Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +19 °C
Apmācies
Piektdiena, 13. septembris
Iza, Izabella

Izdots Minnas Lindgrēnas romāns Mākslīgā intelekta krahs Vakarbirzēs

Izdevniecībā Pētergailis izdots Minnas Lindgrēnas romāns Mākslīgā intelekta krahs Vakarbirzēs. No somu valodas tulkojusi Ingrīda Peldekse

Vai pansionātā Vakarbirzes personālu iespējams aizstāt ar modernajām tehnoloģijām? Trīs dzīvesgudras dāmas Sīri, Irma un Anna Līsa ar savu rīcību mudina nezaudēt cilvēcību un atjēgties no pārliecīgas paļāvības uz iekārtām, lai gan absurdās situācijas allaž piedāvā visai jautrus mirkļus nama vienmuļajā dzīvē. Draudzenes aptver, ka dzīve sensoru, čipu, robotu un novērošanas kameru ielenkumā pamazām kļūst bīstama dzīvībai. Lai nepieļautu briestošo katastrofu, proti, apturētu sirmgalvju netīšu nogalināšanu ar mākslīgā intelekta vadītām tehnoloģijām, teju simtgadnieces ķeras pie ekstrēmas rīcības – sabotāžas un vandālisma.

Sīri, Irmas, Annas Līsas un vēstnieka piedzīvojumi asprātīgi aprakstīti arī grāmatās Nāve Vakarbirzēs (2022) un Bēgšana no Vakarbirzēm (2023). Mākslīgā intelekta krahs Vakarbirzēs ir augsti novērtēta par ziemeļu Agatu Kristi dēvētās Minnas Lindgrēnas (1963) grāmata; tā tika nominēta Starptautiskajai Dublinas Literatūras prēmijai (International Dublin Literature Award, 2019).

Vakarbiržu grāmatas, asprātīgā spriedzes triloģija ir starptautiski atzītās akadēmiskās mūzikas kritiķes (autore sacer arī operu libretus lielajiem opernamiem) un prozas autores Minnas Lindgrēnas pazīstamākais darbs, tulkots 20 valodās, lasītāji un kritiķi atzinuši – atverot romānu, bijis grūti iedomāties, ka stāsts par veco ļaužu pansionātu liks tik daudz smaidīt, pat aizrautīgi smieties.

Vieddzīvoklis gādāja par visnotaļ jautru dzīvi, ja vien tā iemītnieks spēja saglabāt pozitīvu attieksmi pret ierīču sarūpētajiem pārsteigumiem. Piemēram, ledusskapja durvju atvēršana saistījās ar garantētiem piedzīvojumiem. Nekad nevarēja zināt, kas ledusskapim jauns pavēstāms. – Piens. Puslitra. Iepakojumā. Sabojājies. Izmet. Nekavējoties. Izmantošanas. Termiņš. Beidzas. Šodien. Sīri ledusskapis bija iemiesojies jaunas sievietes balsī; tā šķita visnotaļ mundra, bet pārlieku egocentriska.

Grāmatas tulkojums tapis ar FILI – Finnish Literature Exchange - atbalstu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kultūras kods

Jo tīrāka ir pilsēta, jo mazāk drazu, smaku, saņurcītu papīru un nepareizi ģērbtu cilvēku, jo lielāka ir varbūtība, ka kultūras dzīve šai vietai met līkumu

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja