Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Izdotas divas ikonu glezniecības vēsturei veltītas grāmatas

Izdevniecībā Neputns iznākušas autoru kolektīva – Lilijas Jevsejevas, Nataļjas Komaško, Mihaila Krasiļina, Lukas Golovkova, Jeļenas Ostašenko, Olgas Popovas, Engelinas Smirnovas, Irinas Jazikovas, Annas Jakovļevas – grāmata Ikonu glezniecības vēsture: 6.–20. gadsimts. No krievu valodas tulkojusi Jana Grostiņa. Literārā redaktore un korektore Antra Bula.

Ikonu mākslas pasaule ir milzu areāls, kas nu jau otro gadsimtu izpelnās īpašu uzmanību mākslas pazinēju un pētnieku aprindās kā specifiska, noslēpumaina un atklāsmēm bagāta tēma. Izvērstāk par ikonu esamību arī Latvijas teritorijā kultūras mantojuma pētnieki sāka runāt pagājušā gadsimta 70. gadu beigās, kad baznīcu vērtību apsekošanas darbs, īpaši Latgalē, lika tās ievērot un meklēt tām profesionālu novērtējumu. Kopš tā laika dažādās institūcijās daudz darīts ne vien šo mantojumu apzinot, bet arī iedziļinoties šīs jomas mākslinieciskajās vērtībās, tehnoloģijā un terminoloģijā. Tomēr visaptveroša, publiski plaši pieejama ieskata ikonas vēsturē un specifikā latviešu valodā joprojām nav.

Grāmata Ikonu glezniecības vēsture: 6.–20. gadsimts tiecas aizpildīt šo robu mūsu zināšanās. Tās klajā laišana latviešu valodā ir unikāls, bezprecedenta notikums, jo šī grāmata dod visaptveroši plašu ieskatu konkrētās mākslas parādības vissenākajā vēsturē kopš tās sākumiem Bizantijas areālā un turpmākā izplatībā pasaulē līdz pat mūsdienām. Par to ieskatu dod jau dažas no autoru izvēlētajām tēmām:

  • Ikonas teoloģiskie pamati un ikonogrāfija
  • Ikonu glezniecības tehnika
  • Bizantijas 6.–15. gadsimta ikonas
  • Grieķu ikonas pēc Bizantijas krišanas u. c.

Grāmatai pievienota arī hronoloģiskā tabula, bibliogrāfija un terminu vārdnīca.

Tekstu autori: Lilija Jevsejeva, Nataļja Komaško, Mihails Krasiļins, Luka Golovkovs, Jeļena Ostašenko, Olga Popova, Engelina Smirnova, Irina Jazikova, Anna Jakovļeva. Literārā redaktore, korektore, personu un vietvārdu rādītāju sastādītāja Antra Bula. Tulkotāja no krievu valodas un terminu vārdnīcas sastādītāja Jana Grostiņa. Tulkojuma konsultanti: Vents Zvaigzne, Dens Dimiņš, Evija Rudzīte, Kristīne Čakstiņa. Dizains: Aleksejs Muraško. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja