Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Izdota Annas Fomas grāmata Jaunā Vāgnera klusēšana

Apgāds Mansards laidis klajā Annas Fomas (Agneses Rutkēvičas) pirmo dzejoļu krājumu Jaunā Vāgnera klusēšana, kuras redaktore ir dzejniece un tulkotāja Ingmāra Balode.Annas Fomas dzejai piemīt intensitāte, kuras izpausmes trāpīgumu, domājams, veicina autores manāmā negausība pasaules literatūras mantojuma apguvē un līdzšinējā pieredze teātra darbā; Anna Foma debitantiem neraksturīgā līdzsvarojumā un tiešumā pašradītos tēlus pārraida lasītājiem.

Līdzšinējie dzejas darbi atklāj gan Latvijas mūsdienu klasiķu reminiscences, gan atsevišķu pašreizējās trīsdesmitgadnieku paaudzes autoru ietekmi, taču arī vēlmi stāties pretim šās paaudzes dzejā nereti sastopamajai ikdienībai un tēlu birumam, piedāvājot jauna cilvēka tiekšanos uz dialogu ar metafizisko un savu nemierīgo dvēseli."Iesoļodama literatūras saulītē, Anna Foma, šķiet, ir jauneklīgākā jaunās dzejas pārstāve. Taču ne tajā ziņā, ka viņas dzeja būtu jauneklīgi naiva vai lolotu ilūzijas salabot klibo pasauli. Drīzāk te rodama atvērtība jauneklīgai jūsmai par pasaules kultūras dārgumiem – ar šo spēju, ko tekstā un ar tekstu dzīvojošie ļaudis laika gaitā nereti zaudē. Annai Fomai literatūra vai mūzika ir nevis jau noticis, lasi, miris mākslas fakts, bet iespēja pielaikot dažādas sejas, meklējot atbildi uz jautājumu "kas es esmu?". Un, protams, jautājums ir svarīgāks par iespējamajām atbildēm," – tā dzejnieks Arvis Viguls.Anna Foma (īstajā vārdā Agnese Rutkēviča) dzimusi 1988. gadā Cēsīs. Studējusi teātra mākslu Latvijas Kultūras akadēmijā, kā arī dramaturģiju un režiju Ludvika Solska Valsts teātra augstskolā Krakovā un poļu valodu Jagaiļu universitātē Krakovā. Apmeklējusi dzejas un prozas meistardarbnīcas Literārajā akadēmijā. Raksta gan dzeju, gan prozu, gan lugas. Kā aktrise spēlējusi vairākās teātra izrādēs, piedalījusies arī starptautiskos dramaturģijas forumos. Par stāstu Melnais uzvalks ieguvusi galveno balvu festivālā Prozas lasījumi 2011.Dzejoļu krājums Jaunā Vāgnera klusēšana izdota ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu, pateicoties Starptautiskajai Rakstnieku un tulkotāju mājai Ventspilī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Gatavojoties Arēnas šovam, Gustavo izdod jaunu dziesmu

Mūzikas producents un izpildītājs Gustavo, gatavojoties savam līdz šim grandiozākajam un dinamiskākajam koncertšovam, kas notiks 6. decembrī Arēnā Rīga, izdod jaunu skaņdarbu Jāshēmo, informēja mūziķ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja