Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Baltijas simfoniskais festivāls. Baltijas piramīda. Čaikovska Serenāde

1. decembrī, Lielajā ģildē programmā Baltijas piramīda. Čaikovska Serenāde uzstāsies Baltijas simfoniskā festivāla kamerorķestris, kurā apvienosies labākie stīginstrumentālisti no visiem trim Baltijas valstu galvenajiem simfoniskajiem orķestriem. Koncertā izskanēs triju Baltijas valstu mūslaiku komponistu mūzika un Pētera Čaikovska slavenā Serenāde.

Latviju koncertā pārstāvēs mūsu klasiķa Jāņa Ivanova (1906–1983) lakoniskā un iespaidīgā, nepelnīti reti spēlētā Poema luttuoso (Sāpju poēma, 1966), kuras vadmotīvs, pēc komponista teiktā, ir Jūliusa Fučika testamenta populārais novēlējums “Cilvēki, esiet modri!”.

Igaunijas mūziku reprezentēs Arvo Perta (Pärt, 1935) leģendārais opuss Fratres (1977) – veltījums Perta ievērojamam amatbrālim Eduardam Tubinam, viens no pirmajiem igauņu ģēnija izveidotā autorstila tintinnabuli (zvaniņu) tehnikas paraugiem, plašu slavu guvis opuss, kas tiek atskaņots dažādos sastāvos un izmantots citstarp 6-daļīgā BBC versijā par Aušvicas nometni un Pola Tomasa Andersona ģeniālajā filmā There Will Be Blood.

No Lietuvas autoru darbiem izvēlēts pasaulē atzītās komponistes Ramintas Šerkšnītes (Šerkšnytė, 1975) opuss De profundis (1998), kam vadmotīvs ir 130. psalma teksts “No dzelmes saucu Tev, mans Kungs” un kur pēc fascinējoša motoriska kāpuma, saskaņā ar autores teikto, notiek it kā atgriešanās no tagadnes pagātnē. Šie skaņdarbi izskanēs  LNSO diriģenta Gunta Kuzmas vadībā.

Programmas otrajā daļā LNSO koncertmeistars Georgs Sarkisjans būs atskaņojuma vadītājs Pētera Čaikovska Serenādē, kas iemieso krievu sudraba laikmeta smalki stīgotos ideālus un kur klausītāju jo sevišķi aizrauj slavenais valsis.

Nākamais  Baltijas simfoniskā festivāla koncerts Maskata vertikāle notiks 9. decembrī Lielajā ģildē, kur komponists Arturs Maskats (1957) atzīmēs apaļo jubileju ar jaundarbu Baltijas dziesma solistiem, korim un orķestrim. Kopā ar Valsts akadēmisko kori Latvija un LNSO Andra Pogas vadībā uzstāsies izcili solisti no Baltijas valstīm – lietuviešu uzlēcošā operzvaigzne, Latvijas klausītājiem labi pazīstamā un Eiropā pieprasītā Vida Miknevičute, igauņu etniskās mūzikas spilgtā pārstāve Mari Kalkuna un pasaules labākajos opernamos dziedošais Aleksandrs Antoņenko. Programmā arī Žana Sibēliusa Otrā simfonija par godu Somijas neatkarības 100. gadadienai.

Jauniešiem un studentiem, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, stundu pirms LNSO vakara koncertiem iegādāties neizpirktās biļetes par īpaši draudzīgu cenu – viena biļete maksās 5 EUR. Biļetes uz LNSO koncertiem var iegādāties Biļešu paradīzes tirdzniecības vietās.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Lielā Ģilde, Amatu 6

Kad?

1. decembris, 2017

19.00

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja