apskatniekus, kuri nav uz brīdi mutē paņēmuši šajās sarunās izmantotās leksikas fragmentus un kaut nedaudz pagremojuši spēka vārdu salikumus. Tieši otrādi – sarunu dalībnieku pērles ir ieviesušās smalkās intelektuāļu sarunās. Izrādās, izrāžu un koncertu starpbrīžos uz skatuves notiekošo var asprātīgi raksturot, nelietojot mūžīgos gastronomiskos štampus "pēcgarša", "kokteilis", "rasols" un "sviests", bet gan daudz trāpīgākas frāzes, kurās neiztrūkstošs ir gada populārākais vārds "bļe".

Dimanta olu dējēji plāno 2018. gada decembrī dimanta olas kopijas "izsūtīt dažādu valstu prezidentiem ar mērķi sasniegt citu valstu cilvēkus, aicinot uz vienotību, saticību un kopradīšanu". Viņuprāt, "viedums un miers ir nepieciešams visā pasaulē, ne tikai Latvijā". Es ierosinu olas nosūtīt oligarhiem, lai viņi tālāk tās nodod pasildīt Urbanovičam, Amerikam un citiem dūžiem. Ticu, ka no pieskaršanās brīvības simbolam viņiem noteikti atlaidīs un mēs simtgades svinēšanas trešajā gadā iesoļosim kā gaišāka un tīrāka nācija. Laimīgu Jauno gadu!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja